În ziua Bunei Vestiri, Poliția Română a împlinit 200 de ani de la înființare. Cu acest prilej, polițiștii și-au comemorat predecesorii, la Mănăstirea Radu Vodă.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 593, ediția print
Slujba de pomenire a polițiștilor suiți la Ceruri a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Patriarhal Ieronim Sinaitul. „Slujirea dumneavoastră este complexă. Vă felicităm pentru toate eforturile depuse de această instituție. Este de datoria noastră să nu-i uităm și să îi pomenim pe predecesori și în modul acesta onorăm tot ceea ce este frumos, drept, cinstit și de urmat în viața noastră socială. Vă urăm La mulți ani cu acest prilej de aniversare. Să aveți parte de multă sănătate, putere, lumină de la Dumnezeu în instrumentarea tuturor activităților specifice care ajută să fie respectată Constituția, demnitatea omului, drepturile lui, libertățile cetățenești, să fie apărate proprietatea publică și privată și toate celelalte care derivă”, a spus PS Ieronim Sinaitul, citat de Basilica.ro.
Scurt istoric
Alegerea datei de 25 martie ca zi a instituției amintite este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române. Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor), iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de Poliție. În 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe și impozite celor însărcinați să mențină ordinea publică și să apere proprietatea cetățenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuțiile poliției sunt extinse. În timpul Revoluției de la 1848 are loc reorganizarea poliției, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală. La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica polițienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliții” și „obișnuitei poliții”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuții în organizarea și coordonarea activităților polițienești.
Foto: Basilica.ro