Recent, în apropiere de Brănești, au fost făcute noi descoperiri arheologice semnificative. Brândușa Marius Nicolae, un pasionat detectorist, cel care a scos la lumină, cu ajutorul detectorului de metale, un tezaur impresionant de 126 de drahme și tetradrahme din argint, a făcut noi descoperiri în zona Brănești-Pantelimon, unde a mai găsit o serie de piese valoroase, care au fost deja predate autorităților competente.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 740, ediția print
Printre obiectele descoperite se află 11 monede medievale, 11 fragmente de bijuterii medievale și trei fibule, dintre care una este parțial argintată. Până la pronunțarea specialiștilor, putem face unele supoziții privind obiectele descoperite. În ceea ce privește monedele, se remarcă patru denari ungurești, pe două dintre acestea identificându-se anii 1560 și 1583, o monedă poloneză din secolul XIV-XV, din argint, ce prezintă un vultur pe avers și care pare a fi o imitație după un groș polonez Wladislau, o monedă otomană din secolul al XVIII-lea, o moneda arabă din anii 1700, trei monede cu grad avansat de uzură, greu de identificat, și o monedă-pastilă, cu urme vizibile de batere. Toate monedele sunt subțiri, având un orificiu, semn că erau purtate într-o salbă sau erau ținute pe un șir.
Printre fragmentele de bijuterii descoperite se află trei cercei, dintre care unul mai păstrează pietrele secundare, un inel cu o inscripție din patru cercuri, similar ”semnului de deochi”, un fragment de inel prevăzut cu locaș pentru trei pietre și trei fibule deosebit de interesante, asemănătoare celor romane, dintre care una este argintată. De asemenea, a fost găsit un inel răsucit din două fire bătute și ștanțate, deosebit prin tehnica de execuție.
Aceste descoperiri sunt deosebit de importante, completând imaginea istorică a regiunii și demonstrând legăturile dintre marile imperii care au influențat această zonă în diferite perioade istorice. Piesele au fost predate autorităților orașului Pantelimon, urmând mai departe calea legală. Nicolae Brândușa transmite mulțumiri Primăriei Pantelimon și Direcției de Cultură Ilfov pentru deschiderea și colaborarea de care a avut parte în demersul de predare a pieselor. Pentru că nu există un muzeu al județului, piesele descoperite vor ajunge la Muzeul Național de Istorie a României. Județul Ilfov are o istorie și un patrimoniu cultural bogat, iar înființarea unui muzeu județean ar oferi oportunitatea de a pune în valoare sutele de descoperiri arheologice cu valoare excepțională, tradițiile și istoria regiunii într-un cadru dedicat.
Asociația Culturală Brănești apreciază modul în carte detectoristul Brândușa Marius Nicolae înțelege respectarea legislației și declararea pieselor găsite. De asemenea, încurajează cetățenii care descoperă întâmplător astfel de obiecte istorice să le declare autorităților, conform legislației în vigoare, contribuind astfel la protejarea patrimoniului istoric al zonei. (Prof. Marius-Ovidiu Sebe)
Foto: Stanciu Constantin
![](http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2022/03/transport-intern-international.webp)