Lacrimi și mulțumiri de la părinții tinerilor primiți de români

Mobilizare generală și pentru administrația locală din Periș, care a trebuit să organizeze, într-un timp foarte scurt, spații dotate cu tot confortul necesar pentru a primi refugiați sosiți din Ucraina, cât mai rapid și în condiții cât mai bune.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 590, ediția print

Pentru majoritatea per­soanelor care au fost nevoite să fugă din Ucraina, ca să își salveze viața, nevoile sunt speciale, având în vedere, nu doar că mulți au plecat fără haine, bani sau chiar acte, dar majoritatea sunt traumatizați de ce au văzut și experiențele prin care au trecut.

Autoritatea locală din Periș s-a străduit să se asigure că le pot fi îndeplinite refugiaților toate nevoile, de la cazare în spații cât mai confortabile, hrană, asistență medicală, la îmbrăcăminte și produse de igienă personală. Toate acestea au fost posibile împreună cu cetățenii, într-un efort comun, menit să le ofere celor aflați în suferință, cât mai mult confort, care să îi ajute să treacă mai ușor și mai repede peste aceste momente deosebit de grele.

Ca în numeroase alte localități ilfovene, primii refugiați care au sosit în comuna Periș au fost studenți indieni. Primarul Albu Anghel ne-a declarat că luni, 28 februarie, Primăria Periș a fost anunțată de Prefectura Județului Ilfov că trebuie să se pregătească să primească refugiați din Ucraina.

Lacrimi și mulțumiri de la părinții tinerilor primiți de români

În acest sens, a fost amenajată sala de sport a comunei, pentru ca tinerii să se poată odihni, la căldură. Spațiul a fost dotat cu saltele, pături, perne, mese, scaune etc. ”Am format și un grup de lucru, din voluntari, iar detaliile despre cum se pot face donații constând în alimente neperisabile și îmbrăcăminte, se pot afla de la numărul de contact Mircea Nicolae – 0726.703.784. Trebuie să dăm dovadă că suntem solidari cu oamenii în suferință, iar eu mulțumesc anticipat, tuturor celor care se implică”, a declarat primarul Albu Anghel.

Așadar, primii 80 de studenți indieni, care ­s-au aflat în tranzit către țara lor, au fost cazați cu bine, la Periș. ”Am fost ajutați de Fundația ­REMAR cu saltele, perne, așternuturi, pilote, 200 de prosoape, periuțe de dinți, iat pastă de dinți le-am cumpărat noi. Societatea civilă ­ne-a ajutat foarte mult în tot ce înseamnă materiale de igienă personală. Au fost foarte multe donații. Mâncare am primit de la Consiliul Județean Ilfov, câte trei mese pe zi, pentru fiecare refugiat. Cu ajutorul donațiilor am putut să le oferim studenților apă, sucuri și fructe. Tot din donații am asigurat produse de igienă personală. Capacitatea sălii de sport din Periș este de aproximativ 80 de persoane, astfel că imediat ce au plecat spre casele lor primii refugiați, Primăria și voluntarii din Periș s-au pregătit să primească următoarea serie de refugiați”, ne-a explicat edilul.

”Studenții indieni au așteptat cu nerăbdare să ajungă în țara lor, la familiile lor îngrijorate. Am vorbit cu ei, dar și cu părinții unora dintre studenți, care ne-au mulțumit, cu lacrimi în ochi, pentru grija oferită copiilor lor. (…) Din nou, mulțumesc și eu, tuturor celor implicați – voluntari, colegi din Primărie, localnici – care au participat cu ce au putut. (…) Felicitări tuturor! Felicitări Periș!”, a mai transmis primarul Albu Anghel.