Fără doar şi poate, ceea ce se întâmplă, de mai bine de un deceniu, în urbea de la „poalele” Bucureştiului constituie o mare provocare pentru orice edil, oricare ar fi acela. Cu atât mai mult pentru primarul ales acum doi ani şi jumătate de locuitorii din Popeşti-Leordeni, Petre Iacob. Pentru că, oraşul a explodat, realmente, din punct de vedere a dezvoltării imobiliare.

Primarul ne mărturisea, imediat după învestirea în funcţie, că dacă nu reuşeşte să ducă la bun sfârşit măcar 80 la sută din ceea ce a promis, renunţă la „meserie”. Şi pentru că tot vorbim de „meseria” de primar, e de la sine înţeles că, dacă ţi-ai propus să ai succes în ceea ce vrei să întreprinzi, trebuie să ştii să-ţi alegi echipa care să te sprijine în realizarea tuturor proiectelor pe care ţi le-ai propus. Iar la Popeşti-Leordeni, după toate aparenţele, Petre Iacob a reuşit şi acest lucru. Pentru că, în ciuda criticilor aduse de inevitabilii cârcotaşi de meserie, în Popeşti-Leordeni lucrurile au început să se mişte. Mai exact, să se schimbe în bine.

Omul care aduce…proiecte

Îl cheamă Florin Preda este administrator public şi este tânăr. Dar, în ciuda acestui fapt, are o experienţă consistentă în domeniu. Şi curaj. Pentru că, în România de azi, ca să duci un proiect până la capăt ai nevoie de îndrăzneală şi curaj. Şi de determinare. Dovada acestor afirmaţii? Proiectele pe care le-a „păstorit”, în ultimii doi ani,  în oraşul Popeşti-Leordeni. Fără doar şi poate, Florin Preda este omul potrivit la locul potrivit în echipa condusă de primarul Petre Iacob.

Pe Florin l-am găsit în biroul său, înconjurat de câţiva colaboratori, discutând despre etapele de execuţie ale unui viitor proiect. După ce s-a eliberat, l‑am rugat să ne facă un mic bilanţ, cu bune şi cu rele, al anului care de-abia a trecut. 

28 de imobile reabilitate termic

Lui Florin Preda nu-i place să se laude. E cumpătat în tot ceea ce spune, mai ales că nu tot ceea ce şi-a propus echipa de la primărie a putut fi realizat. În cea mai mare parte, din cauze obiective. Birocraţie, hârţogăraie, licitaţii contestate… România.

Una peste alta, adminstratorul manifestă o satisfacţie reţinută. „În anul care a trecut, aş putea spune că am dus la bun sfârşit cam 80% din ceea ce ne propusesem. În primul rând, am terminat prima etapă a proiectului de reabilitare termică a imobilelor de locuinţe din oraşul Popeşti-Leordeni. Mai precis, este vorba de 28 de blocuri. Urmează ca, în cea de-a doua etapă, să reabilităm şi restul de 27 de imobile din localitate”, ne povesteşte Florin Preda. Îşi aminteşte şi de problemele cu care s-a confruntat. Şi n-au fost puţine. Multe blocuri au acoperişuri cu şarpantă, al căror lemn putrezise, pentru că nu fusese lăcuit niciodată. În unele cazuri a fost nevoie să înlocuiască o parte din căpriori şi chiar întreaga astereală.  În cartierul Danubiana, terasele imobilelor, aveau soluţii constructive iniţiale proaste. Cum au fost luminatoarele, executate din cornier. O situaţie mai specială, în Danubiana, din toate punctele de vedere, a fost cea a reţelei edilitare, şi a subsolurilor  distruse, înecate în dejecţii.

