◉ Atenție specială pentru locul de joacă și spațiul verde
Construirea unei noi grădinițe pentru copiii din comuna Ștefăneștii de Jos a intrat în linie dreaptă. Primarul interimar Mircea Gheorghiță a anunțat că acest proiect este din ce în ce mai aproape de începerea execuției, mulțumită președintelui Hubert Thuma și Consiliului Județean Ilfov, care au aprobat ridicarea clădirii din Strada Rozelor Nr. 68, comuna Ștefăneștii de Jos, sat Boltaș.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 606, ediția print
Noua grădiniță de care vor putea beneficia copiii din comuna Ștefăneștii de Jos este proiectată la standarde moderne, pentru o capacitate de 60 preșcolari și va avea cel puțin 3 săli de grupă, filtru vestiar și izolator, cabinet medical, grupuri sanitare distincte pentru personal și copii, camere cu destinația dormitor, sală de mese, sistem de monitorizare video în exterior și interior. Clădirea cu regim de înălțime P+1 va avea o suprafață utilă de 660 mp.
Potrivit primarului interimar al comunei Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță, investiția pleacă de la necesitatea de a avea un spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților prescolare cu program prelungit. Realizarea proiectului are ca obiectiv oferirea unui cadru de infrastructură educațională și materială adecvată pentru satisfacerea nevoilor comunitare privind nevoile de învățamânt preprimar corelat cu mobilitatea populației din această comună.
Demararea proiectului a mai ținut cont și de necesitatea de a asigura educația permanentă și instruirea preșcolarilor și școlarilor, conform programei specifice și a normelor actuale, cât și îmbunătățirea calității infrastructurii preșcolare (a spațiilor de învățământ preprimar) și a dotărilor din unitățile de educație în învățământul obligatoriu, pentru asigurarea unui proces educațional la standarde europene, în vederea creșterii participării populației preșcolare și a cadrelor didactice la procesul educațional. Ca obiective specifice, edilul ne-a menționat construirea unei clădiri cu accente neomoderniste; amenajarea și dotarea acesteia adecvat funcțiunii de grădiniță; amenajarea unui loc de joacă aferent.
Terenul pe care va fi amplasată grădinița are o suprafață totală de 1.231 mp și este situat pe Str. Rozelor, Nr. 68, sat Boltaș, com. Stefăneștii de Jos, iar clădirea propriu-zisă va avea o suprafață totală utilă de 660,22 mp.
Atenție specială pentru locul de joacă și spațiul verde
La exterior, se va amenaja și un loc de joacă de aproximativ 180 mp specific preșcolarilor cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani, cu figurine pe arc elicoidal, leagăne, complex de joacă cu tobogan, montate pe suprafață de tartan colorat turnat. În spațiul rămas, se va amenaja curtea cu spațiu verde de aproximativ 270 mp, unde vor fi plantați arbori și arbuști.
Spatiul verde în suprafață de 274,50 mp va fi amenajat prin montarea unor rulouri de gazon, plantarea de arbori, arbuști, flori, așa încât să se creeze o ambianță vizuală și olfactivă care să dea un plus de atractivitate amplasamentului. Vor fi montați și stâlpișori de iluminat ornamental, proiectoare RGB care să lumineze pomii și mobilier urban. ”Vor fi plantați arbuști de un colorit deosebit precum arbore de Iudeea, arbore de mătase, brad argintiu pitic, molid globular, flori precum hortensii, flori de câmp, flori de sezon (zambile, ghiocei). La recomandarea studiului geotehnic se vor planta și pomi fructiferi, precum cireș, cais, nuc, păr. Arbuștii vor avea între 30 și 200 cm, iar pomii 2-3 metri. De asemenea, se va dubla împrejmuirea grădiniței cu gard viu tip chiparos albastru cu înălțimea de 1,80 m”, ne-a explicat primarul.
