Premierea celor mai tineri cuceritori ai podiumurilor

E cert, Otopeni strălucește, în galeria unui sport unde – în ultimii trei ani – performanțele sunt adjudecate, pe bandă rulantă. Echipele de „babybaschet“ și „minibaschet“ ale Clubului Sportiv din localitate au obținut un palmares remarcabil. La toate confruntările de pe teren, ele au câștigat locuri pe podium. S-au remarcat jucători cu un mare potențial competitiv. Anul acesta, echipa „babybaschet“ se află pe prima poziție, în Campionatul Municipal București. La fel și la Cluj, în 2014, și-au adjudecat același prim loc și Cupa „For You“. La Craiova, în Campionatul Național, sportivul Son Nicolas a fost declarat cel mai bun jucător din țară și al turneului. O muncă enormă, disciplină și coeziune, în partidele disputate.

Nu degeaba, ­Michael Jordan – „fenomenul” baschetului mondial – afirma: „Talentul câștigă jocuri. Dar lucrul în echipă și inteligența câștigă campionatele”. ­De­spre toate cele amintite mai devreme veți afla și alte detalii, ale multiplicării reușitelor copiilor baschetbaliști. Dacă, în urmă cu trei ani, secția de baschet a CS Otopeni a pornit cu 6-7 jucători, astăzi, numărul lor a ajuns la 260.

Meritul perfor­man­țelor obținute e deopotrivă al lor, prin eforturile, talentul și tenacitatea de care dau dovadă în competiții. Dar și la antrenamentele intensive, uneori istovitoare. Nu trebuie să uităm că, elevi fiind, își împart timpul între sala de clasă și sala de sport. Iar notele mici sau eventualele absențe exclud pe oricine de la orele de pregătire sportivă. Ca să nu mai vorbim despre meciuri.

 Răsplata succesului

În condițiile date, ea apare acum într-o lumină, cu totul aparte. Cam 80 % dintre, componenții secției de baschet ai clubului sportiv sunt otopenari, elevi ai Liceului „Ioan Petruș“. Pe lângă dăruirea acestor copii, valoarea performanțelor e dată și de grija, suportul și îndemnul părinților lor. Veți vedea. Lor li se adaugă, din plin, meritele antrenorilor și oficialităților locale, care îi sprijină – prin strategii inedite și un suport material constant.

     

Și buna cunoaștere ascunde reproșurile ei

Mărturisesc că mi-aș fi dorit să îi cunosc pe tinerii baschetbaliști din Otopeni în confruntarea jocului din teren. Sau măcar la antrenamentele, poate, mai strașnice decât în unele meciuri. Îmi reproșez că, nu așa s-a întâmplat. Promit, însă, reportaje, imediat ce programul competițional al sportivilor o va permite.

Joi, 30 aprilie, am participat, însă, la festivitatea de înmânare a unor diplome și cadouri, oferite de primarul orașului, Silviu Gheorghe, în sala de festivități a instituției pe care o conduce. Toți copiii sportivi ai echipelor „babybaschet“ și „minibaschet“, care s-au aflat în localitate, au fost invitați, alături de părinții lor, să participe la acest moment frumos. Fiecare copil a primit, în dar, câte un rucsac, cu surprize în el. De fapt, un echipament foarte util unui sportiv – aflat în turneul unor competiții, sau spre orele de sală.      

Aprecieri, la „scenă deschisă”

„Vă mărturisesc că voi, dragi copii și sportivi, sunteți cea mai mare bucurie a mea și a clubului nostru“, a spus, între altele, Silviu Gheorghe, gazda întâlnirii. După mulțumiri pentru rezultatele obținute, primarul i-a asigurat pe părinți de grija pe care o au antrenorii și ceilalți însoțitori ai echipelor, răspunzători de siguranța deplasării în turnee, de respectarea unor exigențe riguroase ale cazării și a hranei. Cu atât mai mult cu cât vor urma meciuri importante, cu echipe din afara țării. „Copiii sunt mai vulnerabili decât maturii la asemenea scăpări sau riscuri.  Sensibilitatea lor e ridicată și nimeni nu-și poate permite să încalce prudența ocrotirii lor“, a mai afirmat el.

Apoi, s-au făcut fotografiile de rigoare, care să marcheze momentul festiv.       

Dialoguri, fără…spațiu

În timpul rămas, am stat de vorbă, pe îndelete, cu oficiali ai acestui sport, cu părinți și copii. Din păcate, spațiul tipografic limitat nu îmi îngăduie să le redau.  O voi face într-o altă ediție ulterioară. Dar, numele lor trebuie amintite. Au fost: Cătălin Voiculescu, responsabilul secției de baschet. E un fost sportiv de performanță. Convingerea lui e că succesul stă numai în antrenamente „la sânge. Durerea de azi e victoria de mâine“, susține el. Vlad Jișcanu, antrenor, susține că aici, la Otopeni, cei 260 de copii sportivi, împreună cu părinții lor, sunt o mare familie. Marian Ion, administrator public al primăriei, din Tunari. Are un băiat, Darius, în echipa de aici. E în clasa I și e unul dintre campionii familiei. Mai are o fată, Cătălina. Și ea e baschetbalistă de loc I. Dar și el, împreună cu soția lui, au câștigat premiul I, la „streetball”, un baschet jucat în echipe de câte trei. „Suntem o familie de locul I”, conchide el.