Duminică, 23 februarie, având alături echipa PNL Chiajna, dar și pe primul ministru Ludovic Orban, președintele PNL Ilfov, Thuma Hubert, cât și pe Robert Sighiartău, Nicoleta Pauliuc, Antonel Tănase, Irinel Scrioșteanu și pe Daniel Gheorghe, Petre Anghel și-a anunțat oficial anunțat candidatura pentru postul de primar al comunei Chiajna.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 490, ediția print

Cu sloganul ”Chiajna curată” și îndemnul de a spune STOP administrației actuale, candidatul oficial al PNL pentru funcția de primar al comunei Chiajna, Petre Anghel, a anunțat, duminică, că intră în lupta electorală cu speranța că ”Împreună putem schimba Chiajna!”.

Bucurându-se de susținerea Consiliului Județean Ilfov, cât și din partea Guvernului României, candidatul desemnat de Partidul Național Liberal la funcția de primar al chiejnenilor consideră că a venit timpul ca cetățenii să scape de ”toți cei care nu au făcut nimic altceva în această comună decât să se comporte precum niște dictatori și să se impună prin frică și violență!

”Chiajna Curată”

”Vreau să avem o comună curată, cu drumuri bune, sigură, în care cetățenii să meargă fără teamă pe stradă. Vreau o comună cu școli moderne, cu locuri de joacă și zone de agrement în care oamenii să petreacă timp de calitate! Vreau «Chiajna Curată», comuna oamenilor frumoși, cu o administrație implicată! Am soluții! Am voința de a schimba lucrurile. În săptămânile viitoare, împreună cu echipa PNL, vom veni să vă prezentăm soluțiile noastre pentru a realiza împreună «Chiajna Curată»”, este mesajul transmis de Petre Anghel electoratului. Candidatul din partea PNL și-a exprimat speranța unei campanii electorale civilizate, în care să  se vorbească despre soluții. ”Am văzut că sunt atacat din toate părțile, pot să le spun adversarilor politici doar atât: Lăsați atacurile, lăsați ura de o parte. Oamenii au nevoie de soluții. Oamenii au nevoie de lucruri concrete, nu de vorbe goale. Chiajna are nevoie de o schimbare, de un primar puternic și implicat!”, a mai transmis Petre Anghel pe pagina sa de Facebook.

Primul vorbitor la evenimentul de lansare a candidaturii PNL la funcția de primar pentru fotoliul primăriei Chiajna a fost Hubert Thuma, președintele PNL Ilfov:  ”Să  ne amintim împreună de ce trebuie să câștigăm Chiajna. La finalul anului trecut, un demnitar al statului român, un ales local, un consilier al PNL care era propus pentru funcția de viceprimar a fost bătut cu bestialitate. Gravitatea momentului nu este dată doar de agresivitatea de care au dat  dovadă, ci și de faptul că acest incident  s-a întâmplat în incinta poliției  locale. Întâmplarea are acum  valoare de simbol, pentru că ce s-a petrecut în Chiajna în decembrie, anul trecut, s-a petrecut ani de zile în toată România. Întreg statul a fost capturat de către PSD și de către acoliții săi în speță ALDE, care  au favorizat dezvoltarea unor rețele mafiote pe tot  cuprinsul țării. Victoria noastră nu este doar dorită, ci este obligatorie în Chiajna. Este singura manieră în care vom putea restarta relația dintre stat și cetățean. Este modalitatea prin care putem  opri abuzul, furtul și  agresiunea zilnică  a interlopilor politici sau nu asupra cetățenilor. De victoria noastră aici, în Chiajna  va depinde încrederea multora că pot reuși. Aveți aici cel mai bun candidat care, din punctul meu de vedere, este deja primarul comunei dvs.

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat că a văzut vigoarea și viziunea pe care candidatul o are pentru localitate și crede că este timpul schimbării în Chiajna. ”Dacă primarul în funcție nu a reușit până în acest moment să își găsească un urmaș care să aibă altă viziune, care să integreze Chiajna în ceea ce înseamnă cel mai mare motor de generare a veniturilor din România, care reprezintă Bucureștiul și zona Ilfov, asta înseamnă că a eșuat. Am văzut că, din  păcate, nu a fost o viziune de dezvoltare a acestei localități. Avem nevoie de proiecte moderne, vizionare, pentru Chiajna. Avem nevoie de transport modern din Chiajna în centrul Bucureștiului, de grădinițe pentru copilașii noștri, avem nevoie să le oferim tinerilor, famililor care se mută aici un loc sigur și o infrastructură modernă. Eu cred în candidații PNL. PNL este partidul administrațiilor liberale  performante. (…) Eu cred că a venit timpul schimbării în Chiajna și cu ajutorul dvs și al tuturor oamenilor care astăzi sunt aici, prin perseverența, consecvența de a transmite mesajul acesta vecinilor, colegilor, celorlalți cu care vă întâlniți, cred că în luna iunie vom avea un nou prmar la Chiajna, care vă va aduce prosperitate.”

