S-a întâmplat la Mogoșoaia

Tineretul liberal ilfovean s-a strâns duminică dimineaţa, pe 24 iunie, să-şi pună la încercare tinereţea preţ de câteva secunde şi o găleată de apă rece cu gheaţă. Desigur, în cadrul campaniei internaţionale „Ice Bucket Challenge” căreia i s-au alăturat. Doar că tinerii liberali ilfoveni donează banii în România, Asociaţiei de Scleroză Multiplă din România (ASMR).

2300 lei şi lunar o faptă bună

George Ene, preşedinte al TNL Ilfov şi locuitor al comunei Berceni spune: „Suntem aici circa 100 de membrii ai TNL Ilfov și tragem şi noi un semnal de alarmă asupra bolii devastatoare care este scleroza, fie ea multiplă, fie amiotrofică. Ideea am discutat-o vineri seară, sâmbătă seară am finalizat-o prin cumpărarea găleţilor şi a gheţei şi, iată-ne astăzi, adăugând apa comunei Mogoşoaia pentru o cauză bună. Suma adunată – 2.300 lei – nu este foarte mare, având în vedere că nici tinerii  nu au salarii consistente, dar, fiecare bănuţ este donat din suflet pentru cei care sunt în nevoie. Deşi, iniţial, campania Ice Bucket Challenge însemna să faci o donaţie sau, în caz contrar, să-ți torni o găleată de apă cu gheaţă în cap, noi am ales ambele variante: şi donaţie, şi apă cu gheaţă. Şi pentru că trebuie făcute şi trei nominalizări, îi provoc la această întrecere pe preşedintele TNL România, Florin Alexe, pe preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale, Lucia Varga şi pe preşedinta Clubului Studenţilor Liberali, Claudia Benchescu. Nu pot să nu vă spun că această întrecere ne-a venit mănuşă pentru că, în şedinţa noastră din luna iulie, am stabilit ca în fiecare lună să facem câte o faptă bună. Iată, pentru august, s-a întâmplat acest eveniment şi căutăm subiectul pentru luna septembrie”.

Ce sunt scleroza lateral amiotrofică (SLA) şi scleroza multiplă (SM)

SLA, cunoscută şi sub numele de maladia Charcot este o boală neurodegenerativă, fără şanse de vindecare şi fără ca cineva să fi descoperit cum apare. Pe scurt, toţi neuronii responsabili de mişcări sunt paralizaţi rând pe rând şi odată cu aceștia întreg organismul uman. SM, de asemenea fără tratament, mai este denumită şi scleroză în plăci, este o boală inflamatorie în care sunt deteriorate tecile care învelesc  celulele nervoase din creier şi măduva spinării. Prin deteriorare se afectează  capacitatea sistemului nervos de a comunica, producând ulterior handicapuri fizice, mentale și uneori probleme psihice.

Dar din dar se face rai

Dacă vrei să ajuţi și tu bolnavii de scleroză multiplă din România, poţi dona în următoarele conturi deschise la Banca Transilvania, având ca beneficiar Asociaţia de scleroză multiplă din România:

CONT LEI RO27 BTRL RONC RT02 6635 0501

CONT EURO RO74 BTRL EURC RT02 6635 0501