Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declanșat cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel internațional. În urma unui focar de infecție virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit rapid în țările vecine, a fost declarată epidemie de mpox, boală cunoscută sub denumirea de variola maimuței.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 717, ediția print

În Africa au fost detectate 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox în acest an, potrivit declarațiilor făcute de șeful Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a adăugat că, în contextul epidemiei actuale, cel puțin 500 de persoane și-au pierdut viața. Republica Democrată Congo este epicentrul epidemiei, însă în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri și în țările învecinate. ”Astăzi (n.r. – miercuri, 14 august), comitetul de urgență s-a reunit și m-a informat că, în opinia sa, situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat această recomandare”, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.

Simptomele specifice infecției

Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, înregistrată pentru prima dată în Republica Democrată Congo în anii 1970. Cu toate că a fost eradicată, numărul cazurilor în Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu. Manifestările clinice specifice sunt: febră, dureri de cap și erupții cutanate care apar inițial pe față și se răspândesc pe restul corpului. Infecția se transmite prin particule de salivă sau prin contact direct cu pielea sau prin obiecte contaminate. Riscurile sunt mai mari la copii și la femeile însărcinate care pot transmite boala fătului. Rapiditatea cu care se răspândește virusul a băgat omenirea în alertă. Reamintim că și în România au fost confirmate cazuri de variola maimuței.

Măsuri de prevenire 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinul împotriva variolei convenţionale este destul de eficace însă, fiind considerată eradicată încă de acum 40 de ani, campaniile de vaccinare împotriva ei s-au încheiat în acea perioadă, motiv pentru care generațiile mai tinere nu beneficiază de această protecție. Prin urmare, OMS recomandă ca orice persoană care a călătorit într-o zonă endemică cu variola maimuței să informeze serviciile sanitare. Călătorii din zonele de risc și rezidenții din acestea trebuie să evite contactul cu animalele moarte sau bolnave, mai ales rozătoare (principalii vectori ai transmiterii), marsupiale sau primate. Organizația mai recomandă totodată să nu se consume carne de vânat sau de animale sălbatice din aceste zone. Deocamdată nu se impun restricții de deplasare. Specialiștii subliniază însă, importanța igienei mâinilor pentru a reduce transmiterea bolii.

Atenție! Virusul se poate transmite și de pe haine 

Un avertisment îngrijorător vine din partea unui medic român. Variola maimuței se poate transmite și de pe haine, nu numai prin contact direct și prelungit cu secrețiile și fluidele corporale așa cum ni s-a comunicat până acum. Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină avertizează asupra faptului că virusul pare să fie mult mai contagios. ”Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate. De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta. Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute”, susține dr. Marius Geantă. Se pare că virusul a suferit mutații care fac ca acesta să fie mai puternic în lupta cu proteinele organismului uman care ne protejează de infectare. ”Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor. Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om”, a mai spus medicul Marius Geantă.

Nu vă panicați! Urmați sfatul medicilor pentru a vă proteja

Deși mpox rămâne o boală rară, evoluția sa și recentele mutații ale virusului necesită o vigilență sporită din partea comunității internaționale. Este esențial să ne informăm corect, să respectăm măsurile de prevenție și să evităm răspândirea panicii. În aceste momente, cooperarea globală și adoptarea unor practici responsabile sunt esențiale pentru a controla și limita impactul epidemiei de variola maimuței. Rămâneți informați și urmați recomandările specialiștilor pentru a vă proteja pe voi și pe cei din jur.