Președintele PNL ­Chiajna, Cornel Constantin Ofițeru, a spus la rândul său:  ”Am reușit să formăm o nouă echipă care, sper eu, că va fi câștigătoare. Astăzi v-am invitat să anunțăm candidatul la primăria Chiajna, nu un candidat care să fie pe lista  de candidați, ci un candidat care să câștige alegerile, care să facă lucruri într-adevăr bune pentru localitatea noastră care suferă foarte mult”

”O administrație căreia să îi pese de oameni”

Petre Anghel a venit cu mesajul electoral, ”putem face Chiajna curată” și a mulțumit la începutul discursului colegilor din conducerea centrală pentru prezența la eveniment. ”Prezența lor este un semnal extrem de important pentru toată comunitatea noastră. ­Chiajna nu este abandonată! Premierul României, primarii  liberali din județ sunt astăzi aici pentru a transmite un mesaj: că trebuie să facem o schimbare. Liberalii vor aici o administrație implicată, modernă, căreia să îi pese de oameni și să rezolve lucruri. PNL a demonstrat că este premiant atunci când a venit vorba despre administrația publică, de dezvoltarea orașului. Sunt orașe precum Cluj, Sibiu, Arad, Timișoara, Oradea, toate orașe care s-au dezvoltat, care acum atrag locuitori, investitori, nu îi pun pe fugă. Calitatea vieții  este una ridicată. Cetățenii au unde să se plimbe, unde să  își petreacă timpul liber, au  mijloace de transport civilizat, nu se afundă în noroaie și nici nu rabdă de frig iarna. La noi în județ, avem o grămadă de localități conduse de primari liberali. Aceste localități au demonstrat că au făcut administrație pe principii de management modern. Sunt localități unde primarul a fost în permanență în contact cu cetățenii și a știut  care sunt nevoile lor, a ascultat care sunt doleanțele lor și a știut să rezolve problemele pas cu  pas. Noi toți din această sală știm că putem schimba Chiajna. Împreună cunoaștem problemele acestei comune. În 24 de ani am văzut  împreună cum lucrurile nu funcționează în Chiajna. Am acumulat împreună, în acești 24 de ani, atât de multă experiență în a fi dezamăgiți de proasta administrare încât spunem cu toții, cu glas tare și răspicat: Gata! Împreună cu cetățenii putem aduce schimbarea de care este atâta nevoie”.

Petre Anghel și-a expirmat convingerea că nu va fi o luptă ușoară, pe de o parte având de înfruntat primarul actual al comunei pe poziție de șase mandate. De cealaltă parte este candidatul USR Plus, ”un adversar care este precum un cameleon, se transformă peste noapte”.

”Acum a trecut de la progresism la centru – dreapta, mâine vom auzi că vor trece la centru și Dumnezeu va ști ce vor face. Dar, trebuie să recunoaștem, este un adversar incomod. (…) Așa este și adversarul nostru de aici, la progresiștii transformați peste noapte. Ei nu au soluții, nu au dovedit că pot administra o comună sau un oraș, ei nu au avut un primar nicăieri în această țară, dar țipă sus și tare că ei sunt oamenii noi. (…) Avem o luptă grea, dar sunt sigur că cetățenii, chiejnenii se vor uita atent la oferta electorală. S-au săturat de un primar care a stat șase mandate și vor un primar implicat care să poată să le aducă  schimbare. Eu asta pot să vă spun, dragi chiejneni, noi, liberalii, avem soluții, putem curăța Chiajna de mizeria de pe străzi, din parcuri și de traficul mizerabil. Avem soluții, avem o echipă, avem experiență și avem și voință. Trebuie să le spunem deschis oamenilor. Există bani. Comuna Chiajna este cea mai bogată. Există ajutor, de la CJ Ilfov, de la Guvern. Acolo sunt oameni care pot întinde o mână de ajutor dar în fruntea primăriei trebuie să fie o persoană implicată. CJ a făcut un program imens pentru apă și canal. În curând, vor începe lucrările de extindere a rețelei de apă și canal. Cine lipsește din acest program? Vă spun eu, Chiajna. De ce? Foarte simplu. Nici măcar nu s-a depus cererea de aderare. Avem pe cine conta și la Guvern și la CJ, dar în primul rând trebuie să contăm pe noi toți care suntem aici și din comună, să realizăm prin noi înșine  lucrurile pe care le vrem”, a spus Petre Anghel. El a enumerat prioritățile: traficul, mediul și transformarea comunei într-un loc în care oamenii sunt puși pe primul loc. ”Nu vă promitem marea cu sarea, vrem doar să curățăm Chiajna, să trăim decent. Vom face lucrurile în etape, ca ­într-o casă. Înainte  te apuci de curățenie și după aceea te apuci de modernizare. (…) Drumul Chiajna – București nu mai trebuie să fie un calvar. Putem face mai multe străpungeri, astfel încât oamenii să nu piardă ore din viață stând în mașină. Avem soluții: lărgirea canalului Uverturii, modernizarea drumului Osiei, drumului Roții, finalizarea drumului Giulești-Sârbi, care a fost început de către mine și nici acum nu s-a terminat, accesul nou spre Centură. Vrem o comună normală în care să putem respira aer curat și să circulăm civilizat. (…) Mi-am asumat această candidatură pentru că trăiesc în Chiajna. Eu sunt determinat  să câștig primăria. Sper că și dvs. mă veți ajuta, sper ca împreună să fim forța politică care îl scoate la pensie pe actualul primar și care va schimba Chiajna. Împreună cu cetățenii, noi, liberalii, avem obligația să schimbăm Chiajna!”, a spus candidatul PNL.

