Snagov – 608 ani de atestare documentară

O sărbătoare ca-n povești a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, la Snagov. Așa cum ne-a obișnuit, în ultimii 4 ani, primarul Marian Oancea, s-a întrecut pe sine însuși cu ocazia organizării celei de-a cincea ediții a Zilelor Comunei. Sâmbătă și duminică, snagovenii au putut să petreacă pe cinste, în parcul de lângă Primărie, de la Ghermănești, în compania unor artiști de marcă ai show-biz-ului românesc.

Și, pentru că duminică a fost și Cincizecimea, am putea spune că Duhul Sfânt a coborât și deasupra Snagovului, cu ocazia împlinirii a 608 ani de atestare documentară a uneia dintre cele mai frumoase așezări ale Ilfovului. Prilej de bucurie, dar și de petrecere pentru toată suflarea comunei, care, cu mic, cu mare, a venit să vadă și să asculte artiști îndrăgiți, care au poposit cu drag pe meleagurile lor, în ciuda unei canicule sufocante.

Dar toate acestea, nu ar fi fost posibile fără cel care, de 5 ani de zile, este maestru de ceremonii, impresarul Silviu Lăpădat, și a sa Media Eurotravel. Și anul acesta, Silviu Lăpădat a fost la înălțime, cu un spectacol deosebit, intitulat „Un show cu mare ecou”. Despre cei care au cântat și i-au încântat pe snagoveni vă vom povesti în cele ce urmează.

 

Și a fost ziua întâi

Spectacolul a fost deschis de copii de la Clubul Dance Art Studio, condus de Claudia Zaharescu, antrenor de dans sportiv și nu numai, cum s-a prezentat ea. Micii dansatori, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani, medaliați la diferite concursuri, și-au arătat măiestria prezentând mai multe stiluri de dans care au primit ropote de aplauze. La fel de apreciați au fost Claudia Zaharescu și Nicolas Ciurea, partenerul său, care au dansat, la rândul lor, rumba, un stil specific concursurilor de dans sportiv la care cei doi participă.

Apoi, prezentatoarea show-ului, Rocsana Marcu, i-a invitat pe scenă pe doi apreciați interpreți de muzică populară și de petrecere, snagoveni de baștină, Rodica și Valentin Grigore. După programul prezentat de cei doi, care i-a încântat pe consătenii lor, pe scenă a venit Evelina Constantin, o ploieșteancă cu o voce deosebită. Singurul motiv care i-a împiedicat pe snagoveni să încingă hora la cântecele Evelinei a fost doar arșița cumplită care topea totul în jur. Dar, au rezistat cu stoicism, pentru că programul anunțat merita toate chinurile provocate de căldură. Așa că, adăpostiți de vipie pe la umbra copacilor sau a umbrelelor de la terasele special amenajate de primărie, l-au ascultat, în continuare pe Sorin Tudose și nu au regretat, vocea lui caldă dând viață multor cântece populare îndrăgite.

 

Sirtaki, buzukia și multe farfurii sparte

Programul următor a dat startul la dans. Deja vipia se mai ostoise și, se știe, muzica grecească este foarte apreciată de români și nu numai. Cel care i-a încântat pe snagoveni cu această muzică melodioasă a fost cunoscutul interpret Ionuț Galani și trupa sa de dans, care ne-a încântat cu grația celor doi băieți și două fete, dar și cu acuratețea dansului lor. Ei au coborât, de altfel, în mijlocul mulțimii și au dansat împreună cu cei prezenți. Bineînțeles, la final, în buna tradiție grecească și pe acordurile melodiei din filmul Zorba Grecul, au fost sparte și câteva farfurii, menite să alunge ghinionul, pentru că, nu-i așa, cioburile aduc noroc…

 

Ileana Ciuculete și ciorba de curcan

A urmat, apoi, o mare doamnă a cântecului românesc, Ileana Ciuculete, care nu a rezistat și a coborât de pe scenă în mijlocul oamenilor. S-a prins cu ei în horă, au cântat împreună și au petrecut ca în vremurile de odinioară, la hora satului. Dar atmosfera s-a încins la maximum atunci când Ileana a cântat vestita și vesela ei melodie, „Ciorbă de curcan”. Mai apoi, pentru a menține „temperatura” audienței ridicată, la propriu și la figurat, a coborât de pe scenă și Rocsana Marcu, pentru a continua ceea ce începuse Ileana Ciuculete.

