Alianța Pacienților Cronici din România a lansat săptămâna trecută, o platformă online pentru educarea sanitară a populației. De asemenea, aceasta ajută pacienții să-și găsească medicii de care au nevoie pentru a începe un tratament adecvat sau pentru a-și monitoriza starea de sănătate.  

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 670, ediția print

Platforma www.asistent.aliantapacientilor.ro conține informații despre sănătate și răspunde la întrebările pacienților și celor care doresc să prevină anumite. ”Lansăm asistentul virtual (…), agregator general de informații din sănătate, este o chestiune revoluționară, bazată pe inteligență artificială, este produsul Alianței Pacienților Cronici din România și acest asistent virtual va funcționa și la nivel european, deci este prima platformă de genul acesta dedicată publicului larg (…) Se știe că suntem pe ultimul loc în ceea ce înseamnă educație sanitară la nivel european. Din păcate, nimeni nu face nimic. Nu vrem să ne substituim statului român, dar încercăm să facem ceva pentru (…) a avea informația la îndemână”, a spus Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, cu prilejul lansării oficiale a noii platforme.

390 de surse de informare medicală verificate

Potrivit inițiatorilor, aceasta nu stabilește un diagnostic și nu prescrie tratamente, ci, atunci când consideră, îi trimite pe cei care au accesat-o către un medic specialist. Coordonatorul de proiecte și programe al Alianței Pacienților Cronici din România, Alin Bujan, a menționat că sunt înregistrate în această aplicație aproximativ 390 de surse de informare medicală verificate, care sunt realizate de medici. ”Aplicația răspunde în timp real tuturor întrebărilor și are un atribut de contextualitate, adică îi adresezi o întrebare și după aceea vii cu follow-up, dacă nu te-a lămurit primul răspuns și tot așa”, a mai spus Alin Bujan.