Secretarul general al Guvernului și președinte al PNL sector 3, Antonel Tănase, și-a exprimat dorința ca județul Ilfov să fie coridorul liberal din jurul Bucureștiului care să permită câștigarea Primăriei Generale și a primăriilor de sector.

”Am văzut astăzi, aici, la Chiajna, un candiat care are o viziune de dezvoltare pentru Primăria Chiajna, pentru comunitatea Chiajna care din punctul meu de vedere a depășit demult stadiul de comună și se îndreaptă cu pași mari spre a deveni o comunitate urbană digitală, ultramodernă care are  potențial și care poate oferi cetățenilor săi confortul și calitatea vieții de care are atâta nevoie orice locuitor al României”, potrivit lui Antonel Tănase.

Comuna sufocată de deșeuri din cauza actualului primar

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, fost administrator public al județului Ilfov,  a dezvăluit că actualul primar al comunei a împiedicat în urmă cu câțiva ani demararea unui proiect menit să scape de deșeuri nu doar Chiajna, ci întreg județul Ilfov.

”În 2014, fiind la CJ Ilfov, am realizat un proiect de gestionare integrată a deșeurilor pentru tot județul Ilfov. 35 de localități au aderat la acest proiect. Am realizat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici. Am aprobat în cele 35 de localități studiul de fezabilitate și constituire a asociației de dezvoltare pentru gestionarea deșeurilor. În ziua în care toți  primarii s-au prezentat să semneze acest document care trebuia depus la tribunal pentru validare, singurul primar care nu a vrut să mai semneze a fost primarul comunei Chiajna”. Din această cauză, proiectul nu a mai putut fi depus și județul Ilfov,  comuna Chiajna, nu au beneficiat de bani europeni pentru gestionarea deșeurilor. Acesta este un tip de acțiune a unui primar care a sabotat  nu numai o localitate, ci un județ întreg. Poate a venit timpul să plătească electoral, politic, pentru tot ceea ce a făcut pentru comuna Chiajna și pentru județul Ilfov”, a avertizat Irinel Scrioșteanu.

Deputatul de Ilfov, Daniel Gheorghe a vorbit din perspectiva omului care cunoaște foarte bine județul Ilfov și realitățile sale.

”Cred că pentru Ilfov adevăratele modele nu trebuie să le căutăm la Cluj, ci la Otopeni, Mogoșoaia, la Chitila și în alte localități din Ilfov, cum est Narcis Constantin, la Măgurele etc. Trebuie să înțelegem că în administrația loacală continuitatea, solidaritatea, și capacitatea de coeziune a legilor locale este esențială. Și nu peste tot în  Ilfov avem același dezastru pe care îl vedem acolo unde sunt administrații PSD. Din păcate, foarte mulți dintre aleșii locali au înțeles primăria și activitatea publică locală precum o afacere privată care se desfășoară pe moșia proprie. Aceasta este de fapt problema pe care o avem și, de aici,  probema cu oligarhizarea administrației publice locale și eșecul aleșilor locali de a genera soluții și  de a crea o comunitate în care să îți fie drag să trăiești. În Ilfov avem un model de dezvoltare atât la nivel de primării, cât și la nivel de CJ, modelul PNL, iar acesta trebuie extins și aici, unde vedem cu toții ce a însemnat dezvoltarea urbanistică haotică,  cea însemnat sub mandatul ­ALDE, aliatul PSD, ce a însemnat lipsa infrastructurii și a oricărei viziuni de dezvoltare, haosul generalizat și incapacitatea unei administrații publice de a acționa în interesul cetățenilor.

