După ceremonia de depunere a jurământului, Klaus Iohannis şi soţia sa au plecat către Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a funcţiei supreme în stat. În jurul orei 13.00, noul preşedinte al României a fost primit de garda de onoare şi s-a îndreptat spre palat, unde era aşteptat de fostul preşedinte Traian Băsescu. 

A urmat o ceremonie în care fostul președinte i-a înmânat lui Klaus Iohannis Colanul de Aur al Ordinului Steaua României, cea mai înaltă decoraţie a statului român. În continuare, cei doi preşedinţi, cel care şi-a terminat mandatul şi cel care şi-a preluat funcţia, au ciocnit cupe de şampanie, împreună cu delegaţiile de consilieri, aflate de o parte şi de alta a Sălii Unirii. Printre cei care l-au însoţit pe Klaus Iohannis la ceremonia de la Cotroceni s-au aflat Dan Mihalache, Leonard Orban, George Scutaru, Lazăr Comănescu, purtătorul de cuvânt Tatiana Niculescu Bran.

După această ceremonie, Traian Băsescu, alături de soţia sa, s-a îndreptat spre platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni, unde a primit pentru ultima oară onorul militar în calitate de şef al statului. Un gest emoţionat l-a constituit momentul în care, după intonarea imnului, preşedintele s-a apropiat de drapelul naţional şi l-a sărutat, cu lacrimi în ochi.

După plecarea lui Traian Băsescu, noul președinte Klaus Johannis a organizat o recepție privată la care au fost invitate 400 de persoane și la care presa nu a avut acces. 

La rândul său, Traian Băsescu și-a invitat soția la o berărie din București, unde s-a întâlnit cu Elena Udrea și alți membri ai Partidului Mișcarea Populară. El a fost întâmpinat cu aplauze, atât de membrii PMP cât și de celelalte persoane aflate în incinta berăriei. Traian Băsescu a mărturisit că, în sfârșit, după 10 ani ”se simte din nou un om normal”.