Desenele și picturile cu o mare forță evocatoare au fost găzduite de foaierul Centrului Cultural „Ion Manu”. Expoziția celebrează data de 27 ianuarie – stabilită de ONU ca Zi Internațională de Comemorare Universală a Victimelor Holocaustului. Lucrările au fost realizate de profesorii de arte plastice, din școlile ilfovene, laolaltă cu elevii pe care i-au îndrumat.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 389, ediția print

 

În noaptea atroce și cumplit de lungă a iadului celui de-Al Doilea Război Mondial au fost exterminați peste șase milioane de evrei, majoritatea din Europa, dintre care peste 1,5 milioane au fost copii, ca parte a „soluției finale”, elaborată de naziști. În istoria umanității, aceasta e cea mai mare crimă comisă împotriva unui popor fără apărare. Mașina asasină cu zvastică a adăugat alte cifre uriașe de victime, din grupuri etnice considerate adversare, în toate țările ocupate.

Lecții de istorie tragică, ce nu trebuie uitate

Apelul artistic vizual la păstrarea memoriei vii și comemorării tuturor victimelor Holocaustului a fost realizat cu succes, în expoziția de la Otopeni. Evenimentul a fost organizat de Casa Corpului Didactic Ilfov – dir. Florin Petrescu, Centrul Cultural „Ion Manu”, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului  în România (INSHR) “Elie Wiessel” – dir. Alexandru Florian. Un oaspete de seamă a fost Tania Berg Rafaeli – adj. al misiunii diplomatice a Israelului, la București. Toți aceștia au adresat cuvinte calde vizitatorilor expoziției, prezenți la vernisaj. Dintre cei 12 profesori care și-au expus lucrările au luat cuvântul: Cristina Mary Molnar – Șc. nr. 1, Gruiu; Anca Sîrbu – Șc. „Olga Gudynn”, Voluntari; Alexandru Ionescu – Șc. nr. 1 Periș, toți, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) și Ana Rădulescu – Șc. nr. 1 din Berceni. Între participanți s-au aflat și Elisabeth Ungureanu – coord. de proiecte la INSHR “Elie Wiessel”, prof. Vasile Bogus, din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Ilfov, alte cadre didactice și elevi ai multor școli ilfovene.