Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că premierul Victor Ponta vrea ca acordul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu să funcţioneze. Preşedintele executiv al PSD apreciază că pactul poate fi salvat.

Pactul de coabitare „a fost necesar iniţial, pentru că, cel puţin aşa a părut, că acel document scris pe care premierul l-a respectat şi şi l-a asumat cu toată responsabilitatea şi l-a luat în serios a fost apreciat de cancelariile internaţionale şi a arătat că în România în 2013 va fi stabilitate, înţelegere, o colaborare instituţională corectă între Guvern şi Preşedinţie şi, din câte ştiu eu, premierul doreşte în continuare ca acest acord să funcţioneze, nu doreşte să-l denunţe“, a afirmat Dragnea. Victor Ponta „nu vrea să-l denunţe şi în continuare dacă mai poate fi salvat ca acord în continuare, de ce nu?“, a continuat vicepremierul. 

În privința unei eventuale ruperi a pactului de coabitare Dragnea a spus: „Nu ştiu ce efecte ar putea avea în plan intern, chiar nu-mi dau seama, dar s-ar putea ca în plan extern să creeze iar o imagine că în România cele două instituţii, Guvernul şi Preşedinţia, nu se pot înțelege. Şi nu ştiu, parcă ar fi important să rămânem în continuare cu această imagine de ţară stabilă în zonă, în regiune”.

Consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu şi Iulian Chifu, au început, miercuri, discuţiile cu reprezentanţii Executivului, miniştrii Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc, pe tema acordului de colaborare instituţională dintre preşedinte şi premier. Întâlnirea de miercuri a avut loc la o vilă de protocol din Capitală, au declarat surse politice.

La rândul său, pre­ședintele a declarat că se așteaptă analiză cinstită a acelor puncte nerespectate din acordul de coabitare.

„Aştept o analiză cinstită a acestui acord de cooperare interinstituţională, care să se finalizeze cu un document agreat de ambele părţi, care să constate nerespectările din acord. Pe urmă îl voi vedea eu şi premierul şi ni-l vom însuşi sau nu. Dar, dacă nu va fi o analiză cinstită, foarte greu să mergem înainte. Foarte greu“, a spus Traian Băsescu.