Ţi-ai dori cu ardoare să fii înconjurat de familie și de prieteni în noaptea dintre ani? Organizează o masă festivă și o petrecere pe cinste, la tine acasă și invită-i pe toţi cei dragi inimii tale să vă bucuraţi împreună de o noapte magică, plină de distracţie! Ce trebuie să faci ca să fii o gazdă primitoare, ospitalieră?
De la bun început trebuie să ţii cont de faptul că fiind cea mai importantă petrecere din an, se impune să creezi o atmosferă festivă, elegantă și rafinată. Asta înseamnă că trebuie să faci din casă și din masă o încântare a privirii. Deci, înainte de a trece la decorarea propriu-zisă, alege culorile. Fiind vorba de Anul Nou, trebuie să predomine culorile luminoase și vesele.
Decoraţiunile dau o notă de eleganţă și rafinament
Cele mai potrivite ar fi roșul, auriul, albul, argintiul, galbenul, albastrul pastel, violetul sau verdele fluorescent. Roșul este simbolul dragostei și al fericirii, auriul este simbolul belșugului și al opulenţei, albul înseamnă puritate, albastrul semnifică liniștea și claritatea, verdele este aducător de noroc, argintiul aduce feeria zăpezii în casa ta, iar violetul reprezintă o poartă care se deschide spre spiritualitate și succes. Faţa de masă trebuie să fie lungă, cât să nu atingă podeaua și neapărat albă ori cu însemne aurii sau argintii. De asemenea, șerveţelele, farfuriile și tacâmurile ar fi frumos să aibă și ele însemne de sărbătoare. Toate acestea ar da o notă de eleganţă și rafinament dacă ar fi însoţite de pahare din crystal.
Aranjarea mesei
Când sosesc invitaţii, pe masă trebuie să ai deja așezate platourile cu aperitive și băutura asortată. În mijlocul mesei ar fi de efect un aranjament din fructe, beteală, brad, globuri sau alte accesorii. Indiferent ce ai alege, nu ezita să asociezi cu lumânările care conferă o lumină și o strălucire aparte. Apoi, tu vei da startul începerii servirii aperitivelor. Tot tu trebuie să ridici paharul în semn că se poate bea. În dreptul fiecărei farfurii e musai să ai așezate tacâmurile speciale pentru fiecare fel de mâncare. Întâi vei servi femeile, apoi bărbaţii! În timp ce servești trebuie să ţii platoul în mâna stângă, pe un șervet curat. Tot ce ţine de mâncare, inclusiv desert, trebuie să așezi pe masă prin partea stângă a oaspeţilor. Doar supa și băuturile, prin dreapta. Și pentru că o gazdă bună este întotdeauna o prezenţă veselă, zâmbește, fii tot timpul relaxat și binedispus!
Alege băuturile în funcţie de mâncarea servită!
Băuturile trebuie să le asortezi cu mâncărurile oferite mesenilor. La aperitiv servește ţuică, bitter, vișinată (nu dulce), vinuri albe, seci, ușoare sau rachiuri. Pentru pește, poţi să pui pe masă un vin alb, sec. Iar la mâncărurile din carne de pasăre, porc sau viţel, oferă un vin roșu, care nu este prea tare. Și la cele din vânat (vită sau berbec) poţi să oferi un vin roșu. Brânzeturile le poţi asocia cu orice vinuri, în afară de cele dulci. La desert, cel mai potrivit ar fi un vin alb dulce sau o șampanie. Și nu uita că oricât de ospitalier ai vrea să pari, nu trebuie să umpli paharele invitaţilor. Desertul trebuie să-l servești doar după ce ai ridicat farfuriile ultimului fel de mâncare, pâinea și toate celelalte alimente. Dacă le-ai pregătit oaspeţilor și un tort la desert, trebuie să-l aduci la masă întreg. Îl vei tăia tot tu, evident, dar în prezenţa lor.
Vrei mult dans? Optează pentru bufetul suedez!
Cam așa ar arăta o masă clasică. Însă, dacă îţi dorești o petrecere în care să predomine dansul, cel mai indicat ar fi să adopţi stilul bufet suedez. Acesta trebuie să conţină platouri cu diferite feluri de mâncare, decoraţiuni, tacâmuri, farfurii și șerveţele, așezate într-un singur loc, ordonat. La fel, paharele și băuturile.
Idei pentru distracţia dintre ani
Ca orice gazdă bună, pe lângă o servire impecabilă a deliciilor culinare, trebuie să te ocupi de buna dispoziţie a oaspeţilor. În cazul în care, încă nu-ţi este foarte clar ce fel de petrecere să organizezi de Revelion, pentru o distracţie pe cinste, îţi dăm noi câteva idei.
1. Petrecere tematică
Un bal mascat în care fiecare să fie costumat într-un personaj istoric ar putea încânta până și cel mai ursuz petrecăreţ. Așadar, fie le faci o surpriză inivitaţilor și alegi tu o temă dinainte fie, hotărâţi împreună tema și costumaţia. Dacă optezi pentru prima variantă, trebui să le pui tu costumele la dispoziţie.
2. Bolul cu predicţii
Ar fi cel puţin amuzant dacă ai face o urnă a dorinţelor. Roagă fiecare invitat să-și scrie pe un bileţel ce dorinţă ar vrea să i se îndeplinească în anul care vine, amestecă-le bine într-un bol și extrage rând pe rând, câte un bileţel și citește-l.
3. Plăcinta cu răvașe
Prepară o plăcintă cu brânză în care strecoară câteva bileţele în care ai scris versuri din poezioare drăguţe sau mesaje cu subînţeles. Cu siguranţă vei avea o petrecere originală.
4. Karaoke
Un concurs karaoke ar putea fi o idee de super petrecere. Va stârni hohote de râs și va crea momente memorabile.