La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au fost înregistrate mai multe sesizări formulate de persoane înșelate prin metoda „Pomană în numele regelui Cioabă”. De aceea, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov a lansat un avertisment privind modul de operare, în aşa fel încât ilfovenii să nu poată fi înşelaţi.

Aşadar, este o metodă prin care se doreşte subtilizarea bijuteriilor şi sunt vizate în general femeile, care poartă bijuterii din aur.

„Scenariul este următorul: femei și bărbați, care se pretind a fi rude ale regelui Cioabă, opresc pe stradă victimele, cărora le spun că ar dori să le ofere de pomană pentru sufletul regelui decedat diverse bijuterii, chipurile din aur.

“Pomana” constă, de obicei, în cercei, inele, lanțuri care, în realitate, nu sunt din material prețios, ci dintr-un metal de culoare galbenă, asemănător aurului.

Ulterior, așa zisele rude ale regelui Cioabă își roagă victimele să-și dea jos propriile bijuterii, pentru a le proba pe cele oferite. După ce victimele acceptă, “rudele” lui Cioabă le împachetează pe cele ale victimelor într-un șer­vețel, iar la final, profitând de neatenția acestora, hoții rămân cu bijuteriile păgubiților, iar aceștia din urmă, cu cele false. Scenariul poate varia, iar în șervețel, păgubiții pot găsi după ce pleacă pietre sau alte obiecte. În anumite situații, hoții pot să roage victimele să deschidă șervețelele acasă.

Pentru a evita  să fiți înșelați în acest mod, polițiștii ilfoveni vă sfătuiesc să nu acordați atenție ofertelor așa zișilor binevoitori, care vor să ofere bijuterii, deoarece riscați să rămâneți fără cele personale”, atrag atenţia poliţiştii ilfoveni.

S-a întâmplat deja la Măgurele

Prin apelul de urgenţă 112 Poliţia oraşului Măgurele a fost sesizată de către o femeie din localitatea  Jilava, care a reclamat faptul că, în seara zilei de 17 iunie, în timp ce se afla pe stradă, a fost obordată de două persoane care au înșelat-o și i‑au sustras bijuteriile.

Conform sesizării, cele două persoane i-au oferit, în memoria regelui Cioabă, niște bijuterii pe care persoana vătămată le-a probat, după ce, anterior, le înmânase pe cele personale, celor două persoane străine. La scurt timp după plecarea acestora, victima a observat că bijuteriile personale, respectiv, verigheta și o pereche de cercei, fuseseră înlocuite cu niște pietre.

 

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii din Măgurele au identificat persoanele care se fac vinovate de comiterea faptei, fiind întocmite pe numele acestora dosare penală pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Aşadar, atenţie! Pomana se face la biserică, şi nu pe stradă.