Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la Secretariatul General al Guvernului (SGG) sunt persoane care au salariii mult mai mari decât al său.

“Există o anomalie: în structurile noastre administrative, ministrul sau prim-ministrul, în general, au salariul cel mai mic. Pe la mine pe la SGG am oameni care au salarii mult mai mari decât mine, şi până la urmă, salariul cel mai mare din ţară în administraţie, trebuie să fie al preşedintelui, al doilea la primului-minstru, al treilea al miniştrilor. Nu se poate să am angajaţi care câştigă de trei ori cât mine. Nu are sens, nu are logică. Poate muncesc mai mult, dar în viziunea acelei reforme a salarizarii în administraţie, salariile mari pot să scadă, cum salariile mici trebuie să crească”, a spus Ponta.

El a arătat că viitorul proiect al salarizării bugetarilor ar putea conduce la scăderi de salarii: “Salariile mari pot să scadă. Pentru ca să poţi să le măreşti pe cele mici, trebuie să tai din cele mari, şi nu e nimic rău în asta”.

Premierul a arătat că ideea de a avea, în acelaşi sistem bugetar, diferenţe de până la 30 de ori între cel mai mic şi cel mai mare salariu, este inac­ceptabilă.

“Nu cred că se întâmplă nici într-o firmă privată, ca între salariul cel mai mic şi salariul cel mai mare, sa fie raportul de 1 la 30. S-a vorbit de 1 la 15. Mie mi se pare mare şi 1 la 15”, a spus Ponta, care a arătat că, în continuare, în domeniul bugetar sunt salarii mai mari decât în zona privată, în condiţiile în care performanţa administraţiei publice nu e pe măsură.

Ponta a mai afirmat că legea salarizării trebuie să fie gata în toamnă, pentru a fi luată în considerare la construcţia bugetului pe 2014.