Vasile Cimpoeru, primarul din Bragadiru ne-a declarat zilele trecute  că, proiectul ADIA (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă), derulat graţie Consiliului Judeţean Ilfov (CJI) cu sprijinul Uniunii Europene, a intrat pe ultima sută de metri, iar lucrările la aproape 44 de kilometri de rețea de apă și canal vor fi finalizate curând.

Alte proiecte derulate în oraș, de asemenea, cu fonduri europene, fac referire la “Planurile integrate de dezvoltare urbană” (PIDU), parte a Axei 1 din POR 2007-2013. Bragadiru a primit finanțare europeană pentru moder­nizarea arhitecturală și peisagistică a spaţiilor verzi aferente zonelor de locuinţe din oraș, pentru reabilitarea parcului de agrement – parc cu o suprafață de peste 20 de hectare, aflat peste drum de Grădinița nr. 1 cu program prelungit “Rază de soare”, pentru achiziţionarea și instalarea sistemului de supraveghere video, în vederea reducerii şi combaterii infracționalității, dar și pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat public și modernizarea infrastructurii rutiere.

Asfalt spre Capitală

Pentru că s-a lucrat la rețeaua de apă și canal, străzile din Bragadiru au fost distruse. Aşa că au fost demarate ample lucrări de asfaltare. Am fost și am văzut utilajele la lucru, în perimetrul străzilor Cristalului, Safirului, Mărgelelor, Ghidigeni, Celofibrei și Dantelei, spre Prelungirea Ghencea. Pentru primul tronson din drum, autoritățile locale estimează ca dată de finalizare a lucrărilor – 1 august a.c. La final, drumul spre București va fi unul refăcut şi va face mai rapidă legătura dintre cele două orașe. Totuşi, primarul Cimpoeru și-ar dori ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, să preia administrarea unor străzi din perimetrul descris mai sus, străzi aflate acum în grija sectoarelor 5 şi 6 ale Bucureștiului, și să le repare din bugetul Capitalei, ca să nu existe nici un fel de blocaje în trafic, unele sectoare de drum, ce nu sunt în administrarea Primăriei Bragadiru, rămânând nereparate.

Monument la Primărie

Monumentul ridicat în memoria victimelor Primului Război Mondial, clasificat ca monument de for public, şi amplasat 16 ani de zile în Piaţa din Bragadiru se reîntoarce în curtea Primăriei. Acum, administraţia locală a pregătit, în faţa Primăriei, ­vis-à-vis de Casa de Cultură “Mihai Eminescu”, un soclu nou, s-a amenajat spaţiul verde, s-au pus dale şi s-au creat alei, s-au montat bănci şi s-a iluminat zona. Placa comemorativă ce menţionează numele eroilor decedaţi a fost, de asemenea, restaurată. Faţada clădirii Primăriei şi lateralele au fost, şi ele, igienizate.

Anvelopare contestată

“Suntem în faza de contestaţie a rezultatului licitaţiei organizate pentru desemnarea câştigătorului proiectului de anvelopare termică a blocurilor”, ne-a mai declarat primarul Cimpoeru. Acesta a adăugat şi faptul că, modificarea Ordonanţei de Guvern 18/2009 privind reabilitaterea termică a blocurilor de locuinţe ar putea să ducă la apariţia unor probleme. “Pentru că, pentru ce am anvelopat până acum, primăria a preluat şi partea de contribuţie a locatarilor, dar legea s-a schimbat şi va fi nevoie de anchete sociale serioare, pentru că unii vor plăti şi alţii nu. Asociaţiile nu funcţionează ca lumea şi, de aceea, va trebui să am nişte discuţii serioase cu reprezentanţii acestora, să discutăm pe lege”, a spus primarul.

Amintim că, noua legislaţie prevede că schema de finanţare a programului de reabilitare termică, care se referă atât la lucrările de intervenţie, cât şi la realizarea auditului energetic şi a expertizei tehnice, este următoarea: 60% din finanţare este asigurată din fonduri structurale şi de coeziune ale UE şi din alocaţii de la bugetul de stat, iar 40% reprezintă contribuţia însumată a consiliilor locale şi a asociaţiilor de proprie­tarilor, astfel: contribuţia proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza unor criterii socio-economice, în limita a maximum 30% din valoarea activităţilor/lucrărilor şi, în completare, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari constituit în acest sens. Cota de contribuţie a proprietarilor nu poate fi mai mică de 10% din valoarea activităţilor/lucrărilor. Însă noul act normativ prevede posibilitatea primăriilor de a prelua şi sarcina financiară a asociaţiilor de proprietari, dar cu recuperarea ulterioară a sumelor, în termen de maxim 10 ani. Ordonanţa exceptează de la recuperarea acestor sume anumite categorii de persoane: cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere; persoane singure/familii care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie; veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai acestora; pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie este sub câştigul salarial mediu net pe economie. În cazul acestora, cheltuielile sunt considerate cheltuieli de natură socială.

PPP pentru ruină

Ruina blocului neterminat din spatele Primăriei Bragadiru așteaptă o reevaluare. Edilul orașului caută încheierea unui Parteneriat Public-Privat pentru finanţarea lucrărilor și finalizarea construcţiei. Blocul Primăriei are 30 de spaţii locative și, la finalizare, câteva dintre acestea ar reveni autorităţii locale.

D5 vs D7

Vânzarea locuinţelor din blocul social D5 merge bine, din cel 30 de spaţii locative fiind vândute aproape jumătate. Condiţiile sunt avantajoaje, cumpărătorii având posibilitatea să plătească în rate, cu un avans de 10%. Nu la fel stau lucrurile în blocul ANL – D7 – unde unii chiriași au renunţat deja la locuinţe, din cauza preţului mult prea mare calculat și stabilit de Agenţie pentru apartamente. Mai mult, aceștia nici nu pot plăti sumele, în rate.