Ministerul Sănătăţii a aprobat ca spitalele care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric, să poată asigura asistenţă medicală și pentru însoţitorii care sunt cazuri suspecte și confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS CoV-2. Astfel, părinții vor putea fi tratați la pediatrie, în același loc cu copiii lor. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 567, ediția print

“Începând de astăzi, 13 septembrie, unităţile sanitare cu paturi, care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric, pot asigura asistenţa medicală pentru însoţitorii care sunt cazuri suspecte și cazuri confirmate de COVID-19. În acest sens, Ministerul Sănătății a modificat Anexa nr. 1 și Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului Sănătății nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în trei niveluri de competență”, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Adulții, mutați în altă secție după externarea copiilor 

Potrivit aceleiași surse, modificările au fost deja publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 875 din 13 septembrie 2021. Astfel, după tratarea cu succes a copilului, în cazul în care părintele va mai avea nevoie de tratament, iar copilul va fi externat, părintele acestuia va fi mutat pe secția destinată adulților. “În situaţia în care evoluţia copilului este favorabilă și este posibilă externarea acestuia, dar însoţitorul copilului necesită în continuare asistenţă medicală spitalicească, medicul curant al însoţitorului împreună cu șeful de secţie au obligaţia de a organiza trans­ferul acestuia pe o secţie de adulţi, în cadrul aceleiași unităţi sanitare sau, într-o altă unitate sanitară”, se mai arată in comunicat. Totuși, în condițiile în care spitalele devin neîncăpătoare pentru numărul de pacienți care necesită îngrijiri medicale, specialiștii sfătuiesc populația să respecte măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul SARS CoV-2. Astfel, aceștia recomandă vaccinarea cu schema completă, purtarea măștii de protecție și evitarea deplasărilor care nu sunt imperios necesare. Medicii mai atrag atenția și asupra stresului, un important factor care poate duce la scăderea imunității și, implicit, la contractarea virusului și dezvoltarea unor forme mai severe de boală. “Mențineți-vă calmul și mergeți înainte!”, este îndemnul experților. “În caz contrar, sistemul imunitar va avea de suferit foarte mult și organismul va deveni vulnerabil nu numai la coronavirus, ci și la alte boli grave”, atenționează medicii.

Sfatul psihologilor Centrului de Psihosociologie al MAI: “Să ne păstrăm rațiunea și echilibrul emoțional!”

“Cel mai important este ca, în această perioadă, să ne păstrăm rațiunea și echilibrul emoțional. Criza va trece, însă dezechilibrele se vor reface mai greu. Istoria omenirii a arătat că perioadele de criză antrenează un uriaș potențial de dezvoltare umană și personală, accentuând autocunoașterea, solidaritatea, umanitatea, caracterul, încrederea (inclusiv de sine) și curajul. (…) Perioadele de criză ne ajută să ne structurăm mai precis sistemul de valori care ne ghidează comportamentul și atitudinile. Psihologia modernă ne învață că o situație nu este “stresantă” prin sine însăși, ci prin modul în care noi alegem să o interpretăm. Mai departe, felul în care gândim determină stările emoționale pe care le trăim și comportamentele pe care le manifestăm. O bună igienă mentală în această perioadă va face diferența în starea psihică resimțită de noi toți la finalul acestei etape dificile”, transmite Colectivul de psihologi ai Centrului de Psihosociologie al MAI.