„Avem 10 milioane de hectare de culturi agricole și creștem în România doar 4 milioane de porci pe an, în timp ce Belgia are 3 milioane de hectare culturi agricole și crește 10 milioane de porci pe an”, spune Iosif Pazuric, proprietarul grupului de ferme Nutrientul SA Palota, județul Bihor. Producția de porc românesc acoperă doar 25% din necesarul de consum din țară, restul este import.
Pierderile financiare din marile exploatații agricole de creștere a porcului sunt colosale.
„Prețul cărnii de porc este dezastruos de mic, istoric, 3,5 lei, nu cred că am avut prețul ăsta nici acum 10 ani sau 20 ani, la începutul carierei mele de crescător. (…) Totodată, prețul furajelor a crescut spectaculos pe fondul secetei care a lovit România în 2020. Porumbul a ajuns peste 1.000 de lei, grâul, la fel, șrotul de soia, peste 600 de dolari. Deci, este un dezastru financiar în toate complexele zootehnice”, spune crescătorul de porci din Bihor.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.535