Reprezentanții administației locale din Cernica au susținut, în nenumărate rânduri, că pun mare preț pe educație și, implicit, pe dezvoltarea infrastructurii școlare. Zis și făcut: în luna septembrie, o nouă grădiniță cu program prelungit a fost deschisă  pe strada Cloșca, la numărul 4.

Pentru că Grădinița nr. 1 din Cernica reprezintă un motiv de mândrie atât pentru copii și cadrele didactice, cât şi pentru administraţia locală, săptămâna trecută, Florin ­Vasile, viceprimarul comunei Cernica, ne-a făcut un tur al noii locații. Acolo am descoperit o instituție de învățământ foarte primitoare – plină de culoare și bun gust, dotată cu echipamente de ultimă generaţie – copii energici și veseli, cadre didactice competente și răbdătoare.

 

Unde-s doi, puterea crește

Sporirea numărului de copii de vârstă preșcolară, precum și lipsa de spații pentru învățământ din comuna Cernica a dus la necesitatea construirii unei noi unități în localitate. Astfel, în martie 2015, au demarat lucrările la o nouă grădiniță. Pentru că se dorea o unitate de învățământ la standarde europene – lucru destul de costisitor – s-a realizat o asociere între Consiliul Județean ­Ilfov și Consiliul Local Cernica. „Investiția inițială a fost de două milioane de lei, dintre care 1,6 milioane de lei au provenit de la Consiliul Județean Ilfov, iar 400.000 de lei au fost asigurați din bugetul local. Pe lângă această sumă inițială, tot din bugetul local am dotat grădinița cu echipamente de ultimă generație și am realizat locul de joacă”, explică Florin Vasile, viceprimarul comunei Cernica.

Clădirea grădiniței deți­ne, la parter şi etaj,  săli de clase pentru şase grupe a câte 20 de copii. În cadrul grădiniței mai găsim și două dormitoare pentru copiii înscriși la programul prelungit – cu câte 20 de pătuțuri fiecare, sală de mese, bucătărie proprie, modern utilată, cabinet medical, grupuri sanitare, spaţii de depozitare şi administrative. În imediata apropiere a clădirii, copiii beneficiază și de un loc de joacă și activități sportive, iar pentru părinți s-au amenajat peste 20 de locuri de parcare.

Cu mic, cu mare, în noua grădiniță

Dincolo de condițiile excelente ale grădiniței, în interiorul acesteia găsim voie bună, energie și chef de joacă infinit. „În prezent avem înscriși 85 de copii, împărțiți pe 3 grupe: mică, mijlocie și mare. Dintre cei 85 de copii, 40 sunt la program prelungit, iar 45 la program normal”, ne spune, ușor bruiată de micii năzdrăvani, Mihaela Matei, una dintre cele 3 educatoare ale grădiniței, care se ocupă de grupa mare. Cadrul didactic, cu peste 20 de ani de experiență, ne face și un scurt rezumat al unei zile la Grădinița nr. 1 din Cernica. „Până la ora 9, când se strâng toți copilașii, fiecare se joacă cum vrea. De la 9 la 9.30 avem întâlnirea de dimineață, iar la 9.30 copiii servesc micul dejun. La ora 10 încep activitățile comune: fie învățăm poezii sau cântecele, fie facem matematică, activități de limbaj sau cunoașterea mediului. Între 11.30 și 12 avem din nou activități liber alese, iar la 12.00, cei de la program normal pleacă acasă, iar cei de la program prelungit iau prânzul. Urmează somnul și, din nou, jocuri și activități până la ora 18”. Educatoarea este foarte mulțumită de condițiile pe care le oferă noua grădiniță. „Aici totul este la cele mai înalte standarde, iar copiii de bucură de tot ce e mai bun. Mulțumim domnului primar Gelu Apostol pentru că a susținut acest proiect și ne-a dotat cu tot ce avem nevoie”.

La grupa mică o găsim pe doamna educatoare Georgeta Gațe și cei 9 – 10 pitici ai săi (unii dintre ei nu au împlinit încă vârsta de 3 ani). „În mod normal, la grupa mică avem 18  copilași, dar azi suntem mai puțini pentru că a venit sezonul virozelor”,  ne spune educatoarea. La grupa mică  totul depinde de dispoziția micuților. „Fiind atât de mici, mă pliez pe starea lor pentru că e foarte greu să îi conduc către o activitate anume, dar, prin joacă, reușim să îmbinăm și procesul instructiv-educativ și momentele preferate de ei”, adaugă educatoarea cu 26 de ani de experiență.

Grădinița beneficiază și de sprijinul Gabrielei Nica, asistent medical comunitar care, 8 ore pe zi, se ocupă de sănătatea micuților. „Copiii intră în triaj lunea și vinerea, dar îi ținem sub observație și în cursul săptămânii. Până acum nu am avut nicio problemă deosebită”, ne-a declarat Gabriela Nica.

Dar actorii principali, copiii, cum se simt în noua grădiniță? „Cel mai mult îmi place că avem multe jucării, dar îmi plac și poeziile. Una dintre poeziile mele favorite se numește «Familia mea»”, ne spune  Ana Maria Andreea Lipă care, împreună cu doamna educatoare, ne recită poezia. Despina Florentina Andrei este la program prelungit și, deși îi place foarte mult să deseneze, vrea să devină medic „pentru a câștiga bani mulți”. Prietena ei, Ane Marie Nicoleta Popa, este și ea pasionată de desen și își dorește să se facă manichiuristă.  Lui Antonio Alecu îi place că doamna educatoare e bună și se joacă cu ei și este încântat când ies la spațiul de joacă.

Trebuie menționat că nu doar preșcolarii din Cernica beneficiază de condiții excelente, ci și elevii, Școala Gimnazială nr. 1 fiind, de asemenea, la cele mai înalte standarde.