Primarul Adrian Ghiță

La opt luni de la învestirea sa, unul dintre cei mai tineri primari din Ilfov, Adrian Ghiță, și-a propus să dea viață promisiunilor făcute concetățenilor săi, în campania electorală. În anul 2017, vor continua investițiile în proiecte urbanistice menite să crească gradul de civilizație al comunei ale cărei destine le conduce.

Și nu sunt puține aces­te proiecte. Astăzi, însă, vă vom povesti doar despre câteva dintre ele, cele care sunt în curs de finalizare, sau vor demara în scurt timp. Despre acestea, ne-a vorbit primarul Adrian Ghiță, care a ținut să sublinieze că principala preocupare a sa și a Consiliului local este să vină în întâmpinarea nevoilor comunității.

Noua grădiniță, inaugurată în această toamnă

Astfel, am aflat că lucrările la noua grădiniță din Domnești se află „pe ultima sută de metri”. Ea va fi inaugurată în toamnă, odată cu începerea anului școlar 2017-2018. Activitatea va fi organizată pe opt grupe, patru cu orar prelungit și 4 cu orar normal. Este o investiție care a pornit de la o finanțare de 5,9 milioane de lei, a fost licitată la 4,7 milioane de lei, pentru ca, după scăderea TVA, să ajungă la 3,9 milioane de lei. „Deja ne ocupăm de ultimele detalii. Mai trebuie să obținem un aviz de la Enel, pentru a mări puterea rețelei electrice care va alimenta grădinița. Se pune problema dacă se va face un branșament la un post de transformare din comună, sau va trebui construit unul nou, doar pentru grădiniță. Același lucru l-am făcut și în cazul rețelei de gaze, care va fi redimensionată față de proiectul inițial, pentru a dispune de un debit optim pentru întreaga clădire. De asemenea, trebuie să finalizăm fosele septice și branșamentul la canalizare. Urmează apoi să amenajăm și curtea și să ne ocupă de partea de dotări, de la mobilier pentru sălile de curs și dormitoare, până la dotarea bucătăriei, a sălii de festivități și a sălii de mese. Toate acestea se vor realiza până în vara acestui an, astfel că, la începutul anului școlar, vom fi gata să-i primim aici pe cei 180-200 de copii, cât este capacitatea acestei grădinițe. Deja sunt cereri de înscriere depuse, din partea părinților. Vom analiza și norma de hrană, pe care ne gândim s-o subvenționăm în parte, astfel încât să nu fie foarte costisitor pentru părinți”, ne-a spus Adrian Ghiță.

Aproape 4 kilometri de străzi, asfaltați în 2017

Pentru anul acesta, ne-a mărturisit primarul, administrația locală are în vedere foarte multe proiecte. Unele dintre ele sunt proiecte mai vechi, dar care nu au putut să fie puse în practică anul trecut din cauza unor probleme legate de domeniul public, mai exact de cadastrare, de numărul mare de avize care au fost necesare. Toate aceste proiecte vor demara în primăvara acestui an. „Unul dintre proiecte are în vedere modernizarea unor străzi din Domnești. Printre acestea se numără strada Radului, Crenguței, Frumoasă, Intrarea Frumoasă, strada Fortului și Mimozei, care însumează 3.774 metri liniari. O investiție din bugetul propriu, de aproximativ 700.000 de euro, cu TVA. Strada Radului, care este foarte deteriorată, va fi decopertată și se vor efectua lucrări de reasfaltare. Pe Crenguței se va asfalta doar până la intersecția cu strada Garoafei, urmând ca restul să fie pietruit, până la str. Bujorului, deoarece, pe acest tronson, nu au fost încă introduse rețelele de apă și canal. Aceasta a fost strategia noastră, care a luat în calcul existența rețelelor de apă și canalizare pe aceste străzi, dar și cât sunt de circulate sau populate”, ne-a precizat primarul. Autoritățile se lovesc, însă, de o serie de obstacole. De exemplu, pentru strada Frumoasă nu există documente de cadastru. De aceea, primăria a inițiat realizarea cadastrării drumului respectiv, fără de care lucrările nu pot începe. O altă situație încurcată se găsește pe strada Mimozei, care, din punct de vedere cadastral, nu se află acolo unde ar trebui să fie, ea fiind „translatată” cu câteva sute de centimetri pe o suprafață aflată în proprietate privată. De aceea, stâlpii montați de ENEL, dacă se respectă cadastrul, ar ajunge undeva, prin mijlocul străzii. Prin urmare, a fost sesizată compania de electricitate, pentru a se găsi soluția tehnică de remediere a acestei situații. Dar, promite edilul, toate aceste obstacole vor fi depășite, iar lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Foarte curând, după obținerea avizelor necesare, acest proiect va intra în licitație prin procedura simplificată.

Noi străzi modernizate

Un alt proiect vizează strada Ciutaci, dar și strada Ciocârliei. El presupune amenajarea de alei, trotuare și piste de biciclete, rigole pe ambele părți ale acestor drumuri comunale. În total, 3,25 km. „Strada Ciutaci e o arteră importantă a comunei. Ea a fost împărțită în tronsoane care vor fi modernizate succesiv, în funcție de fondurile existente. Acum se lucrează la documentația de atribuire și avem convingerea că lucrările se vor finaliza anul acesta. Pot spune că este o lucrare emblematică, așa cum a fost și cea de pe strada Cartierul Nou. Strada Ciutaci, pe tronsonul dintre Occidentului și Foișorului va beneficia și de asfaltare. De asemenea, vom continua și asfaltarea străzii George Coșbuc, pe o rută care iese în Tudor Vladimirescu, de-a lungul râului Ciorogârla”, ne-a informat primarul Adrian Ghiță.

Domneștenii vor avea o nouă cale de acces în șoseaua de Centură

El ne-a mai vorbit și despre o altă investiție, cu finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), care are în vedere modernizarea străzii Fortului, care va asigura o altă variantă de ieșire în șoseaua de Centură. Se urmărește, astfel, descongestionarea traficului în zona actualei ieșiri, cea spre Prelungirea Ghencea. „Acest proiect cuprinde și străzile adiacente care dau în Fortului, adică Bujorului, care iese în DJ, Crenguței, Narciselor, Garoafelor, Radului ș.a. De aceea, vom aplica pentru a obține finanțare în cadrul PNDL, finanțare care pare mult mai viabilă”, ne-a precizat Adrian Ghiță.

Ne oprim, deocamdată, aici, pentru că spațiul nu ne permite să vorbim și despre celelalte proiecte care vor demara în acest an. Vom reveni foarte curând. Nu de alta, dar planurile de viitor ale primăriei Domnești sună bine…

grădiniță domnești
Grădinița va fi inaugurată în toamna acestui an
strada mimozei
Strada Mimozei trebuie „translatată”
strada ciutaci
Pe strada Ciutaci se vor amenaja trotuare și piste pentru biciclete
strada fortului
Prin strada Fortului, domneștenii vor acea o a doua ieșire în șoseaua de Centură
strada frumoasa
Strada Frumoasă trebuie cadastrată, înainte de asfaltare