Principiul olimpic “important este să participi” a fost cel care a ghidat mai bine de 80% din delegaţia României prezentă la Jocurile Olimpice de la Londra, mulţi din-tre reprezentanţii noştri făcând un simplu act de prezenţă pe malurile Tamisei.

Prezentă la startul a 15 discipline, România a venit acasă cu 9 medalii cucerite de cinci sporturi, în frunte cu gimnastica (3 medalii), halterele şi judo-ul (câte 2), tirul şi scrima (câte 1). Pe lângă aceste sporturi care, se poate zice, sunt “premiantele” României la JO, o comportare onorabilă au avut şi cei de la polo şi tenis de masă. În schimb, la polul opus se află atletismul, boxul, canotajul, ciclismul, luptele, kaiac-canoe, nataţia şi tenisul de câmp, care au avut prestaţii mult sub aşteptări. Iar dacă ar fi să facem un “top 5” al marilor neîmpliniri, pe primul loc s-ar situa canotajul, urmat de kaiac canoe, atletism, nataţie şi tenis de câmp.

Marile ratări

Canotajul a mers la Londra cu promisiunea că va aduce de la JO cel puţin două medalii, dintre care una de aur. Teoretic, planul Elisabetei Lipă & Co avea sprijin, echipajele de 8+1 şi două rame (Susanu-Andrunache) fiind mereu printre favorite. Numai că pe apele lacului Eton a fost dezastru, iar canotajul nu a cucerit nici măcar o medalie. Au apărut deja demisiile (antrenorul coordonator Mircea Roman), dar şi scandalul şi acuzaţiile reciproce, Elisabeta Lipă văzând cum bugetul, în lipsa performan-ţelor, devine minuscul.

Când preşedintele Octavian Morariu a spus că România va lua între 11-13 medalii la JO, cu siguranţă că una dintre cele la care se gândea era din partea echipajului Dumitrescu – Mihalachi, campioni mondiali şi europeni la kaiac-canoe. La Londra, însă, aceeaşi dezamăgire cruntă: favoriţii s-au împiedicat, au făcut un concurs slab şi au terminat extrem de departe de medalii! Ca şi la canotaj, şi aici s-a lăsat cu scandal şi cu demisii, antrenorul Igor Lipalit anunţând că nu mai are de gând să rămână la lot. 

În sfârşit, pe ultima treaptă a “podiumului dezamăgirilor” s-ar situa atletismul, deşi nu puţini sunt cei care au plasat acest sport chiar pe primul loc al deziluziilor. Atletismul a avut, de departe, cea mai numeroasă delegaţie la JO, 17 sportivi plus şase oficiali. Chiar dacă pretenţiile la medalii erau destul de rezervate, mulţi dintre participanţi fiind destul de tineri, aproape nimeni nu se gândea la o prestaţie atât de “discretă“, marea majoritate a atleţilor oprindu-se după prima cursă preliminară, adică nici măcar în semifinale, ce să mai spunem de finale! Să te pregăteşti patru ani de Olimpiadă pentru a merge acolo ca să ai trei sărituri depăşite din trei – cazul Cristinei Bujin la triplusalt – şi apoi să pleci acasă, iată un “plan” la care nimeni nu se gândise. Iar exemple apropiate de cel de mai sus mai există. 

Antrenor francez, degeaba

Nici nataţia nu a impresionat pe nimeni. În condiţiile în care lotul a fost condus de un antrenor francez pentru care s-au făcut eforturi financiare pentru a fi remune-rat – Philippe Lucas -, să ai patru reprezentanţi care nici măcar nu prind semifinalele nu este un semnal prea bun… Camelia Potec a fost foarte departe de prestaţia de acum patru ani, ratând total Olimpiada, aşa cum s-a întâmplat şi cu colegii ei. 

Am plasat tenisul de câmp pe ultimul loc al “topului” pentru că nici măcar unul dintre cei cinci reprezentanţi ai noştri nu a reuşit să treacă măcar un tur! Și asta în condiţiile în care în ultimii ani nume ca Tecău, Cârstea, Halep nu sunt chiar necunoscute, iar pretenţiile în ceea ce îi priveşte – deşi nimeni nu le cerea să câştige Olimpi-ada – erau destul de ridicate. 

Dacă am scris despre sporturi, în ansamblu, să vorbim şi despre marile dezamăgiri în plan individual, nominal. Un top al celor mai mari aşteptări înşelate ar arăta astfel:

Victor Mihalachi – Ale­­xandru Dumitrescu (ca­noe);

Andreea Chiţu (judo);

Viorica Susanu – Georgeta Andrunache (ca­notaj);

Cristina Grigoraş, Eniko Mironcic, Camelia Lupaşcu, Roxana Cogianu, Adelina Cojocariu, Ioana Rotaru, Nicoleta Albu, Teodora Gîdoiu, Irina Dorneanu (canotaj, 8+1);

Camelia Potec (nataţie);

Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Simona Gher­man (scrimă, echipa de spadă);

Horia Tecău, Adrian Ungur (tenis de câmp);

Flavius Koczi, Ovidiu Buidoso, Marius Berbecar, Cristian Băţagă şi Vlad Cotuna (gimnastică, echipa masculină);

Bianca Perie (atletism);

Mihaela Lăcătuş (box feminin).

România a fost reprezentată la Jocurile Olim­pice de vară de la Londra (27 iulie – 12 august) de 103 sportivi şi 60 de oficiali. Bilanţul la final arată 9 medalii, 2 de aur (Sandra Izbaşa şi Alin Moldoveanu), 5 de argint (Cătălina Ponor, Alina Du­mitru, Corina Căprioriu, echipa masculină de scrimă şi Roxana Cocoş) şi două de bronz (echipa feminină de gimnastică, Răzvan Martin).


Ultimele flashuri de la Londra

● Jocurile Olimpice de la Londra, o competiţie „fericită şi glorioasă”, s-au încheiat, duminică seară, cu un show total la care au contribuit unele dintre cele mai mari vedete ale muzicii britanice, mii de voluntari, dar şi mai multe personalităţi din Brazilia, următoarea gazdă a Olimpiadei.

● „Am muncit 16 ani pentru acest titlu, cât am putut de mult şi am reuşit. Cred că oricine, dacă munceşte mult, o să reuşească”, a declarat Moldoveanu. Întrebat dacă în România sunt condiţii pentru practicarea tirului, Moldoveanu a răspuns: „Se pare că sunt condiţii, dacă eu am reuşit”.

● „Mi-aş fi dorit să câştig aurul, dar sunt mulţumită şi cu argintul. Dar îmi iau revanşa la Rio sută la sută. Nu am cum să mă retrag. Urmează o vacanţă, maximum o lună, şi apoi îmi reiau pregătirea”, a declarat Roxana Cocoş, argint la Londra.