Omul, una cu natura. A început „Dezmorţeala de primăvară”

Primăvara e dimineaţa anului. Un artist spunea că acesta e modul în care anotimpul le spune oamenilor: Să înceapă petrecerea! Pentru „Dezmorţeala de primăvară”, mulţi chiar au trecut la treabă. Aşa se face că sâmbătă, 22 martie s-a dat startul primei ediţii a competiţiei „Pegas Duatlon Buftea”. Centrul oraşului, Domeniul istoric al Palatului Ştirbey, străzile învecinate s-a umplut până departe cu oameni gata să demonstreze că alergarea sau datul la pedale contra cronometru sunt exact ceea ce vor mai mult.  

Zona din vecinătatea intrării la Palatul Ştirbey s-a umplut cu rastele pentru biciclete de concurs, echipamente, corturi şi instalaţii de cronometrare, pentru aproape 150 de competitori. Plus arbitri, organizatori, forţe de ordine locale, echipaje ale ambulanţei şi spectatori ai evenimentului.  Toată lumea însoţită de prieteni, familii, rude, de la copil la căţel, a venit să se bucure de mişcarea în aer liber şi spiritul întrecerii sportive. Aşa că la ora 12:00, când primarul Gheorghe Pistol a dat startul competiţiei, acolo se aflau 300-400 de persoane.  

Ce este duatlonul şi care sunt regulile lui?

Cosmin Rogoveanu e  vicepreşedinte al „Pegas Triatlon Club”, o Asociaţie Sportivă, din Bucureşti, înfiinţată în 2012. Ea este organizatorul evenimentului. De la Cosmin am aflat că duatlonul presupune parcurgerea succesivă a unor probe de alergare şi ciclism. Iar Buftea este pentru prima oară gazda unei asemenea întreceri. 

În prima fază, concurenţii aleargă pe un traseu lung de 5 km. După care, intră în a doua etapă, fără să se oprească: traseul pe biciclete. Distanţa? 20 de kilometri. Ultima probă e tot de alergare (2,5 km). Probele sunt contracronomentru. 

Doi fraţi mai mici 

Duatlonul este ruda mai mică a triatlonului. 

Al doilea „frate” e chiar Cosmin Rogoveanu. Al cui? Al oraşului Buftea.  S-a născut şi a copilărit aici. Îi ştie toate străzile şi cotloanele. O nostalgie a locului a crescut şi ea – în timp – astfel că le-a propus primarului Gheorghe Pistol şi Consiliului Local, să fie gazde ale concursului. Cine să se mire că ideea a fost imediat acceptată? Doar ştim că Buftea se află într-o continuă ofensivă culturală, şcolară şi, iată acum – sportivă. 

Iar Domeniul istoric al Palatului Ştirbey, le-a oferit concurenţilor traseul prin locurile unde odinioară s-au plimbat domniţe, prinţi şi regi ai ţării. 

În avanpremiera competiţiei din vară

Toată lumea a fost de acord că evenimentul de la Buftea a avut succes. Şi a anticipat marele concurs, din vara acestui an. La 14 iunie, tot la Buftea se va desfăşura  „Herbal Triatlon Life”, o competiţie de anvergură, înscrisă în calendarul Federaţiei Naţionale de specialitate. 

Noutatea va fi aceea că se va adăuga şi o altă probă: cea a înotului. Distanţele vor fi de 750 şi res­pectiv 1.000 de metri, pe Lacul Buftea. Apoi bicicletă – pe 20 şi respectiv 40 km şi, în final, alergare de 10 şi respectiv 5 km.   

Tradiţia „Pegas Triatlon Club”

El s-a ocupat anul trecut şi de a III-a ediţie, a triatlonului de la Braşov. În 2014, e programată tot pentru a III-a oară, concursul de alergare montană, pe un traseu din Masivul Cozia. În urmă cu două săptămâni, Parcul Tineretului din Capitală a găzduit ediţia pilot a evenimentului de la Buftea.

Ce e bun şi muncit, contaminează

Aşa se întâmplă cu exemplele bune. La Buftea se răspândesc. Bunăoară, între fazele duatlonului de la Buftea şi-au făcut apariţia câţiva copii ai Asociaţiei Sportive „Voinţa”, din oraş. Bineînţeles, conduşi de antrenorul Ion Tudosciuc. Rolul lor a fost asemănător intervenţiilor cu majorete, în pauzele unui meci. Au încântat asistenţa cu exerciţii de gimnastică acrobatică şi au cules aplauze la „scenă deschisă”. 

Mulţumirea tuturor e revenirea

Deocamdată, până la marele concurs din vară, organizatorii, dar şi cei mai mulţi participanţi au transmis – prin intermediul ziarului nostru – mulţumiri pentru eforturile şi cordialitatea tuturor celor care i-au sprijinit. Forţelor locale ale poliţiei, jandarmeriei, Serviciului de Ambulanţă Ilfov, primarului şi Consiliului local. Şi nu în ultimul rând, Domeniului Palatului Ştirbey.   

Cea mai scută istorie a unei legende

Se numeşte Ciprian Bălănescu. E din Timişoara şi are 29 de ani.  A câştigat şi aici, la Buftea, primul loc în competiţie, la proba individual, masculin. De fapt este: campion naţional la duatlon şi triatlon; de 12 ani, e campionul României; e vicecampion balcanic la ambele discipline, titluri obţinute în Turcia, la Elazig. Din mai, 2013 e antrenat de cubanezul Flabio Carmona. Obiectivul lor e calificarea pentru 2016 la Jocurile Olimpice de Vară, de la Rio de Janeiro, Brazilia. 

Participanţi şi amfitrion, în câteva cuvinte

Alexandru Popiel – medic: „Sunt maramureşean. Lucrez ca radiolog. Aerul curat şi mişcarea sunt cea mai bună recomandare. Am avut, la un moment dat 128 kg. Sănătatea mea era un dezastru. Schimbarea stilului de viaţă a fost obligatorie. Acum alerg, oriunde am ocazia. Nu mai am probleme.- Competiţiile astea sunt o binefacere”. 

Adriana Ceauşescu, multiplă campioană la handbal: „Da, aşa mă numesc. Şi să nu vă suprindă că sunt măritată cu…Nicolae Ceauşescu. Asta e. Serios! Da, singura legătură ar putea fi judeţul Vâlcea. Altfel, nu. Fac sport de pe când eram copil, de la 7 ani. Atletism, apoi handbal de performanţă. Acum mi-am ales ciclismul. Mă antrenez cu băieţii de la  „Bikexpert”. În iarnă, am participat la concursul de duatlon. Am câştigat. Şi azi, din nou în arenă”! 

Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea: „Sunt onorat să dau startul acestei competiţii. Mă bucur de prezenţa dumneavoastră aici. Sunt sigur că veţi reveni la noi, datorită frumuseţii naturii, a ospitalităţii noastre şi a rezultatelor remarcabile pe care vi le doresc. Vă aşteptăm cu drag, la concursul din vară. Dar şi în orice alt moment”.

Clasament:

Individual băieţi:

Locul I: Ciprian Bălănescu

Locul II: Florin Szomyu

Locul III: Liviu Dan Zburătură


Individual fete:

Locul I: Adriana Ceaușescu

Locul II: Anca Moraru

Locul III: Adina Savu


Ștafetă, pe echipe:

Locul I: Cristian Lutic și Emanuel Trandafir (Echipa „Tri Team”)

Locul II: Florin Biro și Ștefan Scarlat (Echipa „Sportivii”)

Locul III: Andraei Buletin și Cătaălin Manea (Echipa „The Underdogs”)