Ministrul Admi­nis­trației și Internelor, Gabriel Berca, a subliniat că întreaga răspundere pentru descurajarea eventualelor tentative de vot ilegal stă în oamenii care vor fi trimiși în teritoriu, respectiv ofițeri și procurori, care vor urmări respectarea legii în perioada campaniei electorale și în ziua votului. Totodată, ministrul a anunțat că în perioada următoare va fi desfășurată o campanie de informare privind votul ilegal – „Mita și votul înseamnă închisoare”, precizând că spotul campaniei va fi difuzat „peste tot”: „Prin aceste măsuri încercăm să descurajăm eventualele tentative de vot ilegal. Aceste măsuri nu fac altceva decât să dea oamenilor încredere că 10 iunie va fi o zi corectă din toate punctele de vedere”, a mai spus ministrul Berca.
Ministrul Admi­nis­trației și Internelor anunța recent că va detașa în județe membri ai Corpului de control pentru a veghea la respectarea legii în perioada campaniei electorale și în ziua votului, precizând că în fiecare județ va exista și câte un procuror care să fie în legatură directă cu angajații MAI. Berca preciza că, alături de angajații MAI din Corpul de Control, vor fi delegați și procurori, stabiliți prin ordin de către procurorul general al României, Codruța Kovesi. Berca a subliniat că își dorește ca alegerile locale să se desfășoare cu maximă legalitate, precizând că nu va accepta ca instituțiile statului să fie târâte în lupta electorală.
Ministrul Adminis­trației și Internelor va analiza, luni dimineața, în videoconferința cu șefii structurilor teritoriale ale MAI, stadiul măsurilor dispuse pentru punerea în aplicare a Planului General de Măsuri privind menținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul desfășurarii alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale.