În cea mai recentă ședință de Guvern a fost aprobată Hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ”Autostrada de Centură București, sector Centura Sud km 52+770 – km 100+900”.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 497, ediția print

Pentru a putea construi A0, statul va răscumpăra peste 1.200 de loturi de teren aflate în localitățile Glina, Cernica, Popești-Leordeni, Berceni, Vidra, Clinceni, Ciorogârla, din județul Ilfov. Autostrada de Centură București Sud, între A1 (București – Pitești) și A2 (București – Constanța), este împărțită în 3 loturi care sunt licitate și adjudecate pentru proiectare și execuție.

< Lotul I din Autostrada de Centură Sud se află între Berceni și A2. Lungimea lotului este de 16,9 km, iar constructul
desemnat să realizeze lucrarea este Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. Valoarea investiției este de 830,6 milioane
lei.
< Lotul II din Autostrada de Centură Sud pleacă din DN6, realizează intersecția cu DN5 până în zona localității
Berceni. Lungimea acestui lot este de 16,3 km, iar constructorul desemnat că constuiască segmentul de autostradă este
Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. Valoarea contractului este de 750,8 milioane lei.
< Lotul III din Autostrada de Centură Sud leagă DN 6, în zona Bragadiru-Cornetu, până la A1. Lungimea segementului în cauză este de 18 km, iar constructor este Asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading SRL. Valoarea contractului este de 853,4 milioane lei.
”Proiectele tehnice ale primelor două loturi sunt gata. Vrem să emitem ordinele de începere a lucrărilor, cât de repede se poate: în luna iunie, pentru Lotul II și în iulie, pentru Lotul I. Vă reamintesc că Autostrada de Centură București A0, parte a unui uriaș proiect european de infrastructură rutieră numit Coridorul 4 pan-european, va avea o lungime totală de 101 km. Așa cum am promis, în 2 ani vom finaliza cele 5 pasaje (Mogoșoaia, Berceni, Cernica, Domnești și Popești-Leordeni) și în 3 ani, Autostrada de Centură București A0, mai precis cele 3 loturi de pe A0 Sud”, a declarat Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

 

Start, pentru lucrări

În cursul zilei de ieri, Irinel Scrioșteanu a anunțat predarea amplasamentului, pentru modernizarea Centurii Rutiere a Municipiului București, pe o lungime de 11,5 km, între DN2 și A2. ”În cadrul proiectului, vor fi executate 2 pasaje noi, vor fi reabilitate alte 2 și va fi realizată o intersecție denivelată cu DJ 301. Am deschis, iată, al doilea șantier în Regiunea
București-Ilfov. Așa cum știți, luna trecută am predat amplasamentul pentru executarea Pasajului Mogoșoaia, care va fi construit la intersecția DN Centura Bucureștiului cu DN 1A. (…) Vom deschide încă două noi șantiere, în luna iunie, pentru Lotul II și în iulie, pentru Lotul I. Și vom începe lucrările la pasajele Berceni și Olteniței-Popești-Leordeni. Legat de
modernizarea Centurii Bucureștiului, DN2-A2, valoarea lucrării este de 235,7 milioane de lei, fără TVA, iar termenul de execuție asumat e de 15 luni. Contractul dintre CNAIR și compania italiană TIRRENA SCAVI SpA a fost semnat pe 27 februarie 2020. Este vorba despre lucrările ce rămăseseră neexecutate, ca urmare a rezilierii contractului, cu 5 ani în urmă, dintre CNAIR și Asocierea Tehnologica Radion – Consitrans – Pro Cons XXI, din cauza slabei mobilizări a antreprenorului, care realizase doar 7% din lucrări și nu arăta interes să recupereze întârzierile. La evenimentul de predare a amplasamentului a participat și directorul general adjunct al CNAIR, Ovidiu Barbier”, a declarat Scrioșteanu.