Atenție la vremea instabilă!
Un organism sănătos poate suporta, fără dificultăți, chiar și diferențele mai mari de temperatură, însă mulți dintre noi ne confruntăm cu anumite vulnerabilități fizice sau afecțiuni cronice. Astfel, precipitațiile, umiditatea, presiunea atmosferică și, implicit, variațiile meteo ajung să ne influențeze în mod negativ, cauzându-ne dureri de cap, migrene, amețeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune și apatie. Pe cine afectează oscilațiile de temperatură?
Astmaticii și pacienții cu infecții respiratorii
“Un lucru esențial de reținut, este acela că aceste oscilații de temperatură nu îi îmbolnăvesc, în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanșa și agrava anumite afecțiuni, în special cele de natură respiratorie. Astfel de schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului și, implicit, al imunității, favorizând astfel apariția virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor.
Cei care se confruntă cu bronșite astmatiforme sau cu astm bronșic ar trebui să evite ieșirile, atunci când afară este ceață sau aer rece și umed. Cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii și pacienții cu probleme respiratorii cronice. În aceste perioade meteo-oscilante, cresc cazurile de bronșită infecțioasă și sinuzită”, atenționează dr. Tania Bejan, medic imunolog Ropharma.
Hipertensivii și bolnavii de inimă
Variațiile de temperatură aduc și oscilații ale tensiunii pentru pacienții cardiaci. Persoanele hipertensive se pot confrunta cu oscilații mai dese ale tensiunii arteriale, dar și ale pulsului, ceea ce, implicit, va duce la agravarea tahicardiei. În zilele în care vremea se răcește brusc, acest lucru poate duce la creșterea indicelui tensiunii, în special dimineața, dar și la mărirea frecvenței crizelor anginoase, pentru cei care care au angină pectorală sau au suferit un infarct miocardic. Și fumătorii trebuie să acorde o atenție sporită, fiind supuși unui factor de risc.
Depresivii și cei cu insomnie
Vremea schimbătoare din zilele primăvăratice reprezintă un pericol real și pentru depresivi. Instabilitatea termică poate cauza un dezechilibru psihic persoanelor meteosensibile, care vor avea stări emoționale oscilante și, în încercarea de a se adapta acestor noi condiții, se pot confrunta cu stări de indispoziție și depresie. Pot să apară și problemele de concentrare și insomniile, iar cei în cauză se pot simți slăbiți, amețiți, sau devin irascibili.
Persoanele alergice
“Tocmai din cauza acestor oscilații bruște, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere. Își pierde ritmul de odihnă, crește starea de oboseală și se confruntă cu scăderea imunității. Toate acestea, cumulate, constituie un factor de risc, ce va duce la agravarea alergiilor”, explică medicul imunolog, Tania Bejan. Pericolul principal al schimbărilor bruște ale vremii este faptul că produce dezechilibre ale sistemului imunitar, ceea ce, mai departe, declanșează o serie de afecțiuni cronice.
Mișcarea și alimentația sănătoasă cresc imunitatea
Cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi (mers pe jos, urcat scări, făcut sport) și o alimentație bogată în zarzavaturi, legume/fructe cresc rezistența organismului la îmbolnăviri. Este important să se petreacă tot mai mult timp în aer liber și să se consume apă suficientă, pentru o bună hidratare.