Vernisaj „Chitila Summer Art”, la III-a ediţie
„Deși nu numai arta contează, cred în artă. De dragul ei”, recunoștea romancierul englez – E.M.Forster. De exemplu, ce face pictorul? Adună lumina, formele și culorile lumii. Le strânge în sine și, miraculos, toate încolţesc împreună, repetat – tablou și autor. Astfel, „primăverile” artiștilor sunt anotimpuri ale germinației mai dese, decât ale noastre.
La Chitila, s-a petrecut o întâmplare minunată, ca în fiecare dintre ultimii trei ani. Pe aleile celor două frumoase parcuri ale orașului – Dendrologic și Regina Maria, la sfârșitul verii, au apărut pictori cu șevalete, pânze și culori. Spaţiul în aer liber a devenit un „atelier” inedit de creaţie. Înconjuraţi de cei ieșiţi la plimbare – părinţi, copii, bunici – artiștii au lucrat o săptămână la portretele orașului gazdă, așa cum i-a inspirat el.
„Chitila Summer Art”
Între 22-29 august, au participat la Tabăra de creaţie cinci pictori consacraţi, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici (UAP): Lucia Juncu, Gheorghe Coman, Mihnea Cristian Badea, Constantin Tanislav și Emilia Marinescu – coordonator.
Iniţiatoare a fost Fundaţia „Pro Chitila”, condusă de Simona Pâslaru – președinte – și Natalia Rotaru – secretar. Lor li se adaugă voluntarii organizaţiei, Nadina Negru, Alexandra Popescu, Adela Ștefan și Victor Dumitru.
Vernisaj și susţinere
Luni, 29 august, organizatorii au adunat lucrările de artă cu tema „Chitila, ieri – Chitila, azi” și le-au prezentat publicului, la Casa de Cultură „Tudor Arghezi”. Primăria orașului, ca membru fondator al fundaţiei amintite, a fost reprezentată la eveniment de vicele Costel Andrei. Într-un gest onorant de preţuire și susţinere, expoziţia a cuprins și creaţiile copiilor membri ai cercului de pictură „Credinţă și culoare”, coordonat cu multă dragoste faţă de artă și educaţie de către prof. Mariana Badea.
Și-au expus tablourile micii artiști plastici Andrada Matei, Denisa Dănilă, Maria Voicu, Alessia Bugan, Gabriela Stoian, Andreea Sava, Elena Voicu, Vlad Toma – mai toţi elevi ai Șc. gimnaziale „Prof. Ion Vișoiu” din oraș, condusă de dir. Ștefania Duminică.
Tuturor, tinere speranţe sau pictori consacraţi, Natalia Rotaru le-a oferit Diplome de Onoare.
Din cuvântul participanţilor
Iată succint, câteva idei din ceea ce au spus.
Andrei Costel: „Mă bucur mult pentru acest vernisaj, al pictorilor mari și mici. Unele lucrări vor decora spaţiile unei noi grădiniţe, care se va deschide în septembrie. Altele vor înfrumuseţa interioarele instituţiilor publice din Chitila. Le mulţumesc organizatorilor pentru munca în echipă. Jos pălăria pentru arta dv. picturală, tablourile interpretând identitatea orașului și a locuitorilor noștri”.
Ștefania Duminică: „De curând, micii noștri artiști au primit consacrarea a două premii I și patru premii II, la Olimpiada de „Meșteșuguri artistice, tradiţionale”, de la Sibiu. E o performanţă remarcabilă. Sunt fericită că, iată, le putem oferi copiilor ilfoveni ocazia de a-și arăta talentul, apropiaţi de artă și de cei care lucrează pentru acest domeniu minunat”.
Și acum, pictorii
Emilia Marinescu: „Am alcătuit o expoziţie unitară. Ea alătură clădiri, peisaje și portrete, în armonia artistică a individualităţii citadine. Ne-am bucurat în toate momentele când comunitatea a asistat la procesul de creaţie a lucrărilor artistice. Ca și în anii trecuţi, mulţumim primăriei Chitila și tuturor celor care ne-au întâmpinat cu atenţie și bucurie”.
Gheorghe Coman: „Particip a doua oară la această Tabără de creaţie. Și devine o experienţă mai interesantă. Devine tot mai captivant să participi, să te miști și să lucrezi în mijlocul oamenilor. E minunat că îi avem aici și pe micii artiști, ai școlii din oraș”.
Mihnea Cristian Badea: „Am fost primiţi impecabil aici. E prima ediţie la care particip. Am văzut și minunatul dv. parc dendrologic. Acolo m-am simţit cel mai bine și relaxat. Pentru că nu întotdeauna ai inspiraţia la îndemână. Dar acest cadru natural ne-a oferit-o din plin”.
Constantin Tanislav: „Iniţiativa Chitilei e de bun augur. Mă bucură mult să văd interesul pentru artă și că ea coboară lângă oameni, în universul lor cotidian. Cu ei se stabilește o comunicare interesantă, subtilă, frumoasă și tonică”.
Lucia Juncu: „A fost și este minunat aici. Poate, pe viitor, vom accentua elemenele tradiţionale ale locului. N-am știut până acum că aveţi aici parcuri atât de frumoase. Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie. A fost o experienţă minunată. Sper să ca pânzele noastre să-i dea orașului prospeţimea imaginii, intepretate prin arta plastică”.
Atenție! Vedeți în pagina 24 lucrările de artă plastică ale acestor pictori consacrați și ale copiilor.