Sezonul rece presupune și acordarea unei atenții deosebite îngrijirii pielii, care este confruntată acum cu mari provocări create de frig, umiditate scăzută a aerului, vânt, diferențe de temperatură de la interior la exterior. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog ne oferă câteva sfaturi utile pentru a preveni uscarea, iritarea, crăparea, descuamarea și aspectul tern al pielii în zilele reci de iarnă.

 

În lipsa unei îngrijiri adecvate, această tranziție cauzează, de cele mai multe ori, apariția senzației de piele strânsă, uscăciune, descuamare, mâncărime și, în unele cazuri, accentuarea unor afecțiuni dermatologice cum ar fi acneea și eczema. Din fericire, există câteva schimbări simple care pot fi făcute pentru a împiedica vremea rece să afecteze sănătatea pielii noastre. Iată care sunt acestea!

1.Hidratarea pielii

Iarna, cele mai potrivite poduse pentru ten sunt cele intens hidratante, eficiente în a proteja bariera de protecție a pielii. O cremă puternic hidratantă este recomandată și pentru corp, fiind indicat să fie aplicată imediat după duș. “După duș, excesul de apă trebuie curățat prin tamponare, urmat apoi de aplicarea unui hidratant corporal în timp ce pielea este încă umedă. Sunt indicate cremele, în locul loțiunilor de corp, fiind de preferat ca acestea să conțină pe lista ingredientelor substanțe precum ceramidele, ureea, glicerolul, acidul lactic, care ajută la păstrarea apei în stratul exterior al pielii, epidermul, și la întărirea funcției de barieră a pielii. Hidratarea intensă previne și puseele dermatozelor precum dermatita atopică, diverse alte eczeme, în special cele cauzate de piele uscată sau psoriazis, care au tendința să se agraveze în anotimpul rece”, explică dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

2. Efectuarea de tratamente dermatocosmetice

Iarna este anotimpul cel mai potrivit din an pentru a efectua tratamente dermatocosmetice, deoarece, ca urmare a nivelului scăzut de raze UV, pielea este mai puțin expusă riscului de pigmentare post inflamatorie. Astfel, în sezonul rece este momentul potrivit ca probleme cum ar fi hiperpigmentare, cicatrici post acnee, vergeturi, aspect obosit al pielii să fie ameliorate sau chiar tratate prin intermediul unor proceduri cum ar fi microdermabraziune, peeling, microneedling, tratamente cu lumină intens pulsată IPL sau laser.

3. Evitarea apei fierbinți

Deși iarna este extrem de tentant să stăm sub duș cât  mai mult timp, este recomandat să evităm apa fierbinte și să limităm baia la nu mai mult de zece-cinspreceze minute. “De asemenea, este de evitat să ne spălăm cu apă prea caldă pe față, tenul fiind deosebit de sensibil. Pentru spălarea pe mâini, apa călduță este de preferat celei fierbinți, din același motiv. Ba mai mult, deși poate părea un lucru natural să menținem în casă o temperatură cât mai ridicată, încălzirea în exces a locuinței va usca aerul, rezultatul fiind o piele uscată, sensibilă, uneori apariția unei senzații neplăcute de mâncărime. Pe timp de iarnă, temperatura ideală în casă este situată între 19 și 22 de grade Celsius”, recomandă dr. Laurențiu Vlădău.

4. Exfolierea

Con­trar aș­tep­tărilor, exfolierea este un pas care nu trebuie trecut cu vederea în timpul iernii, când celulele moarte ale pielii trebuie îndepărtate, pentru a nu bloca ingredientele hidratante să intre în piele atunci când folosim tratamente de întreținere sau întinerire și pentru a asigura o regenerare uniformă și naturală a epidermului. “Sunt de evitat, însă, exfoliantele dure și peelingul excesiv, deoarece poate apărea uscarea pielii.  Pot fi folosite peelinguri blânde, care pot fi utilizate în siguranță și acasă, urmând strict indicațiile producătorilor. Un sfat: este de preferat ca exfolierea să aibă loc seara, deoarece pielea nu trebuie să se confrunte imediat după cu raze ultraviolete și ca procesul să fie urmat de aplicarea unui produs hidratant”, adaugă dermatologul.

5. Îmbrăcămintea adecvată anotimpului

Nu doar fața și pielea corpului au nevoie de protecție suplimentară iarna. Chiar și spre finalul sezonului, extremitățile corpului, în special degetele de la mâini și picioare trebuie protejate. În zilele cu temperaturi foarte scăzute sunt recomandate mănuși și șosete groase, dar nu strânse, și încălțăminte bine căptușită. Protecția este importantă mai ales atunci când plănuim să petrecem timp îndelungat în vreme rece și atunci când practicăm sporturi de iarnă. În aceste situații suntem predispuși să dezvoltăm degerături care pot să nu fie percepute imediat, ci chiar la câteva ore după expunere, prin apariția de vânătăi și ulcerații dureroase în cazuri extreme, la nivelul degetelor de la mâini și picioare și rar la nivelul urechilor și nasului.

6. Evitarea materialelor iritante

Este recomandat ca pe timp de iarnă să evităm purtarea de țesături abrazive sau iritante, cum ar fi lâna sau poliesterul, direct pe piele. Sunt de preferat țesăturile moi, cum ar fi bumbacul, mai ales în cazul obiectelor vestimentare care intră în contact direct cu pielea.