Autoritatea locală s-a străduit să le îndeplinească refugiaților toate nevoile

Unii refugiați au avut nevoie de evaluare medicală și medicației

Autoritățile din județul Ilfov au fost în alertă toată săptămâna trecută, pentru a veni în ajutorul tuturor cetățenilor sosiți din Ucraina. În urma solicitării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov, autoritatea locală din Chiajna a identificat rapid locuri de cazare temporară pentru persoane sosite din zona de conflict.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 590, ediția print

Sprijinul oferit persoanelor relocate din Ucraina s-a realizat în urma colaborării eficiente și continue dintre Instituția Prefectului – Județul Ilfov și Primăria Chiajna, care a reacționat rapid și a identificat spații de cazare pentru a facilita primirea cetățenilor refugiați și pentru a le asigura produsele de strictă necesitate de care aveau nevoie.

Autoritatea locală s-a străduit să le îndeplinească refugiaților toate nevoile

Hotelul Stadionului ”Concordia” a găzduit, într-o primă fază, aproximativ 120 de suflete. ”Majoritatea refugiaților sunt cetățeni azeri care așteaptă să fie repatriați de autoritățile de la Baku. Le-am asigurat încăperi calde, alimente specifice zonei din care provin și alte produse de primă necesitate și, nu în ultimul rând, zâmbete care să le aline suferința provocată de ororile războiului. Până vor fi repatriați, alături de colegii mei din Primăria Chiajna, le vom fi alături pentru a le alina suferința provocată de lungile zile de așteptare până vor ajunge în țara lor”, spunea, săptămâna trecută, primarul comunei Chiajna, Mircea Minea. Acesta a mulțumit colegilor săi, pe care i-a felicitat pentru implicarea de care au dat dovadă. Edilul ne-a povestit că o parte dintre refugiații din Azerbaidjan locuiau și munceau în Ucraina, iar alții munceau temporar în țara vecină. Ei au fost nevoiți să fugă pentru a-și salva viața, iar Ambasada Republicii Azerbaidjan i-a ajutat cu pregătirea transportului aerian spre casele lor.

Unii refugiați au avut nevoie de evaluare medicală și medicație

”La Hotelul Stadionului ”Concordia” avem o capacitate de 150 de locuri sau chiar mai multe, pentru refugiați, în cazul în care va fi necesar. Le-am pregătit celor care au fost cazați la noi, trei mese pe zi, le-am pus la dispoziție medic și asistente medicale pentru a le verifica starea de sănătate, deoarece câțiva refugiați au solicitat ajutor medical”, ne-a mai spus edilul. Cei care au avut nevoie de tratamente sau de medicamente au fost ajutați. ”Am mers din cameră în cameră pentru a vedea dacă sunt nevoi speciale, pentru că printre refugiați ­s-au aflat copii, femei. Unii refugiați aveau doar hainele de pe ei. Au fugit, au pierdut tot”, a mai povestit Mircea Minea.

”Cetățenii azeri, în tranzit prin Chiajna, spre țara lor de origine, au primit viză pentru cinci zile, însă unii și-au exprimat dorința de a solicita azil”, a mai precizat primarul.