Ministrul Agriculturii, Petre DAEA a făcut, joia trecută, un anunț surpriză! El a anunțat că fermierii români nu vor primi subvențiile europene dacă nu depun cererile de plată până la data de 15 mai, când „se închid obloanele” la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură!

„Cine nu depune cererea până la data de 15 mai inclusiv, nu primește subvenții. S-au luat toate măsurile pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cererile până la această dată. Sunt oameni la dispoziție, mijloace de transport la dispoziție pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucrează și sâmbătă și duminică în această săptămână, dar și în weekend-ul următor. Sunt zile normale de lucru. Până la 15 mai, România vrea să depună toate cererile fără penalități, pentru că penalitățile se duc pe fiecare fermier în parte, dar fermierul este al României. Eu nu vreau să pierd niciun leu de la Uniunea Europeană! Am introdus reguli, am creat toate condițiile. Sunt oameni în dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole și se lucrează de luni până luni, fără weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se închid obloanele la APIA, au altceva de făcut după data de 15 mai”, a precizat Petre Daea. Șeful MADR a mai explicat că nu este obligatorie respectarea termenului de trei săptămâni care există în regulamentul european, în care fermierii puteau depune cererea de plată, dar cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. El a precizat că în interiorul statului membru fiecare are dreptul să ia orice măsură, mai ales pentru evitarea penalităților.

Potrivit MADR, în acest an, cererile de plată depuse vor fi mai puține decât în anii trecuți, undeva sub 900.000 de cereri. Până marți, 2 mai, la prânz, fermierii români depuseseră peste 652.000 de cereri pentru o suprafață de circa 4 milioane de hectare.

Hogan permite prelungirea termenului, fără penalități

În aceeași zi (4 mai) în care ministrul Petre Daea a informat fermierii că după data de 15 mai APIA nu va mai primi nici o cerere unică, nici măcar în regim cu penalizări pentru întârziere, Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a anunțat că statele membre pot opta să prelungească perioada de depunere cu o lună, adică termenul-limită de 15 mai să fie „împins”, fără penalizări pentru fermieri, până pe 15 iunie. Astfel, conform anunțului venit pe canale oficiale de la Bruxelles, România, ca și restul statelor membre, va putea prelungi, dacă va dori, perioada de depunere până pe 15 iunie. Această facilitate comunicată de comisarul Phil Hogan vine după ce mai multe state membre au solicitat această prelungire și care au sesizat că în momentul de față se confruntă cu întârzieri și diferite probleme la depunerea documentelor de către fermierii care trebuie să respecte regulile stricte ale Politicii Agricole Comune.

Prin urmare, fermierii așteaptă răspuns din partea MADR, pentru a renunța la această decizie pripită, cu iz de „întrecere socialistă”…

Articolul a apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.350