Consiliul Județean Ilfov

Deși Partidul Național Liberal a obținut o victorie zdrobitoare la nivel de primării, în Ilfov, nu același lucru se poate spune despre numărul de mandate de consilieri județeni. Scrutinul a consemnat o majoritate fragilă la nivelul CJ Ilfov, pentru PNL, fapt care i-a determinat pe liberalii ilfoveni să găsească soluții pentru a nu pierde fotoliul de președinte, deținut până acum de Marian Petrache.

 

În urma scrutinului din 5 iunie, PNL a câștigat 16 mandate de consilieri județeni, urmat de PSD, cu 12 mandate, după redistribuire, ALDE – 3 mandate – și PMP, 2 mandate. În aceste condiții, obținerea unei majorități pentru PNL a devenit o problemă destul de delicată. Cum consilierii ­ALDE erau, cât se poate de clar, inabordabili, liberalii au apelat la cei doi reprezentanți ai PMP, pentru a forma o majoritate cât de cât satisfăcătoare. Partidul lui Traian Băsescu a negociat iniţial cu PSD, însă negocierile cu social-democraţii au încetat, pentru că „nu a fost o coerenţă” în oferta liderilor PSD, au declarat surse din PMP.

 

Două posturi de vicepreședinți, pentru PMP

Tot atâtea câți consilieri are Mișcarea Populară condusă de Băsescu. Miza acestor negocieri? Menținerea în funcția de președinte CJI a liberalului Marian Petrache. „Am realizat o majoritate pentru Consiliul Judeaţean Ilfov, majoritate care constă în preluarea preşedinţiei de către PNL prin domnul preşedinte Marian Petrache şi două funcţii de vicepreşedinte pentru Partidul Mişcarea Populară. De asemenea, am ajuns la concluzia că o bună parte, dacă nu majoritatea chiar, din proiectele pe care noi le-am susţinut în campania electorală, pe parcursul acestor 4 ani, vor fi duse la îndeplinire cu siguranţă”, a declarat, sâmbăta trecută, preşedintele PMP Iflov, viitorul vicepreședinte CJI Rizia Tudorache.

La rândul său, Marian Petrache a declarat că negocierile cu consilierii PMP s-au desfășurat fără probleme. „Nu am avut nicio discuţie, nicio negociere mai uşoară, aşa cum am avut-o cu domnul preşedinte pe crearea acestei majorităţi la Consiliul Judeţean Ilfov. Nu am discutat iniţial de nicio funcţie, am discutat de proiectele care sunt interesante pentru noi, domnul preşedinte este interesat de două proiecte în mod deosebit: gestionarea integrată a deşeurilor şi transportul public de călători. După semnarea protocolului, avem o majoritate lejeră la Consiliul Judeţean, adică noi suntem 18 consilieri judeţeni, faţă de ce au PSD şi ALDE, 15”, a declarat Marian Petrache.