Zona pe care am avut-o în grijă în duminica alegerilor a fost cuprinsă între Ciolpani, Grădiștea, Gruiu, Nuci, Periș și Snagov și întâmplările petrecute în aceste comune și satele lor aferente, unde este cazul, au pendulat între calm total și surescitare acompaniată de jandarmi mascați.

Foto și text: Cristina BuneA

 

Nuci, Grădiștea, Periș

Liniştea vieţii rurale

La 40 km față de București, comuna Nuci, în duminica alegerilor, era aproape pustie. Sub nucul din apropierea intrării în primărie, primarul  Georgel Vasile, împreună cu unul dintre medicii comunei și doi consilieri erau de veghe pentru situația în care s-ar întâmpla ceva. „Așa cum știu eu, oamenii de aici, chiar și din 2000 de când sunt primar, totul va decurge liniștit. Avem majoritar populație de vârsta a treia și aceștia sunt la biserică la ora asta (10:15 – n.red). După ce se termină slujba, se merge la vot. Emoții? Nu am niciuna. Fie ce-o fi!”.

Grădiștea era puțin mai animată și, la ora 10:00, la secția de votare 185, votaseră 136 persoane din 1674 și se înregistrase o cerere pentru urna mobilă.

Perișul la orele prânzului era liniștit și la secția de votare 207, președinta Constantin Cril ne comunică, la orele 12:30, că 400 de perișeni veniseră la vot, din totalul celor 1896 înscriși. Viceprimarul Zenobia Mureșan ne confirmă bunul simț cunoscut deja al perișenilor, care nu au motive de agitație în ziua votului. La secția 208 deschisă la Școala cu clasele I-VIII nr. 2, surpriză! Anghel Albu tocmai ieșea dintr-o cabină de vot, astfel că l-am și putut surprinde într-o imagine. Nu avea emoții, iar numărarea votului avea să-i dea dreptate. Perișenii i-au acordat din nou încrederea.

 

Snagov

Animat de dimineaţă,
până la închiderea urnelor

La 9:45, când am ajuns în Snagov, în fața Casei de Cultură unde erau deschise secțiile de votare 217 și 218 era multă lume, susținători ai celor trei candidați. Era coadă la ambele secții de votare, explicația fiind că scanarea cărților de identitate îngreunează puțin procesul electoral. Președinții celor două secții de votare amintite aveau emoții, era încă dimineață. Am revenit la orele 13:00, iar Teodora Coldea, președinta secției 217, a comunicat 600 de votanți din 1.223. Ghermănești a ajuns și în presa centrală din cauza faptului că la o secție de votare președintele a refuzat să primească cereri de vot pe lista suplimentară de la persoane care și-au mutat reședința în circumscripția respectivă cu mai puțin de 45 de zile înainte de data alegerilor. Și la Tâncăbești era coadă la ora 14:47 și votaseră 500 de persoane din cele 1.476 înscrise pe listele de vot. Erau prezenți, printre alții, și candidații Grigore Gherghe și Mihai Anghel. La încheierea votului, Marian Oancea a mai câștigat un mandat. Al doilea.

 

Gruiu

Vot tensionat, pe alocuri

La 10:15, când am ajuns la primăria din Gruiu, primarul Ion Samoilă se pregătea să meargă la Șanțu-Florești să voteze. L-am însoțit la secția 190, deschisă la școală, unde erau la coadă câțiva locuitori. La Lipia oamenii stăteau la coadă la secția 188, bătrânele ieșeau de la biserică și grupul de susținători ai contracandidatului Iepure, condus de soția acestuia vociferau despre niște filmări. Atmosfera a devenit tensionată la Gruiu odată ce trecea timpul, observatorii și reprezentanții partidelor aflați în secția de votare reclamând că au intrat și câte trei persoane în cabina de vot. La secția 189 votaseră, la orele 11:30, 360 de persoane, din cele 1635 înscrise pe listă. Siliștea Snagovului avea, la secția 191, 401 votanți, din 1789 înscriși. La orele 11:45 însă Siliștea a dat cele mai mari bătăi de cap, din cauza grupurilor de susținători ai candidaților. Dar atât de mari bătăi de cap, încât, cu o oră înainte de închiderea urnelor, nu numai că era o coadă imensă din cauza sosirii unui grup masiv de cetățeni, dar, în fața secției 191 și în ­curtea secției 191 erau membri ai poliției locale, jandarmi și mascați de la Departamentul Criminalistică al IPJ Ilfov, cu tot cu un comisar. După numărarea voturilor, primarul Ion Samoilă a mai câștigat un mandat, ultimul, conform spuselor domniei sale.

 

Ciolpani

„La Ciolpani la crucea-naltă… »

Ciolpaniul și satele Ciolpani, Țigănești și Piscu a avut multă lume pe străzi, de dimineață până seară. Aceleași cozi ca peste tot în fața secțiilor de votare, din cauza încetinelii produse de scanarea cărților de identitate. La orele 12:20, la secția 137 din Ciolpani votaseră 572 persoane, din cele 1.938 înscrise, iar la orele 16:30, la secția 138 de la Piscu, din cele 762 persoane de pe listele de vot își exprimaseră opțiunea 405. S-a încercat și aici intrarea mai multor persoane în cabina de vot pe motive de „vedere slăbită”, însă, evident, voturile nu au fost luate în considerare. Deși contestat în Jurnalul de Ilfov pe perioada campaniei, Călin Bogdan a avut față de ziar și reprezentanții lui o comportare fără reproș. Într-un final, Călin Bogdan a câștigat al doilea său mandat.

 

Concluziile unei zile de vot

Peste tot, la toate secțiile de votare, erau prezente forțele de ordine, Snagovul, Gruiu și Ciolpani au avut grupuri de presiune vizibile, ușor turbulente. La Ciolpani și Piscu s-au făcut nenumărate apeluri la 112, pentru îndepărtarea din fața secțiilor de vot a grupurilor de presiune. Alegătorii nu au știut ce să facă cu buletinele de vot, în proporție de 80%. A fost nevoie  ca mereu, cineva să le arate că sunt trei urne în care trebuie introduse cele trei buletine de vot pentru primar, consiliu local și consiliul județean. Prezența la vot a călugărițelor de la Mânăstirea Țigănești a fost foarte plăcută. Cel mai căutat produs, timp de 12 ore cât am stat pe teren, a fost…săpunul de la toaletele instituțiilor publice. Poate în noile mandate?