Executivul a aprobat o Hotărâre care stabilește suma totală care va fi acordată în cadrul plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic, pentru specia bovine, în anul 2013.  Valoare totală a acestui sprijin se cifrează la 585 milioane de lei.

Din această sumă, 99,2 milioane de lei vor fi alocate pentru schema de plată în sectorul de producție a laptelui, iar 488,8 milioane de lei pentru schema de plată în sectorul carne. Cu sumele propuse, crescătorii de bovine ar urma să primească 431 lei/cap de animal, respectiv 89,31 lei/tona de lapte. Potrivit APIA, în 2013 au fost depuse 156.900 cereri pentru 1.133.000 capete bovine. Cantitatea de lapte de vacă eligibilă la plata sprijinului este de 1.077.099 tone lapte.

 Ministrul Agriculturii a precizat că recent apro­­bata Hotărâre de Gu­vern este coroborată cu un Ordin al Ministrului, OM nr.920/2013, care „înlocuieşte schema care se acorda până acum şi anume plata direct pe cap de animal cu o schemă mai complexă“. Daniel Constan­tin a precizat că acest cadru legislativ introduce, pe lângă schema pe cap de animal și plata pentru laptele livrat la unitățile de procesare sau vândut direct pe piață, “coroborat, de asemenea, cu HG privind sprijinirea asociaţiilor cu un ajutor de minimis privind tancurile de răcire. Cred că astfel vom rezolva acele probleme pe care le avem în sectorul de producere şi de comercializare a laptelui“, a mai declarat Constantin.