24 de centre de transfuzie sanguină vor fi modernizate în acest an, prin programul „O şansă pentru viaţă”. Acestea sunt situate în Ploiești, Târgoviște, Galați, Deva, Satu-Mare, Brăila, Miercurea-Ciuc, Reșița, Zalău, Râmnicu-Vâlcea, Baia Mare, Pitești, Botoșani, Alexandria, Craiova, Bârlad, Tulcea, Focșani, Piatra Neamț, Sibiu, Bacău, Câmpulung, Oradea și Timișoara.

 

Opt dintre aceste centre (aflate în Pitești, Câmpulung, Ploiești, Zalău, Satu-Mare, Sibiu, Bârlad și Focșani) vor fi renovate, iar celelalte vor fi dotate cu echipamente medicale moderne. „Scopul programului este să creștem numărul donatorilor din centrele de transfuzii și să asigurăm siguranța actului transfuzional. Se înregistrează peste 1 milion de donatori de sânge pe an în toate cele 42 de centre de transfuzie sanguină din România. Proiectul va include anul acesta și peste 20 de campanii mobile de donare de sânge, desfășurate vara în toată țara. Astfel de campanii vor fi organizate și în mai multe companii”, explică Angela Galeța, directorul fundației care desfășoară programul „O șansă pentru viață” în parteneriat cu Asociaţia React.

Peste 620.000 de donatori și pacienți au beneficiat deja de schimbările din centre

Potrivit Agerpres.ro, Centrul de Transfuzie Sanguină București, cel mai mare din România, a fost primul care a beneficiat de acest program, în 2014 și 2015. Tot în 2015, în cadrul programului au mai fost renovate șapte centre situate în alte orașe din țară, iar în 2016 alte zece centre. „Peste 620.000 de donatori de sânge și pacienți au beneficiat până acum de schimbările produse în centrele de transfuzie sanguină în urma renovării și dotării lor cu echipament medical corespunzător. Dintre ei, mai mult de 414.000 de pacienți au primit sângele de care aveau nevoie pentru transfuzii. Lucrările de renovare au acoperit până acum peste 28.000 mp în 18 centre din țară. Ca rezultat al programului „O șansă pentru viață”, centrele de transfuzie sanguină din România au înregistrat în 2016 o scădere a mediei de vârstă a donatorilor la nivel național, pentru prima dată după 1989. La ora actuală, 30% din sângele donat provine de la donatori tineri fideli”, anunţă reprezentanţii fundației care derulează proiectul şi-l finanţează de nouă ani de când a fost lansat.