Mare sărbătoare în Casa Domnului de la Ciolpani
Peste o mie de pelerini din toate colțurile țării, au venit joi, cu prilejul marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, la hramul bisericii. Evlavioși, credincioșii s-au închinat, s-au rugat în tihnă, s-au spovedit, s-au împărtășit și s-au miruit în casa Domnului de la Ciolpani. Un loc mirific, în care lumina divină se vede strălucind până la ceruri, iar “mâna Domnului” se simte din plin.
Cum intri în comuna Ciolpani, se înalță mândru ansamblul mănăstiresc Țigănești. Lăcaș sfânt, închinat Adormirii Maicii Domnului. Pe 15 august, când toți creștinii ortodocși au adus cinstire și mulțumire Preacuratei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu, biserica de la Țigănești a îmbrăcat din nou haine de sărbătoare. Încă de la primele ore ale zilei, maicile și duhovnicii slujitori și-au primit pelerinii într-o frumoasă atmosferă religioasă. Soborul de preoți și diaconi au oficiat o slujbă specială pentru o zi atât de mare, în aer liber, în altarul de vară. Slujitorii locașului sfânt și pelerinii au adus mulțumiri, cinstire și închinăciune Împărătesei Cerești, până la orele prânzului. După sfintele slujbe a fost organizată Masa Frățească sau Agapa în cinstea Maicii Domnului. La masa cu bucatele tradiționale delicioase pregătite de maici, au stat invitați de seamă care au ajutat complexul mănăstiresc de-a lungul timpului. La plecare, enoriașii au primit pachețele cu bunătăți. La ceas de sărbătoare, maicile de la Țigănești au pregătit aproximativ 600 de pachețele.
“Astăzi, a avut loc Hramul Mănăstirii Adormirii Maicii Domnului din Ciolpani la care s-a săvârșit Liturghia Arhierească. Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor care a participat în calitate de delegat al Preafericitului Patriarh Daniel. La finalul Sfintei Liturghii, s-a săvârșit slujba de parastas pentru ctitorii și binefăcătorii Sfintei Mănăstiri care au trecut la cele veșnice. Cuvântul de învățătură a fost rostit după citirea Evangheliei în cadrul Sfintei Liturghii către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul”, ne-a explicat preotul Cristian Burcea, protopop al Protopopiatului Ilfov Nord, participant la slujba religioasă.
“Ne-am primit invitații și vizitatorii cu sufletele primenite. Așa cum am avut grijă să deschidem larg ușile locașului și să ne primim pelerinii în curățenie deplină, așa am lucrat și la purificarea sufletelor noastre. Pentru noi este foarte importantă această zi. Maica Domnului s-a învrednicit de suirea cu trupul la cer pentru curățenia sufletească. Și, chiar dacă nu mai trăiește printre noi pe pământ, Ea tot ne ajută în momentele grele din viața noastră și ne protejează când suntem în pericol. Preasfânta Fecioară Maria face minuni pentru noi și din ceruri. Ca răspuns la nevoile zilnice, îi îndemn pe toți cei care-I cer ajutorul, să facă în așa fel încât să existe iubire creștină între ei, o iubire frățească însoțită de un zâmbet și de bunătate sufletească. Să fie ceva ce transformă un om rău, într-unul desăvârșit”, ne-a spus Hrisantia Pascu, Maica Ghid a Mănăstirii Țigănești, la marea sărbătoare.
Biserica deține icoana făcătoare de minunii și lemn din Crucea Sfântă
Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului de la Ciolpani este situată într-un cadru pitoresc, la jumătatea distanței dintre București și Ploiești. În biserică se păstrează încă din cele mai vechi timpuri, printre multe alte obiecte religioase de mare importanță, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, câteva fragmente din Moaște Sfinte care se află într-o raclă de argint și o bucățică din Crucea Sfântă. Toate sunt puse spre închinarea credincioșilor. “În biserică există moaștele Sf. Haralambie, ale Sf. Artemie, ale Sf. Serghie și Vah, ale Sf. Elefterie, ale Sf. Mare Muceniță Marina. Mai sunt mici fragmente din trupul Sf. Mucenițe Anastasia, ale Sf. Pangratie, ale Sf. 40 de Mucenici și o părticică din trupul Sf. Gheorghe. În racla din biserică se mai află și o mică bucățică din lemnul Sfintei Cruci”, a precizat Maica Hrisantia.
Muzeul cu obiecte religioase și atelierul de țesătorie, deschise spre vizitare
Lăcașul monahal este deschis în fiecare zi vizitatorilor. Odată ajuns aici, în biserică poți să te rogi în tihnă și să dai acatiste. De asemenea, în incinta complexului ai acces la muzeul în care sunt expuse obiecte religioase de o importanță deosebită ale mânăstirii. Și atelierul de țesătorie de veșminte preoțești din cadrul Sfintei Arhiepiscopii în care s-a deschis o nouă secție de croitorie și tricotaj poate fi vizitat. Pe toată durata vizitei vei fi însoțit de ghidul mănăstirii.