Una din cinci rețete de antibiotice este prescrisă fără a fi necesară, pentru afecțiuni care se ameliorează de la sine, avertizează agenția guvernamentală britanică Public Health England (PHE) care spune că pacienții au un ”rol important‘‘ în stoparea infecțiilor, informează site-ul bbc.com.

 

Potrivit sursei citate, prescrierea nenecesară de antibiotice cauzează apariția infecțiilor rezistente care provoacă moartea a aproximativ 5.000 de persoane, anual, în Marea Britanie. Din același motiv, patru din zece cazuri de infecții cu E. coli în sistemul circulator nu mai pot fi tratate cu antibioticele uzuale. Iar estimările specialiștilor sunt sumbre și în ceea ce privește numărul cazurilor de îmbolnăviri, pe viitor. Până în anul 2050, infecțiile rezistente la medicamente ar putea face mai multe victime decât cancerul.

Paul Cosford, director medical în cadrul PHE: “Dacă luăm antibiotice atunci când nu e necesar, probabilitatea ca antibioticul să nu-și facă efectul la următoarea infecție crește”

“De cele mai multe ori, nu avem nevoie de antibiotice pentru afecțiunile comune. Cei mai mulți dintre noi sunt afectați, din când în când, de infecții și ne recuperăm grație sistemului nostru imunitar. Medicul este cel care hotărăște când trebuie administrat un antibiotic. Dacă luăm antibiotice atunci când nu este necesar, atunci probabilitatea ca antibioticul să nu-și facă efectul la următoarea infecție crește. Pacienții nu ar trebui să meargă la medic și să «aștepte prescrierea unui antibiotic», în schimb ar trebui să se odihnească mai mult, să ia analgezice cum ar fi paracetamolul și să bea suficiente lichide”, a declarat pentru BBC Paul Cosford, director medical în cadrul PHE.