Seismul produs în această dimineață în Turcia este unul dintre cele mai devastatoare care au avut loc vreodată pe pământ. În aceste clipe de adâncă tristețe și suferință, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României i-a transmis un mesaj de compasiune și solidaritate Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, încă de la primele ore ale zilei. 

”Cu profundă durere am aflat despre puternicul cutremur care s-a produs în ziua de 6 februarie 2023 în Turcia și Siria, fiind raportaţi până acum peste 1.000 de morţi şi peste 2.000 de răniţi. În aceste clipe de grea încercare, înălţăm rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedaţi și grabnica vindecare a celor răniţi, precum și pentru ajutorarea tuturor celor care au fost afectaţi de cutremur.
Ne exprimăm compasiunea şi solidaritatea cu toți cei suferinzi şi ne rugăm lui Dumnezeu să păzească întreaga lume de cutremure şi alte calamităţi. Cu înaltă stimă şi frăţească dragoste în Hristos Domnul”, a transmis Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în mesajul adresat Patriarhului Ecumenic de Constantinopol.
Reamintim că în această dimineață, la ora locală 04:17, s-a produs un seism cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter care a lovit luni sud-estul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, şi Siria. Spre prânz, cutremurul a fost urmat de un nou seism cu magnitudinea de 7,6 grade. Bilanţul provizoriu indică cel puţin 1.498 de morţi şi 8.533 de răniţi – în Turcia şi 810 morţi şi 2.315 răniţi – în Siria.
Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Malta Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria. De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.