Deputatul Daniel Gheorghe a avertizat că în județul Ilfov sunt de evitat două perspective. Prima este cea a PSD, a unei administrații îmbâcsite, îngălate, incapabile să  genereze soluții, oligarhizate și clientelare, o administrație care nu poate crea dezvoltare durabilă. De asemenea un alt aspect este ofensiva USR.

”În județul Ilfov veți vedea cum punctual  există situații cum cei de la PSD și cei de la USR Plus  se vor înțelege foarte bine. PNL este chemat să aducă dezvoltare să aducă plus valoare. Dacă PNL vine să clădească, contracandidații noștri, cei de la PSD, vin să prelungească o stare de fapt și o incapacitate administrativă existentă la nivel a ceea ce înseamnă viziunea lor asupra dezvoltării județului și viziunea lor de dezvoltare. PSD nu generează soluții. Iar pe de altă parte, cei de la USR Plus, pentru care soluția unică o reprezintă în multe perspective pur și simplu desființarea județului Ilfov și înglobarea sa în București. Pentru PNL această variantă a desființării Ilfovului și a creării unui soi de megalopolis nu reprezintă o variantă. Noi trebuie să avem  grijă să ne păstrăm capacitatea noastră de a genera comunități mici, apropiate de cetățean”, a transmis deputatul.

”Românii sunt dezamăgiți de clasa politică. Ne aruncă  pe toți în aceeași oală și ne spun zilnic că ei nu mai au încredere, nu mai au putere sau că nu mai vor să se întoarcă acasă, lângă familile lor. Noi, liberalii, avem datoria morală de a repara această fisură dintre cetățean și stat, dintre cetățean și clasa politică. O putem face  toți, împreună. De coeziunea și determinarea noastră depinde dacă vom rămâne o națiune unită, cu aceleași scopuri și aceleași vise, de oameni pe care îi  aducem în fața comunităților cărora le dăm destinul nostru în mână. (…) Aveți în fața dvs. pe Petre, hotărât și muncitor, care a înțeles că politica înseamnă să  îți faci aliați puternici, dar înainte de toate înseamnă să îi înțelegi pe oameni, să le cunoști așteptările  și nevoile”, a spus senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

”Primarul Petre Anghel va avea ușa deschisă la Guvern și ministere

Nu în ultimul rând, premierul Ludovic Orban, a vorbit despre contextul competiției electorale: ”Aici, nu ne confruntăm cu un adversar democratic, care să încerce să câștige bătălia folosind armele democrației, convingerea… nu. Aici,  ne bătem cu un satrap, obișnuit să lucreze cu clanuri de interlopi, obișnuit să folosească  amenințări, abuz, să sperie oamenii, să îi cumpere. Practic, ne luptăm cu un adversar care nu are nicio legătură cu mileniul în care ne găsim și cu ceea ce ar trebui să  reprezinte democrația românească.  Am luat decizia să vin să anunțăm că obiectivul nostru clar, limpede, este să câștigăm primăria din Chiajna. Prezența mea aici garantează o implicare totală atât pe perioada campaniei, cât mai ales după câștigarea primăriei. Petre  Anghel, odată ajuns primar, va avea ușa deschisă la Guvern, la fiecare minister, pentru orice fel de problemă din Chiajna. Iar problemele sunt foarte mari”, a spus Orban. El a semnalat că dezvoltarea urbană trebuie făcută în mod inteligent.

”Nu s-a făcut lucrul acesta. În unele locuri e și foarte greu  de reparat stilul ăsta de tip ciupercărie, în care, practic, când s-au gândit dezvoltări s-au făcut niște planuri de urbanism zonal pe șestache, fără niciun fel de rațiune, de gândire și viziune legate de calitatea vieții.(…) Am încredere în Petre Anghel, pentru că el știe ce înseamnă  o decizie în administrație, un om care este  dedicat servirii interesului public, dovadă că a și încercat o perioadă să colaboreze, după care a fost evacuat pentru că punea mult prea multe probleme, avea mult prea multe idei și deranja foarte multe interese. Practic, e nevoie de o nouă viziune, o nouă gândire, de aplicarea soluțiilor moderne de administrare. (…) Viteza inovării, a introducerii de soluții moderne, inteligente, este foarte mare  și nu mai putem să stăm cantonați așa cum stă actualul primar, care este un elefant care vrea să  transforme Chiajna într-un cimitir de elefanți. Avem nevoie de viziune proaspătă, modernă, de soluții care să ofere imediat o creștere a calității vieții și a calității serviciilor care sunt furnizate către locuitorii Chiajnei. Vă cer să fiți alături de Petre Anghel!”, a spus Ludovic Orban.

În încheiere, liderul PNL le-a transmis celor prezenți invitația, în numele candidatului Petre Anghel, de a face o plimbare împreună până la sediul  PNL Chiajna, să vadă și câțiva locuitori că există o forță care nu poate fi oprită și care va duce la victorie.