Proiectul de suflet al primarului Marian Ivan a prins viață

Impresionant, nu-i aşa, să citiţi că o grădiniţă se poate desfăşura pe atâta spaţiu, dar oraşul Pantelimon găzduieşte o asemenea construcţie dedicată în totalitate co-piilor.

Situată la intrarea dinspre sectorul 2 al Capitalei în Pantelimon, Grădiniţa nr. 1 este vizibilă din stradă datorită mozaicului colorat al zugrăvelii exterioare.

Inaugurată în 17 septembrie 2012, după cum ne-a povestit doamna director, Mariana Liscan, grădiniţa oferă cele mai bune condiţii din judeţul Ilfov pentru educarea celor 324 de copii înscrişi şi repartizaţi în 11 grupe, 8 grupe cu program prelungit şi 3 grupe cu program normal.

Director grădiniță, Mariana Liscan

Facilităţi și dotări europene

Ce înseamnă 2765 mp? Trei etaje pentru sălile de activităţi şi dormitoare, demisol cu bucătărie, spălătorie şi săli pentru masă, cămară şi camera liftului şi parterul unde se desfăşoară activităţi extraşcolare ca serbarea la care am asistat în sala de festivităţi. 

„Tot ceea ce vedeţi aici este investiţia primăriei în totalitate şi totul este nou, nou, nou, începând de la mochete, mobilier şi până la recent cumpăratele televizoare pentru toate sălile de activităţi. Sala de festivităţi unde aţi văzut serbarea grupei pregătitoare este dotată cu scenă, cortina, videoproiectoare şi, desigur, scaune. Acolo au loc şi şedinţele cu părinţii sau cercurile pedagogice. La parter avem grupele cu program normal, la etajul 1 sunt grupele mici, la 2 am prevăzut pentru grupa mijlocie, iar la 3 sunt grupele mari. Toate sălile de grupă sunt separate de dormitoare iar spaţiul este generos”, spune doamna director.

Ce înseamnă pentru părinţi înscrierea copilului lor la Grădiniţa nr. 1 din Pantelimon? Doar 12 lei pe zi pentru masă, restul este gratuit. Transport gratuit cu 3 micro-buze cumpărate de primărie numai şi numai pentru copii, cabinet medical cu asistentă şi ore opţionale de engleză, dans, muzică şi karate, opţionale pe care părinţii le-au ales pentru copiii lor.

Igienă maximă

„Fiecare etaj este dotat cu imprimantă şi internet iar comunicarea se face prin telefoane cu interioare în toată clădirea. Prin spălătoria noastră asigurăm curăţarea celor două prosopele obligatorii pe care părinţii trebuie să le asigure copiilor pe perioada cât stau la grădiniţă. Prosoapele se schimbă la fiecare trei zile şi, pentru un maxim de igienă, am ales să le spălăm noi aici. Sunt exigentă atât faţă de educaţia pe care o primesc micuţii pe care părinţii ni i-au încredinţat pentru câteva ore pe zi, cât şi faţă de starea lor de sănătate, prin menţinerea unui standard înalt de igienă. Mă gândesc la aceşti micuţi ca la cei doi ai mei şi vreau ca niciunul dintre ei să nu fie bolnav pentru că au venit la grădi. Că mai iau unul de la altul câte un virus de gripă, este altceva, dar, faptul că unii stau aici toată ziua, mă face şi mai responsabilă”, precizează directorul grădiniţei

Serbarea le-a prilejuit copiilor să arate ce au învățat la grădiniță

Copiii sunt în siguranţă toată ziua

Prezenţa unui gardian al unei cunoscute firme de pază ne-a mirat şi am crezut că a fost special chemat pentru un incident.

„Nu, nici vorbă, aşa cum aţi văzut, nimeni nu poate intra în grădiniţă dacă nu primeşte un ecuson din partea reprezetantului firmei de pază, BGS – în cazul nostru şi nimeni nu poate patrula prin grădiniţă fără a-şi proteja încălţămintea cu cipici albaştri, ca de spital. Toţi cei care intră sunt înscrişi într-un registru şi asta încă de la înce-putul activităţii noastre aici. Pe de altă parte, nici liftul nu este la dispoziţia tuturor, nici măcar a părinţilor. Desigur, când vine o bunică pentru a-şi lua copilul de la etajul 3 unde sunt grupele mari, îi permitem să ia liftul. Altfel, părinţii pot urca şi coborî pe scări, cu liftul merg numai copiii însoţiţi, la masă”, povesteşte Mariana Liscan.

La prichindei a sosit Moș Crăciun

Întâlnirea cu administratorul grădiniţei, Nina Samoilă, care aproape nu a dormit până ce nu a văzut totul pus la punct înainte de inaugurare ne a adus în partea de demisol şi la bucătăria profesională din dotarea grădiniţei. Şi acolo, ordine şi curăţenie, aşa cum trebuie să asigure orice instituţie de educaţie pentru copii. 

Poate sunt încă multe de rezolvat în oraşul Pantelimon, însă, nu se poate trece peste bunul-simţ de a construi întâi o grădiniţă modernă pentru copii şi a lăsa primă-ria să funcţioneze pe câteva etaje ale unui banal bloc de locuinţe.

Pentru transportul copiilor au fost achiziționate microbuze