 

Participanții la „Cupa Snagov” au fost premiați

Show-ul a fost întrerupt, mai apoi, de alt moment important: premierea participanților la turneul local de fotbal, „Cupa Snagov”. Premiile au fost înmânate de primarul Marian Oancea. Astfel, cel mai bun jucător de la echipa din Ghermănești a fost desemnat Bogdan Stancu, de la Tâncăbești – Mario Petrache, de la Ciofliceni – Aniel Radu, iar de la Snagov – Adrian Stoica. Cel mai bun portar al competiției a fost desemnat Valentin Raiu, golgheterul cupei a fost Ionuț Florea, iar cel mai bun jucător – Ștefan Stan. Cupa a fost câștigată de echipa din Snagov, urmată, în ordine, de Ciofliceni, Ghermănești și Tâncăbești.

 

Alina Ieremia a încins, la maximum, atmosfera

Seara s-a încheiat cu cu două momente mult așteptate de mai tinerii snagoveni: programul formației Gipsy Casual și, „frișca de pe tort”, recitalul Alinei Ieremia și al fratelui său, Mircea Ieremia. Era spre miezul nopții când snagovenii, toropiți de căldura de peste zi și de dansatul fără oprire s-au îndreptat către casele lor, cu gândul la ziua ce urma, zi în care îi așteptau alte surprize minunate.

 

Și a fost ziua a doua

Ziua de duminică a fost mult mai îndurătoare, din punct de vedere termic, cu noi toți. Spectacolul a început cu o demonstrație de arte marțiale ale micilor karateka de la Cluburile afiliate Voința Snagov și Akira, pregătiți de sensei Andrei Valentin Vasiliu. Foarte interesante și impresionante au fost demonstrațiile de autoapărare, care au simulat situații reale, din viață, și care a smuls aplauzele binemeritate ale celor prezenți.

Apoi, folclorul a revenit pe plaiuri snagovene prin Daniela Nenu și Costin Radu, care i-au invitat pe spectatori la horă. În același registru a continuat și Vasile Vădan, o voce puternică și impresionantă, care a coborât în mijlocul spectatorilor, cu care s-a prins în horă. Cristian Rizescu a sosit apoi pe scenă, pentru a ține caldă atmosfera cu ale sale cântece de petrecere.

 

Diana Bișinicu și Georgiana Lăpădat – un show memorabil

Ce să mai vorbim, mai apoi despre Diana Bișinicu, frumoasa armâncă cu o voce minunată, care i-a încântat pe snagoveni cu varietatea repertoriului, interpretat absolut magistral. Sau de Georgiana Lăpădat, care a adus atmosfera aproape la paroxism. Vă mărturisesc că rar mi-a fost să văd o asemenea petrecere și o asemenea bucurie în rândul unor spectatori, precum la locuitorii din Snagov.

 

Minunea numită Adrian

Dar aceste momente minunate nu aveau să fie decât preludiul a ceea ce avea să urmeze, pentru că pe scenă a urcat cel mai îndrăgit ilfovean din branșă, Adrian Minune, care a fost ovaționat minute în șir. Cu vocea sa inconfundabilă, solistul a trecut în revistă cele mai cunoscute și apreciate melodii ale sale și a fost răsplătit pe măsură de un public ajuns la cea mai de sus cotă a entuziasmului. E adevărat că o bună parte din public, mai ales cel masculin, se retrăsese în fața ecranului montat de autorități, unde se desfășura meciul dintre România și Albania, de la EURO 2016. Din păcate, fotbaliștii români nu le-au adus aceeași bucurie ca interpreții prezenți pe scena din Snagov…

 

Focuri de artificii și Oana Radu, la final

Și, bineînțeles, ce poate fi mai nimerit, după recitalul lui Adrian Minune, decât un foc de artificii impresionant, care a scos exclamații de uimire din partea privitorilor.

Și, ca o încununare firească a celor două zile de petrecere „nebună”, cine putea pune punct final mai bine sărbătorii decât Oana Radu, spre deliciul mai tinerilor spectatori.

Ar mai fi multe de povestit, dar, mai bine, vă așteptăm la anul!

 

Mulțumiri pentru snagoveni

 

Înainte de focul de artificii, primarul Marian Oancea, vădit emoționat, s-a adresat celor prezenți, și le-a mulțumit pentru noul mandat și pentru încrederea acordată. El a fot primit cu urale de snagoveni. „Această reconfirmare înseamnă foarte mult pentru mine, pentru că votul dvs. reprezintă încredere speranță, așteptări și, bineînțeles, o recunoaștere a celor realizate în mandatul precedent. (…) Mă bucur că văd această mare de oameni simțindu‑se bine, la Zilele Snagovului. Am făcut eforturi pentru a aduce artiști de renume, dar aceste eforturi sunt pe deplin meritate de dumneavoastră. Vă mulțumesc că sunteți aici, în număr atât de mare! La mulți ani, snagovenii mei!”, a spus Marian Oancea.