Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru perioada 2014 – 2020, va fi structurat pe 13 măsuri, mult simplificate față de cele incluse în actualul program. În program vor fi prevăzute prețuri de referință pentru achizițiile făcute de autoritățile locale sau de societățile comerciale. 

„Sunt două direcții principale în viitorul PNDR 2014 — 2020. În primul rând, numărul de măsuri va fi redus de la 24 la doar 13. A doua noutate majoră este legată de simplificarea procedurilor și cea mai importantă se referă la existența prețurilor de referință. Acestea ne scutesc de anumite probleme, cum sunt cele semnalate zilele trecute de ­Curtea Europeană de Audit. Ei semnalează probleme în achiziții la autoritățile locale sau la beneficiari societăți comerciale, pentru că ele sunt obligate să treacă prin OUG 34/2006, administrând fonduri europene asimilate fondurilor publice. De aici, apar și foarte multe probleme. Nu sunt specialiști la nivel de comună ca să deruleze achiziții publice, însă, dacă vor avea o listă a prețurilor de referință, atunci lucrurile se simplifică pentru că fac achiziția în mod direct fără să treacă prin OUG 34”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.  Cea mai importantă măsură din noul PNDR are în vedere „Investițiile în active fizice”, pentru care vor fi alocate 1,932 miliarde de euro. În cadrul acestei măsuri, vor fi prevăzute  trei alte submăsuri privitoare la modernizarea fermelor, care va beneficia de cea mai mare sumă – 1,025 miliarde euro, procesarea produselor agricole și infrastructura. Măsura care se va ocupa de „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” are prevăzută o sumă de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR. Din acestea, circa 619 milioane de euro vor merge către „Instalarea tinerilor fermieri”, iar 412,8 milioane euro vor fi direcționate către „Start up și dezvoltarea de microîntreprinderi”. Mai rămâne de stabilit ce sumă vor primi tinerii fermieri, existând posibilitatea ca aceasta să crească de la 40.000 de euro, cât este în prezent, la 70.000 de euro. Dar, pentru că ministerul dorește ca de această măsură să beneficieze cât mai mulți tineri fermieri, probabil că suma alocată se va cifra pe undeva pe la 50-60.000 de euro. 

O altă măsură din noul PNDR vizează „Serviciile de bază și reînnoirea satelor din zonele rurale”, cu fonduri de un miliard de euro, dar și cea legată de „Gestionarea riscurilor”, care are alocată o sumă de 397,8 milioane de euro.