În cele din urmă, aceste probleme au fost rezolvate cu ajutorul proiectanţilor şi al constructorului. „Una peste alta, considerăm că a ieşit un lucru bun, deşi au fost semnalate şi unele deficienţe de execuţie. Acestea au fost menţionate în procesele verbale de recepţie şi, ulterior, au fost remediate de către executantul lucrărilor. Am primit semnale că, în general, oamenii au fost mulţumiţi. Practic, eficienţa acestui proiect s-a simţit în buzunarul locatarilor din aceste imobile.  A fost o investiţie care a presupus un efort financiar consistent, din partea bugetului local, de peste 4 milioane de euro. Cei mai mulţi bani s-au dus pe tâmplăria PVC”, ne-a precizat administratorul.

Pe la Oituz, acum se poate trece

Evident, este vorba de strada Oituz, din Popeştiul Nou, cum a fost denumită zona care a cunoscut cea mai explozivă dezvoltare imobiliară. Strada, cu o lungime de 2,5 km, a fost în atenţia edililor pentru că ea reprezintă una din căile importante de defluire din noul cartier. Aici, după introducerea reţelelor edilitare (apă, canal, iluminat public etc) s-a executat şi asfaltarea. „Din păcate”, spune Florin, „asfaltarea s-a realizat doar în proporţie de 70%, pentru că a venit vremea rea.” Aceeaşi soartă a avut şi de acum celebra stradă a Amurgului, unde autorităţile se confruntă cu probleme de natură cadastrală. Dar, administratorul este convins că se vor găsi soluţii şi, îndată ce condiţiile meteo o vor permite, cele două străzi vor fi asfaltate pe întreaga lor lungime.

Ajunşi la acest capitol, aş vrea să vă povestesc o întâmplare care frizează absurdul. Am aflat-o de la edilii oraşului şi s-a petrecut pe strada Oituzului. Citiţi şi vă cruciţi! Aşadar, un cetăţean care locuieşte pe strada sus amintită, când a văzut că se asfaltează Oituzul, a depus o sesizare la DNA. Motivul? Ţineţi‑vă bine! Nu a fost, pasămite, informat asupra criteriului conform căruia asfaltarea a început taman pe strada lui. Nu că ar fi fost nemulţumit că i se toarnă asfalt pe drumul pe care locuieşte. Ci, de ce, cum spuneam, acolo?… De ce, Oituz, to’arăşi? Numai primar în Popeşti, să nu fii!

Reţelele edilitare, principala problemă a oraşului…

…este de părere Florin Preda. „În acest moment, nu avem un sistem divizor. Avem canalizare menajeră şi canalizare pluvială, într-un singur sistem. În momentul când ne confruntăm cu o cantitate crescută de precipitaţii, rețeaua nu mai face faţă şi, inevitabil, apar inundaţiile. Tocmai de aceea, atenţia noastră s-a îndreptat în această direcţie. Anul trecut, ne-am sfătuit cu specialiştii în domeniu, pentru a găsi soluţia optimă pentru rezolvarea acestei situaţii. În acest moment, se fac relevee topografice, pentru o viitoare reţea de canalizare pluvială”, spune administratorul.

Totuşi, în anul 2014, pe o serie de străzi din cartierul nou al oraşului au fost introduse reţele de apă şi canalizare, ele urmând să fie asfaltate, în viitorul apropiat. Şi cu asfaltarea aceasta a fost mare tevatură, în anul ce s-a scurs. Reabilitarea a 36 de străzi din Popeşti-Leordeni nu a putut fi demarată, în 2014, din cauza contestării licitaţiei de atribuire a lucrărilor. Din fericire, contestaţia a fost anulată în justiţie, iar proiectul va putea fi pus în aplicare deîndată ce vremea o va permite.

Deocamdată, atât despre ce s-a întâmplat în Popeşti-Leordeni, în 2014. Primarul Petre Iacob ne spunea că înţelege nemulţumirile locuitorilor din Noul Popeşti, dar că, deocamdată, îi roagă să aibe „puţintică răbdare”. Pentru că, la mijloc nu este vorba de nepăsare. Odată cu închiderea şantierelor din zonă, lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Primăria are pregătite proiecte pentru amenajarea corespunzătoare a noului cartier, pe care vi le vom dezvălui într-un număr viitor.