De Paști

Mesele îmbelșugate și consumul băuturilor alcoolice fără moderație au instituit, de Paști, codul galben și roșu în asistența medicală de urgență prespitalicească. Numai în prima zi a Sărbătorilor, peste o mie de persoane din Ilfov și din București au chemat Salvarea acasă pentru că au avut nevoie de îngrijiri medicale.

“În duminica de Paște, în București și în Ilfov, 1.021 de oameni au apelat la 112 pentru a cere intervenția medicilor de la Ambulanță, în 613 dintre cazuri fiind vorba de urgențe de cod roșu și galben, adică foarte grave și grave. 278 dintre persoanele care au chemat medicii au prezentat afecțiuni digestive, iar trei au avut tentative de suicid. În prima zi de Paște, echipajele de Ambulanță au fost chemate să intervină la nouă accidente rutiere care au avut loc în București și în Ilfov”, a explicat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF). Cu toate acestea, numărul celor care au avut nevoie de asistență medicală de urgență, spun specialiștii SABIF, a fost mai mic decât Paștele de anul trecut. “1.021 de intervenții sunt mai puține și decât într-o zi obișnuită”, a adăugat dr. Alis Grasu.

 

Diabetul și bolile de inimă se agravează acum

Nu faceți excese dacă vreți să vă bucurați de liniștea și frumusețea acestor zile minunate, alături de cei dragi! Specialiștii atrag din nou atenția asupra faptului că, în această perioadă, se declanșează sau se agravează bolile digestive existente deja și se agravează cele cronice, asociate. De aceea, medicii recomandă prudență sporită, în special dacă suferiți de boli hepatice, afecțiuni ale veziculei biliare, diabet zaharat, tulburări digestive cum ar fi gastrită sau ulcer gastric, duodenal, pancreatită. Aceleași indicații sunt valabile și în cazul în care sunteți hipertensivi, ați suferit un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic. În caz contrar, riscați să îngroșați rândul celor care ajung în spital.