Potrivit proiectului, spațiile verzi vor fi udate prin intermediul unui sistem de irigare – aspersoare doate cu sisteme automate de pornire – oprire, iar gardul viu va fi udat printr-un sistem de irigații cu picurător. Totodată, vor fi realizate 3 locuri de parcare pentru personalul grădiniței, fiind dispuse și 2 puncte de încărcare electrică.
Este foarte important de știut că noua clădirea va fi dotată cu sisteme de detecția și stingerea incendiilor pentru conformarea la normele ISU. De asemenea au fost prevăzute soluții pentru utilizarea energiei alternative, regenerabile, având în vedere caracteristicile și destinația clădirii, respectând normele NZEB. Aceste soluții moderne se traduc prin utilizarea de energie solară pentru aport preparare apă caldă de consum, montarea pe acoperiș a 4 panouri solare plane cu suprafața de 10,16 mp pentru preparare apă caldă menajeră, precum și automatizarea sistemului, astfel încât să funcționeze pe apă caldă menajeră produsă în boiler bivalent sau pe apă caldă menajera produsă în sistemul de panouri solare. Este prevăzută, de asemenea, utilizarea unui kit de instalație fotovoltaică cu 2×24 panouri solare de 2×10 Kw, acesta aducând un aport de 20 kw la consumul comun de energie electrică necesară funcționării obiectivului, dar și o pompă de caldură aer – apă de 64 kw, care va încălzi clădirea cu ajutorul ventiloconvectoarelor. ”Nu vom folosi gaze”, a semnalat primarul Mircea Gheorghiță. ”Energia o vom produce, pe timpul verii avem exces de energie”, a subliniat el, atragând atenția că proiectul mai prevede un sistem modern centralizat de ventilare a încăperilor cu recuperare de căldură, echipat cu filtre de purificare a aerului. ”Practic geamurile nu le va deschide nimeni”, a spus edilul.
Dotarea clădirii presupune echipamente, tehnologie digitală adecvată pentru dezvoltarea copiilor, adică dezvoltarea fizică, a sănătății și igienei, dezvoltare social – emoțională atitudini și capacități de învățare, dezvoltarea limbajului și a comunicării, dezvoltarea progresivă a vocabularului și dezvoltare cognitivă, cunoașterea și înțelegerea lumii.
Primarul a mai menționat că proiectul noii grădinițe își propune ca preșcolarii să poată sta cât mai mult în afara clădirii, la joacă, în aer liber, acesta fiind motivul pentru care se acordă o atenție deosebită amenajării spațiului de joacă și spațiului verde, chiar dacă suprafața totală nu este foarte mare.
Ca tehnologie, trebuie menționat și faptul că toate grupurile sanitare vor fi prevăzute cu senzori, și, suplimentar, zone de iluminat cu LED, s-a avut în vedere un sistem de lumini care să ofere un joc de lumini, pe timpul nopții. Evident, pentru siguranță, au fost prevăzuți hidranți, atât în exterior, cât și în interiorul clădirii.
”Investiția, care se realizează cu ajutorul CJI și a președintelui Hubert Thuma, ajunge la o valoare de 14 milioane de lei, 10% fiind asigurată prin bugetul local. Cred că lucrările de construcție vor începe undeva prin toamnă, termenul de execuție fiind de un an și jumătate. Un astfel de proiect era foarte necesar deoarece existau cereri din partea locuitorilor din zonă. Avem și cartierul nou, din spatele bazei sportive, o zonă cu foarte mulți copii și sperăm că prin acest proiect venim în sprijinul tinerilor părinți care sunt nevoiți să își ducă copiii la grădinițe în alte localități”, a mai spus primarul.
Grădinița din Strada Rozelor va fi cea de a patra instituție de profil din comuna Ștefăneștii de Jos, alături de unitățile din străzile Făgăraș, Dudului și Zorilor, aceasta din urmă urmând a fi demolată cu scopul construirii unei grădinițe noi și la fel de modernă ca cea din Rozelor.