O tragedie ce putea fi evitatăCumplita tragedie de la clubul „Colectiv” este o dovadă în plus că românii sunt campioni la fentat regulile, normele și legile. Este un sport național dement, practicat la toate nivelurile societății. O genă aberantă generează în mintea românului o serie de concepții potrivit cărora legile sunt făcute pentru a fi încălcate și nu respectate. Asistăm la o întrecere la nivel național, în acest domeniu. O constați zilnic, oriunde ai fi, pe stradă, la volanul mașinii, la trecerile de pietoni etc. Românii traversează aiurea, pe culoarea roșie a semaforului, șoferii nu acordă prioritate nu semnalizează, opresc în locuri interzise, fac depășiri hazardate, tăind curbele fără vizibilitate și linia continuă, opresc în locuri interzise, aruncă mizeria pe stradă, la doi pași de coșul de gunoi, postează pe net filmulețe cu tot soiul de „vitejii” care sfidează bunul simț și normalitatea ș.a.m.d. Iar din toate acestea fac un titlu de glorie, cu care se mândresc în fața celorlalți. „Ai văzut cum i-am făcut p’ăia?”, „Vezi cât de șmecher sunt?”, auzi peste tot unde te duci. Toate acestea izvorăsc dintr-o inconștiență vecină cu nebunia și generează, de cele mai multe ori, tragedii. O plăcere sadică de a sfida pericolul, care te face să te întrebi dacă acești indivizi sunt sănătoși la cap. Iar dacă acestui joc cu pericolul i se adaugă incompetența și corupția, alături de principiul „las’ că merge și așa”, efectul este catastrofal. Infernul „Colectiv” o dovedește din plin.

În acest caz, mai multe cauze s-a înmănuncheat și au dus la catastrofă. Și de data aceasta, o serie de reguli au fost încălcate sau ignorate cu bună știință. În primul rând, modul în care Primăria sectorului 4 a acordat autorizația de funcționare. I-auzi, ia: „pe propria răspundere” a solicitanților! Funcționarii instutiției au luat de bune cele scrise de patronii clubului în declarație. Clubul poate primi 80 de oameni? Așa o fi, dacă administratotii spun așa! Și pac, ștampila. Dați drumul la crematoriul de oameni! Autorizație de la Pompieri? Canci! ISU habar n-avea de existența clubului! Iar aberațiile continuă. Patronii au antifonat hala în care au amenajat clubul cu cele mai ieftine materiale. Toate neignifugate, cu toate că legea prevede că în locurile în care se adună un număr mare de oameni utilizarea de produse ignifugate este obligatorie. Apoi, nu au fost prevăzute mai multe căi de evacuare în caz de pericol. Hardughia nu avea decât o ușă dublă, destul de îngustă, care se deschidea spre interior! O altă normă încălcată cu inconștiență. Dar bomboana de pe colivă au fost efectele pirotehnice, într-un spațiu închis și supraaglomerat față de capacitatea declarată „pe propria răspundere” a clubului. Toate aceste nereguli au atins o masă critică inimaginabilă, care a dus, inexorabil, la incredibila tragedie.

Bineînțeles, cu mintea românului cea de pe urmă, se va declanșa un val de controale. Vor fi închise o parte din cluburile asemănătoare sau unii inspectori își vor burduși din nou buzunarele, ca să închidă ochii la nereguli. Ca orice minune din România, această campanie va dura „trei zile”. Apoi, totul va reveni, mai mult ca sigur, la „normalitate”. Adică la fentarea normelor și legilor. Păcat!