Pleci la drum lung cu maşina? Oricât de frumos ar fi peisajul pe care îl vei admira în timpul deplasării, din cauza discrepanţei de senzaţii primite de către creier, e posibil să ameţeşti, să ai stări de vomă şi senzaţia de oboseală. Toate aceste simptome trădează răul de maşină, iar dacă eşti mai sensibil, deşi nu constituie o problemă de sănătate gravă, n-ar fi exclus ca bucuria călătoriei să se transforme în­tr-un adevărat coşmar. Din fericire, există metode simple şi eficiente de ameliorare a simpto-melor.

Răul de maşină sau răul de mişcare apare atunci când mişcări mi­nore, dar repetitive, trans­mit creierului mesaje confuze. Ochii emit o informaţie despre poziţia corpului, în timp ce mecanisme delicate din interiorul urechii interne raportează ceva diferit creierului. Motivele exacte care pot declanşa răul de călătorie nu sunt înţele-se pe deplin. Totuşi, cercetările sugerează că simptomele sunt cauzate de mişcările din timpul deplasării, cum ar fi înclinările şi curbele luate brusc ale mijlocului de transport, care pot crea confuzii la nivelul creierului. Aşadar, răul de mişcare şi simptomele sale apar atunci când creierul primeşte informaţii contradictorii de la organele de simţ. Un exemplu îl constituie citirea unei cărţi într-o maşină care se deplasează. Labirintul din urechea internă sesizează mişcarea, însă ochii transmit imaginea stati-că a paginilor cărţii. Confuzia creată în creier din cauza informaţiilor contradictorii conduce la creşterea ritmului cardiac, accelerarea respiraţiei, apariţia transpiraţiei, sen-zaţie de vomă şi greaţă, ameţeală şi vertij.

Eşti predispus ­dacă: 

● Ai dureri de cap în mod frecvent

● Suferi de migrene 

● Ai boala Meniere (afecţiunea urechii in­­terne care se manifestă printr-un ansamblu de tulburări cuprinzând vertij, scăderea auzului şi zbârnâituri în urechi) 

● Eşti însărcinată 

● Ai sub 12 ani.

Și totuși… ce faci dacă-ţi vine rău în timpul deplasării?

 consumă câţiva biscuiţi săraţi, dropsuri de lămâie sau mentă, câteva bucăţi de lămâie

 consumă mentă proaspătă, ceai de mentă sau ceai de ghimbir rece, ţinut în termos

 bea o gură de apă minerală sau apă tonică 

 spală-te cu apă rece pe faţă și pune-ţi comprese cu apă rece pe frunte

 respiră aer proaspăt

 suplimentele cu vitaminele din complexul B te pot ajuta în prevenirea răului de mașină, dacă sunt luate pentru o perioadă mai mare de timp. Cercetările au de-monstrat că bebelușii nenăscuţi care nu primesc destule vitamine B în timpul sarcinii pot dezvolta afecţiuni datorate mișcării imediat după naștere, care pot continua și în adolescenţă 

 adoptarea poziţiei la orizontală sau măcar menţinerea în poziţie fixă a capului.

Tratamentul:

Poţi folosi medicamente pentru a preveni sau reduce simptomele. Majoritatea medicamentelor sunt eficiente dacă sunt administrate înainte de plecarea în călătorie. Aceste produse farmceutice au efecte diferite. Unele sunt sedative și minimalizează efectul mișcării, în timp ce altele reduc greaţa și vărsăturile. Mergi la medicul de fa-milie sau la farmacie și cere specialistului medicamentele de care ai nevoie. 

Sfaturi pentru un drum lung și liniștit 

 Alege mai degrabă să fii pasager, decât să conduci. Stai pe scaunul din faţă în mașină pentru a avea o imagine cât mai clară a drumului

 E de preferat să stai cu faţa la direcţia de mers a vehiculului

 Fixează-ţi privirea asupra orizontului

 Ţine capul ridicat

 Nu citi, nu privi la televizor sau video – încearcă să asculţi o poveste sau muzică

 Nu fuma înainte să pleci în călătorie

 Încearcă să mănânci cu o oră și jumătate sau două ore înainte de călătorie

 Consumă doar mâncare ușoară, dar suficient de energetică

 Respiră aer curat

 Nu bea alcool înainte sau în timpul călătoriei

 Nu bea băuturi carbogazoase

 Evită consumul de lapte și mesele bogate

 Încearcă să îţi distragi atenţia cu muzica sau diverse jocuri

 Folosește medicamente care previn răul de mașină, medicamentele trebuie să fie administrate înaintea călătoriei pentru a fi eficiente

 Copiii trebuie să nu se uite în jos, se va evita așadar până la sfârșitul călătoriei, lectura sau jocurile care implică privitul în jos. Cântă sau joa­că-te cu cei mici pen-tru a preveni răul de călătorie. Fii sigur că mașina este bine ventilată. Cere-i șoferului să reducă viteza în timpul curbelor, să nu accelereze, să încetinească în mod repe-tat și să facă un popas la cel puţin o oră de condus

 După călătorie este bine să dormi puţin.

Trusa de prim ajutor

Din bagajul de călătorie nu trebuie să-ţi lipsească: 

 Analgezicele – le iei pentru tratarea durerilor ușoare și moderate. Din această categorie fac parte aspirina, Paracetamolul, Nurofenul, algocalminul etc.

 Antiacidele – îţi vor fi de folos după o masă prea bogată sau prea condimentată. Asigură-te că ai în trusa ta Antacid, Rennie sau Dicarbocalm.

 Antidiareicele – sunt foarte utile pentru copii și nu numai. Caută Smecta sau Saprosan.

 Antiemeticele – sunt necesare pentru a atenua senzaţia de greaţă și a preveni vărsăturile. Caută Metoclopramid sau Emetiral.

 Medicamente pentru răul de mașină – cum ar fi Emetostop, Emetin Forte.

Sună la 112 dacă: 

 starea ta generală este alterată și nu se îmbunătăţește după aplicarea sfaturilor recomandate anterior 

 vomiţi cu sânge sau în mod persistent sau dacă ai tulburări respiratorii 

 nu cedează ameţeala, suferi de senzaţie de sufocare, corp străin în gât, durere în piept cu senzație de presiune și palpitații.

Dr. Michel Yazji, Centrul Medical Hilmi