Spectcol sportiv de amploare, la a III-a ediţie

Buftea a devenit un oraş care te învaţă cum să devii campion. Şi asta o face pentru oricare dintre locuitorii săi, de la copii la vârstnici. Generos, îi îmbie deopotrivă şi pe oaspeţi, mulţi dintre ei sportivi consacraţi sau amatori. Sâmbătă, 29 octombrie, a avut loc aici întâlnirea tradiţională a tuturor. Ea a fost organizată de administraţia publică a acestei frumoase urbe ilfovene, prin susţinerea constantă a primarului Gheorghe Pistol, a Consiliului Local şi Asociaţiei “Pegas Duatlon”.

„Sportul e o reţetă morală care se aplică fizic”, afirma marele scriitor şi diplomat francez Jean Giraudoux. Dar “e şi extrem de folositor societăţii, pentru că asigură exemplele vii, ale excelenţei”, îl completa un observator din presa de specialitate.

Pornirea întrecerilor generale s-a dat la ora 10, din apropierea Complexului turistic “Calul Bălan“. Concurenții au acoperit traseele de alergare (4 km), ciclism (20 km) și, în final, iar alergare (4 km). Categoriile la care s‑au înscris au fost: individual, ștafete masculin şi feminin, ștafetă mixt.

La ora 12:30, a avut loc startul “Crosului Copiilor“, cu cele mai spectaculoase probe și aprig susținute de suporteri – părinți, bunici, prieteni și nu numai ei. Impetuozitatea concurenților n-a ținut cont de vârste – de la cei mai mici, de numai 3 ani, la cei de peste 60.

La amiază, au urmat festivitățile de premiere.

Minunatul spectacol al competițiilor s-a încheiat puțin după ora 14:00.   

 

Participanți și organizare

Duatlonul de la Buftea a adus pe trasee peste 300 de sportivi amatori și profesioniști. Cu totul inedit, organizatorii au acordat o atenţie sporită participării feminine. Startul lor s-a dat separat, la probele de concurs, înaintea bărbaţilor. Ele s-au bucurat de o reducere de 50 % aplicată taxei de înscriere.

Cosmin Rogoveanu, vicepreședintele asociației organizatoare “Pegas Duatlon“ a afirmat: “Așa se face că evenimentul nostru de acum a adunat un număr record de concurente. La proba individuală, ele au reprezentat 27% din totalul participanţilor, iar la ştafete – nu mai puţin de 41% au fost de sex feminin. Este încă puţin, dar creșterea e vizibilă față de prima ediţie, la care fetele au reprezentat numai 6%, din cifra totală a sportivilor. La fel, și buftenii au beneficiat de aceeași micșorare a taxei de participare. Numărul lor crește, de la o ediție la alta, printre ei numărându-se şi campionul naţional de raliu, Bogdan Talaşman.

Pe de altă parte, în clasamentul general, la feminin s-a impus Camelia Bugan, cu timpul de 1:13:20, iar la masculin, Daniel Attila a confirmat titlul de câștigător obținut anul trecut, cu un timp bun, de 1:01:33“, a conchis interlocutorul.

Să mai adăugăm un detaliu, care a dat o grijă în plus organizatorilor – vremea de toamnă, cu posibile ploi. Duatlonul de acum a fost primul concurs desfășurat în acest anotimp. Edițiile anterioare au avut loc primăvara. Dar totul a fost minunat, iar natura a ținut cu cei prezenți.

 

Premiile ediției

Ele au încununat efor­turile concurenților. Organizatorii le-au pregătit medalii, cupe, diplome, tricouri, apoi sume de bani, pentru toate categoriile de vârstă ale probelor individuale. Câștigătorii au primit între 100 și 150 de lei, în funcție de locul ocupat pe podium. Iar la clasamentul general, ocupanţii locurilor de frunte au fost premiați cu sume substanţial mai mari. Iar fetele au primit și buchete de levănţică, oferite de „Grădina de lavandă”. Alte premii au constat în produse asigurate de sponsori – firmele ­Sloop, eMag, Himalaya Herbals, Redis Nutriţie, între multe altele.  

La finalul curselor, li s-au oferit tuturor iaurturi, biscuiţi, apă minerală şi fructe proaspete – mere, banane, portocale. În plus, cu sprijinul unuia dintre parteneri, anume S.C „Cris-Tim”, au fost puse la dispoziție gustări cu preparate şi pâine.

Primăria Buftea a primit „Placheta de Onoare”. Pe ea se află inscripţionat textul: „Pentru implicarea în promovarea duatlonului şi a unui stil de viaţă sănătos, în rândul cetăţenilor”.

Cosmin Rogoveanu a adăugat: „Prin intermediul ziarului dv., ca unul dintre partenerii noștri media, îi mulţumim – în primul rând – primarului localității noastre, ­Gheorghe Pistol și Consiliului Local pentru implicare și tot sprijinul acordat, pentru bucuria succesului crescut“. La fel, le adresăm mulțumiri și Poliţiei, Jandarmeriei, Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Domeniului Știrbey, Rail Media, Modernism, Silkat, Adrenalina, Adevărul Ilfovean, Expresul de Buftea“.

 

Atenție la surprizele din anul viitor

Asociația “Pegas Duatlon“, din Buftea, pre­gătește multe elemente noi, pentru edițiile viitoare ale minunatelor concursuri de duatlon și triatlon. Primăvara ce vine, va inaugura primul format nou al competițiilor.

Deocamdată, nu am putut afla mai multe, dar e cert că profesionalismul și angajarea organizatorilor vor asigura un succes sporit al competițiilor. Iar vizibilitatea internațională și participările vor fi extinse la un nivel de reprezentare mult amplificat.