Vino. Așază-te. Știi să joci? Lumea e ca în jocul ăsta. Atacă, apără-te!  Oricum, nu îţi vei ști sfârșitul

“Cupa României”,  la Ghermănești-Snagov

“Frate, chiar se-ntâmplă ceva cu Ilfovul ăsta! În ultima vreme, trepidează. A dat în clocot! Prevăd o Universitate, în scurt timp”, îmi zice aplecat, ca să-l aud bine. E  prof de liceu. Ceva dreptate are. Simpozioane, somităţi, festivaluri, comunicări știinţifice, serbări în fel și chip, concursuri naţionale…

Între ultimele? “Cupa României” la șah, pe echipe (masculin și feminin). Specificul competiţiei? Sistemul de joc rapid. Există și așa ceva. La Ghermănești, asta a fost rigoarea confruntărilor. În ciuda ideii răspândite că la șah nu te grăbești. 

Ssst! Musca!

Competiţia s-a ţinut în sala de sport a Școlii cu clasele I-VIII nr. 2, “Mihai Eminescu”. Liniștea dinăuntru părea o cortină grea, de fier. 

La peste 30 de mese, plin. Tăcere compactă, de examen greu. Mai mult de 100 de oameni, tineri, maturi, ţinteau cu ochii tabla cu pătrăţele. Mâinile unora își apăsau capul, peste frunte, bărbie, gură, urechi. Obraji aduși în sus, în jos. 

Printre mese, alţii, pășeau încet, pufos. Și ei cu privirea lipită magnet, tot de mese. Un zgomot? Ar fi năruit plafonul. 

Final de etapă pentru alt început

Confruntarea i-a adus pe cei mai buni din ţară. Au participat 22 de echipe la categoriile Open băieţi și 6 la fete. 

Organizatori: Federaţia Română de Șah, CS Tinerii Maeștri București, AS Șah Club Snagov, Primăria Snagov, Consiliul Local Snagov. 

Rocada la generaţii 

Nu lumânări, ci torţe. Este ce au înţeles și aplică din plin, seniorii șahului nostru – maeștri ai jocului serios de-a viaţa. Răspândesc ștafete peste tot. A devenit obligaţie: seniori pentru juniori, juniori pentru copii. Mariana Ioniţă, președinte interimar al Federaţiei Române de Șah îl amintește pe Bogdan Deac, un copil de 11 ani. Îl numește “surpriza” lor. Puștiul se luptă de la egal cu juniorii în vârstă de 20 de ani. 

Lotul de băieţi de la CSM Baia Mare a câștigat “Cupa României”, la Snagov. În componenţa lui intră marii maeștri Dieter Nisipeanu, Szabo Gergely, Vajda Levente, dar și juniorul Robert Hajbok, campion pe ţară și maestru internaţional. 

Liviu Dobronăuţeanu, la 76 de ani 

Este omul care a iniţiat cu ani în urmă competiţia de la Snagov. Fost arbitru internaţional, prin 2003 era și consilier la primăria de aici. De ediţia asta s-a ocupat ca director de turneu. Așa transmite tradiţia locului. 

Dar are doi băieţi, ambii cu titlul de maeștri ai acestui sport. I-a format de mici. Mezinul Nucu – la echipa naţională de juniori. Cel mare, Ion Șerban, între 2006 și 2010 a fost președintele Federaţiei noastre. Din octombrie 2010 este vicepreședinte al Federaţiei Europene, pentru un mandat de 4 ani și membru al Comisiei de Etică a Federaţiei Mondiale de Șah.  

Lumea e o moștenire

Tradiţia găzduirii, a bunei întâmpinări are acum amfitrioni noi la Snagov. A ajuns la generaţia primarului Marian Oancea şi a viceprimarului Mihai Anghel. Întărită de om și de frumuseţea locului, sinceritatea gestului și simplitatea vorbelor au arătat că lucrul se măsoară cu fapta. Cuvântul lui la festivitatea de premiere a câștigătorilor le-au dat proba că face ceea ce spune și spune ceea ce face. ”Bine v-am regăsit. Mă bucur că v-am fost gazdă la acest turneu. Felicitări tuturor pentru că practicaţi acest minunat sport al minţii și mult succes. Reveniţi oricând”, le-a spus el. 

 Când binele dă rod

 Se numește Grigore Nicolae Petre. E antrenorul CS Snagov. Din 2007, se ocupă de lotul de copii. Toţi au performanţe. A preluat ștafeta de la venerabilul Liviu Dobronăuţeanu. La 12 ani, Andreea Năstase este dublă campioană naţională. Matei Axinte are 13 ani și a ieșit pe locul 3 la naţionale, la două probe. La fel, Robert Năstase este dublu campion european. Are 14 ani.  Al doilea eșalon vine din urmă. E un băieţel, Andrei Raţă, de numai 5 ani, care își uimește antrenorul. Sora lui, Anamaria, la fel. E tenace și calculată. Carmen Dragomir și Camelia Istrate, aidoma lor.

Ceva trepidează a clocot, în Ilfov.      

 

Primele clasate:

La masculin: 1. CSM Baia Mare; 2.Politehnica Iași; 3. AEM Luxten Timișoara; 

La feminin:   1. Politehnica Iași, 2. ACS Apa Nova București; 3. CSM București.