La prima întâlnire pe care am avut-o cu primarul orașului Popești-Leordeni, edilul, proaspăt ales în fruntea urbei, îmi mărturisea că, dacă nu reușește să ducă la bun sfârșit măcar 70 la sută din ceea ce a promis alegătorilor, el renunță să mai candideze pentru un nou mandat. Acum, după mai bine de un an de la acea întrevedere, mi-a reconfirmat această hotărâre, dar și faptul că nu se va da bătut în fața greutăților pe care le întâmpină în demersurile sale.

Tot Petre Iacob îmi spunea atunci că nu do­rește să se „eternizeze” în funcția de primar. Era convins că, în două mandate, va putea transforma orașul într-unul modern și civilizat. Pe măsură ce s-a „rodat” în această funcție, el a învățat că este greu să le faci pe toate odată și să-i mulțumești pe toți. Dar, cu răbdare și chibzuință, poți să duci la îndeplinire tot ce ți-ai propus.

Un parc nou, în locul maghernițelor pline de șobolani

În zona care se întinde între străzile Leordeni, Mirăslău și Livezi, locuitorii celor două șiruri de blocuri înălțate în perioada comunistă, construiseră, cu acceptul primăriei, un adevărat „bidonville”. Puteai „admira” aici, de la garaje, la cotețe și cocini de porci, până la tot soiul de magazii și maghernițe. Peste tot colcăiau șobolanii, iar mirosurile pestilențiale îi împiedicau pe locatari să lase ferestrele deschise. Petre Iacob s-a hotărât să asaneze locul. A fost una din promisiunile sale din campania electorală. Și iată că, după un an, promisiunea a devenit realitate. Toate construcțiile care urâțeau și poluau zona au fost demolate. În locul lor a fost amenajat un parc plin de verdeață, cu alei, bănci și loc de joacă pentru copii. „Am fost impresionat de atitudinea cetățenilor. Au fost foarte înțelegători, de unde credeam că o să mi-i pun în cap. Dimpotrivă, au fost foarte bucuroși. Mulți m-au felicitat. Ba unul mi-a mărturisit că, după multă vreme, poate și el să-și bea cafeaua în balcon”, ne-a spus primarul.

Din 15 septembrie, 22 de blocuri intră în reabilitare

Șase milioane de euro a alocat primăria pentru programul de reabilitare termică a blocurilor din oraș. Deocamdată, în această etapă, vor fi cuprinse 7 blocuri din cartierul Danubiana și 15 din centrul orașului, urmând ca, după cum ne-a mărturisit primarul, până la sfârșitul mandatului, toate blocurile să fie reabilitate. De asemenea, edilul ne-a adus la cunoștință că demersurile făcute la Guvern pentru obținerea drepturilor de demolare a blocurilor neterminate din vecinătatea primăriei sunt în stadiu avansat. Deîndată ce se va primi undă verde, clădirile vor fi demolate, iar pe terenul astfel eliberat se va construi o piață agroalimentară modernă.

Amurgului, strada cu belele din Popești

Jurnalul de Ilfov a pu­blicat multe articole re­feritoare la situația din strada Amurgului din Po­peștiul Nou. Stradă care se întinde pe un cu totul alt teren decât ar trebui și care dă, în conti­nuare bătăi de cap primăriei. „Am reușit să introducem rețeaua de canalizare. Acum se lucrează la cea de apă. Dar locuitorii de acolo sunt, în continuare, nemulțumiți că nu asfaltăm strada. Ne bombardează cu e-mailuri în care ne reproșează că nu facem nimic. Nu vor să înțeleagă că până nu se vor termina lucrările la apă și canal și nu se vor face racordurile la aceste rețele, nu putem turna asfalt. Ar însemna să-l spargem ulterior, ceea ce este o aberație. De aceea, repet, până când nu vom termina cu racordările nu vom asfalta. Doar vom pietrui”, ne-a precizat Petre Iacob.

Se extinde grădinița

La grădinița nr. 2 din oraș se lucrează de zor la extinderea spațiului de învățământ. Noua clădire este aproape gata. Ea va adăposti trei săli de clasă, noi, pentru aproape 100 de copii. Tot aici vor învăța și prichindeii de la clasa pregătitoare care, până acum, țineau ­cursurile în niște containere. „Până pe 10 octombrie, când clădirea trebuie să fie gata, cei mici vor fi găzduiți de școală, apoi se vor muta în clasele cele noi”, spune primarul. Mai aflăm că, începând din primăvara anului viitor, căminul cultural va intra în reabilitare. El va fi supraetajat, iar aici se va amenaja un centru cultural multifuncțional. Tot din primăvară va începe și reabilitarea trotuarelor și a spațiilor verzi de-a lungul DN4 și se vor amenaja spații de parcare.       

Cum spuneam, Petre Iacob și-a pus în gând să facă multe în cei patru ani de mandat și, chiar dacă se lovește de nenumărate greutăți, în primul rând financiare, el nu capitulează. Trebuie să-și atingă ținta, cele șaptezeci de procente de realizări. Noi îi ținem pumnii.