Este considerat cel mai promițător fundaș dreapta din fotbalul românesc. Titular indiscutabil al naționalei sub 19 ani a României, alături de „lotul Viitorul” alcătuit mai mereu din 4-5 fotbaliști ai clubului patronat de Gică Hagi. Îl cheamă Constantin Nica,  nu a împlinit încă 20 de ani, joacă la Dinamo și a debutat acum câteva zile în naționala lui Victor Pițurcă.

Surpriză generală în naționala României la meciul cu Polonia, amical desfășurat acum câteva zile în Spania: fundașul dreapta este un puști de nici 20 de ani, care abia debutase în naționala de tineret și prinsese mai puțin de un campionat în tricoul lui Dinamo. Constantin Nica, căci despre el este vorba, și-a învins tracul și, deși naționala a pierdut cu 1-4, a avut o evoluție apreciată. A intrat după pauză, din minutul 46, când scorul final era deja stabilit, și nu s-a făcut de râs. Dar cine este noul internațional?

Constantin Nica este un ilfovean care s-a născut la Afumați, pe 18 martie 1993, și s-a impus fulgerător pe postul de fundaș lateral la Dinamo. Cu un fizic perfect pentru postul său – 1,85 m și 82 kg – a fost promovat la prima echipă de la juniorii „câinilor”, în vara trecută, și nu s-a mai despărțit de tricoul de titular. 

Antrenorul pe care nu îl va uita niciodată este italianul Dario Bonetti, cel care l-a titularizat la Dinamo deși era junior. În returul sezonului prece-dent, înaintea partidei cu CFR Cluj, Bonetti avea mari probleme de efectiv şi nu dispunea de un fundaş dreapta, aşa că l-a sunat pe președintele Nicolae Badea. La rândul său, acesta a dat alarma. „I-am sunat pe Ion Moldovan, Ilie Alexe şi Ionel Augustin (n.r.-antrenori la centrul de juniori al lui Dinamo), i-am întrebat de o soluţie. Mi-au zis de Nica şi eu i-am sugerat lui Dario Bonetti să-l vadă la antrenamente. Băiatul trebuia să plece la Constanţa la un turneu de juniori, aşa că s-a dat jos din autocar şi a mers la prima echipă. Lui Dario i-a plăcut de el şi aşa a ajuns să evolueze pen-tru Dinamo”, a povestit Badea.

De la 6 ani face zilnic naveta din dragoste pentru fotbal

Constantin Nica joacă la Dinamo de la 6 ani, iar pasiunea sa pentru fotbal îl face ca în fiecare zi, de 12-13 ani, să facă naveta din Afumați la București și înapoi. Peste 40 de kilometri zilnic, peste trei ore pe drum! „De la şase ani, de când m-am apucat de fotbal, trei ore din zi le dedic drumului casă – stadion Dinamo şi înapoi. Merg pe jos, cu microbuzul şi apoi cu metroul. Dar nu mă plâng. Dacă îţi doreşti ceva în viaţă, asta nu este o piedică”, spune fotbalistul, care povestește și cum a ajuns la Dinamo. „Aveam vreo 6-7 ani şi a venit tata acasă cu un ziar în care scria că se face preselecţia la Dinamo pentru copiii născuţi în 1993. Cum eu băteam mingea toată ziua, i-am zis tatălui meu că vreau să merg şi eu. Nu a vrut să mă lase, aşa că am plâns toată ziua, până s-a răzgândit. A doua zi am ajuns ultimul la stadion, am dat probe, le-a plăcut de mine şi am rămas. Sunt «câine» sută la sută!”.

Modelele sale au de-a face cu modelul fundașului ofensiv. „Modelul meu de fundaş dreapta este, fără îndoială, Dani Alves. Înainte îmi plăcea şi de Sergio Ramos, iar dintre români îl prefer pe Dan Petrescu”, spune Nica.

Dinamovistul a stârnit și interesul eternei rivale, Steaua, Gigi Becali făcând o ofertă clară pentru transferul său, patronul din Ghencea spunând că este dispus să plătească un milion de euro. Până la urmă, puștiul a rămas în Ștefan cel Mare, probabil și cu gândul la idolul său de la Barcelona, Dani Alves, în locul căruia, probabil, se visează. De ce nu?

CS Otopeni. Elevii lui Viorel Ion au disputat în Turcia primul amical al anului cu Hangzhou Greentown, locul 13 în primul eșalon din China, în-vingând cu 3-1. Marius Roman, Sorin Pană și Pălimaru au fost marcatorii golurilor ilfovenilor chinezii reușind doar golul de onoare, când scorul era, deja 3-0.

Concordia Chiajna. Amicale cu rezultate de coșmar pentru trupa lui Ilie Stan în cantonamentul din Spania: 0-6 cu FC Krasnodar (Rusia), 1-4 cu Guangzhou Evergrande (China), 2-3 cu San Fernando (Spania, liga a III-a). Singurul succes, 3-1 cu  Portuense (Spania, liga a IV-a). De menționat că antrenorul Ilie Stan a încercat în mai toate partidele formule experimentale de echipă.

Bazar. Sportul Stu­dențesc II – CS Corbeanca 7-2 (noul antrenor al ilfovenilor, Cornel Nica, a debutat cu stângul); CS Balotești – CS Tunari 3-1; CS Buftea – Unirea Câmpina 1-0; CS Popești Leordeni – AFC Dobroești 4-1; FC Chitila – FC Conțești 7-3; ACS Berceni – Inter Clinceni 0-0.