REGIO 2

Agenția pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) a organizat, săptămâna trecută, evenimentul intitulat ”Fondurile europene și de investiții REGIO – Motor al dezvoltării regiunii București-Ilfov”, la discuţii participând peste 200 de persoane.

Articol apărut în ediția print a Jurnalului de Ilfov nr. 376

Directorul general al ADRBI, Dan Nicula, a vorbit despre programele operaționale cu finanțare din fonduri europene (axe prioritare/submăsuri), stadiul implementării fiecărui program, subliniind valoarea financiară alocată, tipurile de activități și potențialii beneficiari. Reprezentanții Agenției de Dezvoltare au prezentat, pe rând, axele prioritare ale POR, eligibile pentru regiunea București-Ilfov, aflate în implementare, precum și pe cele în consultare, apelurile deschise și termenele limită pentru depunerea proiectelor.
Astfel, situația depunerii proiectelor POR 2014-2020 în regiunea București-Ilfov până la 30.10.2017 este următoarea: Pe Axa 3 – Eficiență energetică (valoare alocată FEDR și bugetul de stat – 83,46 milioane de euro), 3.1.A Clădiri rezidențiale – primul apel – s-au depus 76 de proiecte (valoare solicitată de aproape 630 milioane de lei), din care au fost
admise 43, iar dintre acestea, 35 au fost deja contractate (cu o valoare totală solicitată de aproape 252 milioane de lei); Pentru al doilea apel pe 3.1.A s-au deschis 33 de proiecte din cele 35 depuse (valoarea solicitată fiind de 336 milioane de lei), din care au fost admise la conformitate administrativă și eligibilitate – 27 (valoarea solicitată – 292 milioane de lei);
Tot pe Axa 3, 3.1.B – Clădiri publice (valoare alocată FEDR și bugetul de stat – 35,47 milioane de euro) – primul apel – s-au depus 16 proiecte, iar 2 au fost deja contractate (cu o valoare solicitată de 8,5 milioane de lei); Pe Axa 5 – Patrimoniul cultural și mediul urban (26,06 milioane de euro – valoare alocată), 5.1. – Monumente istorice – primul apel – din 5 proiecte depuse (cu o solicitare de 62 milioane de lei) s-au contractat 2 (valoare solicitată de 25,5 milioane de lei). Pe 5.2 – Regenerare urbană (alocare de 13,89 milioane de euro) s-au depus 3 proiecte și toate 3 au fost respinse la primul apel, iar la cel de-al doilea apel s-au depus 5 proiecte, unul a fost respins, iar unul a fost admis, la acest moment, la conformitate administrative și eligibilitate. Valoarea solicitată în acesta este de 20 de milioane de lei.

REGIO