Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 337 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploataţii comerciale și 6 focare în exploataţii de tip A), în scădere faţă de 24 septembrie când au fost raportate 1.223 focare.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în alte patru judeţe există doar cazuri la mistreţi.

În total au fost eliminaţi 484.422 de porci afectaţi de boală și există 2.175 de cazuri la mistreţi.

Cele mai multe focare active sunt în judeţele Teleorman (253 de focare în gospodăriile populaţiei și 529 de cazuri la mistreţi), Giurgiu (232 focare dintre care 5 focare în exploataţii comerciale și 3 focare în exploataţii de tip A și 279 de cazuri la mistreţi) și Dolj (79 de focare în gospodăriile populaţiei și 16 cazuri la mistreţi).

Au fost stinse peste 1.500 de focare

Pe de altă parte, au fost stinse 1.547 de focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (586 de focare, dintre care 5 focare în exploataţii comerciale și un focar într-o exploataţie de tip A), Brăila (156 de focare, dintre care 12 în exploataţii comerciale) și Ialomiţa (132 de focare).

Până joi, 10 octombrie, au fost despăgubiţi 11.072 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 275,9 milioane de lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, notează ANSVSA. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri și se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul și înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată medicului veterinar!

„Acţiunile autorităţilor sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, atrage atenţia ANSVSA.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru ei, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social, menţionează Autoritatea Veterinară.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.472