Președintele Klaus Iohannis a conferit, luni, prima decorație de la învestire președintelui Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Octav Bjoza. Acesta a primit Ordinul Național „Steaua României”, cea mai înaltă distincție a statului român.

Într-o postare pe ­Facebook, Klaus Iohannis a scris că a decis să acorde acest Ordin președintelui AFDPR, „pentru sacrificiul și curajul de care el și oameni ca el au dat dovadă în vremea dictaturii și pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului”.

La aflarea acestei vești, Octavian Bjoza s-a arătat plăcut surprins de decizia președintelui Iohannis. „Pentru noi a fost una dintre cele mai plăcute surprize ale ultimilor 25 de ani. Este pentru prima dată pentru un președinte al țării când își începe prima zi de muncă cu foștii deținuți politici, cea mai vitregită categorie de persoane”, a spus Octav Bjoza. „Sper ca să fie un președinte care să asigure o armonie, o atmosferă constructivă, de lucru, între Parlament și Guvern, între aceste două instituții și Președinție, între persoane de prim rang, și nu o stare de tensiune. Cred că va avea această disponibilitate de a lucra în interesul națiunii române”, a adăugat el.

„Faptul că s-a gândit la noi ne bucură. ­Într-un cuvânt al domniei sale am înțeles că dorește ca și în capitala României să ia ființă un muzeul al crimelor comunismului. Nu poate decât să ne bucure”, a subliniat președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Octav Bjoza a mai adăugat că speră ca „la Fortul 13 Jilava, cea mai cumplită temniță, o temniță sub cota 0, în care nu am trăit, ci ne-am târăt ca niște râme, să devină un loc vizitabil”, la fel cum s-a întâmplat în celelalte țări comuniste.

 

„În România, care a avut poate cele mai multe lagăre ale morții, nimeni nu s-a gândit să păstreze un lagăr ca să fie muzeu, ci s-a dorit să se șteargă orice urmă a crimelor comunismului, pentru că foarte mulți din criminali au prosperat în loc să fie trași la răspundere”, a declarat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru Digi24.